Káosz Görögországban, Athén menekülttábor lett

Amíg tartott a macedón határzár, teljesen leállt a migránsok szállítása. Az apró szigetek lassan megtelnek, és ha a több ezer ember nem tud gyorsan továbbmenni, napok alatt felélhetik a tartalékokat.

Macedónia szombaton meglepetésre megnyitotta határát a görög oldalon várakozó iraki és szíriai menekültek előtt, 300-nak közülük már megengedték a belépést az országba. Szkopje csütörtök éjjel zárta le a határát az összes migráns előtt, felbőszítve ezzel a görög kormányt. A macedón hatóságok ismételten arra hivatkoztak, hogy csak lassítják a migránsáradatot, követve a balkáni útvonalon fekvő többi ország eljárását.


Óriási a feszültség

Szombaton tüntetések és verekedések váltották egymást a görög-macedón határon, a migránsok türelme ugyanis elfogyott, hiszen már napok óta várták, hogy továbbmehessenek, és a szerb-horvát határnál sincs könnyebb dolguk a migránsoknak,egyre nagyobb a baj a Balkánon.

Athénból menekülttábor lett

A görög hétköznapokra is rányomta a bélyegét a migránsválság: a főváros szinte menekülttáborrá változott, Athénban mintegy 25 ezer menekült torlódott fel, az országban hatalmas a káosz, amíg ugyanis tartott a macedón határzár, teljesen leállt a migránsok szállítása. A bevándorlók főutakat torlaszoltak el, és több ezren gyalog indultak el a macedón határ felé. Nem járnak a kompok sem, ezért az apró szigetek lassan megtelnek, a helybeliek pánikoltak, hiszen ha a több ezer ember nem tud rövidesen továbbmenni, akár napok alatt felélhetik a szigetek tartalékát.

MTI/AP/Thanászisz Sztavrikisz



Készenléti szolgálat Bács-Kiskunban és Csongrádban

Készenléti szolgálatot rendelt el Bács-Kiskun és Csongrád megyében az országos rendőrfőkapitány. Erre a szomszédos országok illegális bevándorláshoz kapcsolódó intézkedései miatt volt szükség. És közben ismét egyre többen próbálkoznak a magyar határoknál átjutni . Szombaton 111, pénteken pedig 140 embert kaptak el. Már napok óta mindig 100 fölött van a határsértők száma, a déli határt ezért már csaknem ezer katona és rendőr védi. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta: a kormány felkészült arra, hogy akár Románia felől is újabb tömegek érkezhetnek, akkor pedig újabb határzár is készülhet.