Megvédte országa menekültpolitikáját a macedón külügyminiszter

A balkáni migrációs útvonal mentén fekvő többi államhoz hasonlóan Macedónia is korlátozást vezetett be a területére naponta beengedett menedékkérők és bevándorlók számára vonatkozóan. Az ország külügyminisztere drámai eseményekre figyelmeztetett.

“Saját döntéseket hoztunk. Válságos időkben minden országnak saját megoldást kell találnia” – jelentette ki Gjorge Ivanov a Spiegel Online német hírportálnak adott interjújában.

Mint mondta, ha hazája az Európai Unió előírásaira várt volna, akkor “Macedóniát már elárasztották volna a menekültek”.

“Az ilyen döntéseket a balkáni útvonalon található országok rendőrségei közösen hozzák meg” – hangsúlyozta a macedón államfő. “Ha egy ország északabbra lezárja határát, mi is ugyanezt tesszük” – tette hozzá.

Ivanov ugyanakkor leszögezte, hogy a “lezárt határok” nem szolgálják Macedónia érdekeit.

Ivanov azért tiszteli Merkelt

A macedón elnök ugyanakkor  megértéssel viszonyult Angela Merkel német kancellár menekültpolitikájához.

“Emberi gesztus volt Merkel asszonynak az a döntése, hogy megnyitotta a német határokat a menekültek előtt. Ezt tisztelni kellene. Az emberek azért jönnek, mert a háború sújtotta területeken mindenüket elvesztették” – mondta Ivanov.

Hétfőn a görög-macedón határon kidöntötték a kerítés egy részét a görög oldalon feltorlódott migránsok. A macedón rendőrök könnygázzal próbálták visszaszorítani őket, de sokan átnyomultak macedón területre, legalább harmincan pedig megsérültek.

A macedón külügyminiszter hétfőn arra figyelmeztetett, hogy Európában az elkövetkező napokban “drámai események” történhetnek, amennyiben nem sikerül hatékony és összehangolt választ adni a menekültáradatra.