A baloldali jelölt nyert Salgótarjánban

Fekete Zsolt, az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Tarjáni Városlakó Egyesület és az Európai Baloldal jelöltje nyerte vasárnap a salgótarjáni időközi polgármester-választást, megelőzve a Fidesz, a Jobbik és a Munkáspárt jelöltjét. A nógrádi megyeszékhelyen azért kellett településvezetőt választani, mert tavaly novemberben meghalt Dóra Ottó, a város szocialista polgármestere.

Salgótarjánban a választásra jogosultak csaknem fele szavazott az időközi polgármester-választáson, a részvételi arány magasabb volt, mint a 2014 októberében tartott önkormányzati választáson. A Nemzeti Választási Iroda (NVI), urnazárást követően nyilvánosságra hozott adatai szerint, a 30 910 választópolgár közül 14 209-en leadták voksukat, ami 45,97 százalékos részvételt mutat.
Salgótarján, 2016. február 28. Fekete Zsolt, az MSZP, a Demokratikus Koalíció, és a Tarjáni Városlakó Egyesület polgármesterjelöltje (j) sajtótájékoztatót tart a Magyar Szocialista Párt (MSZP) irodájánál Salgótarjánban 2016. február 28-án, miután a még nem hivatalos végeredmény alapján megnyerte az időközi polgármester-választást. A választást Dóra Ottó szocialista polgármester halála miatt tartották. Balról Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke (b) és Tóbiás József, a párt elnöke. MTI Fotó: Komka Péter

Fekete Zsolt, az MSZP, a Demokratikus Koalíció, és a Tarjáni Városlakó Egyesület polgármesterjelöltje sajtótájékoztatót tart a Magyar Szocialista Párt (MSZP) irodájánál Salgótarjánban 2016. február 28-án, miután a még nem hivatalos végeredmény alapján megnyerte az időközi polgármester-választást. A választást Dóra Ottó szocialista polgármester halála miatt tartották. Balról Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke és Tóbiás József, a párt elnöke.
MTI Fotó: Komka Péter


A választási adatok 95 százalékos feldolgozottságánál Fekete Zsolt 7394 szavazatot kapott, Simon Tibor 5693-at. Hulitka Istvánra (Jobbik) 882-en, Thürmer Gyulára (Munkáspárt) 257-en voksoltak.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a salgótarjáni választás reményt és hitet ad mindazoknak, akik Magyarországon úgy gondolják, hogy le kell váltani Orbán Viktort, egy szabadabb, biztonságosabb, és élhetőbb országért. A szocialista politikus köszönetet mondott Dóra Ottónak, aki "elindította azt a változást, amit ma megerősített a város". Tóbiás József emellett köszönetet mondott Salgótarjánnak is, "hogy volt bátorsága nemet mondani a gyűlöletkeltésre, a zsarolásra, a fenyegetésre, és a békés építkezést választotta."

Fekete Zsoltot, az MSZP, a Demokratikus Koalíció, és a Tarjáni Városlakó Egyesület polgármesterjelöltjét köszöntik a Magyar Szocialista Párt (MSZP) irodájánál Salgótarjánban 2016. február 28-án, miután a baloldal jelöltje a még nem hivatalos végeredmény alapján megnyerte az időközi polgármester-választást. A választást Dóra Ottó szocialista polgármester halála miatt tartották. MTI Fotó: Komka PéterA DK szerint "miközben Orbán Viktor hamis sikerjelentésekkel áltatta a magyarokat" vasárnapi évértékelőjén, a salgótarjániak nemet mondtak a Fidesz politikájára. "Szétesőben a kevesek Magyarországa" - fogalmazott Varju László, a DK alelnöke, aki gratulált Fekete Zsoltnak. "Ma nemcsak Salgótarján, hanem Magyarország is nagy győzelmet aratott, míg a nap egyetlen vesztese a hatalmával gátlástalanul visszaélő Fidesz" - fejtette ki.

Az Európai Baloldal - Magyarországi Munkáspárt 2006 szerint Salgótarján vasárnap méltó választ adott a kormány hazugságkampányára. Kiemelték, Salgótarján megértette a választás tétjét, és nem mondott a "Fidesz hazugságaira és hamis ígéreteire", amivel a baloldal most új lehetőséget kapott egy valódi baloldali fordulat elindítására.

Simon Tibor, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje és a nagyobbik kormánypárt gratulált Fekete Zsoltnak győzelméhez, ugyanakkor közölte, elvárják tőle, hogy hivatalba lépését követően haladéktalanul tárja fel, mennyit romlott Salgótarján pénzügyi helyzete a szocialista városvezetés eredményeként. Hangsúlyozták, Fekete Zsolttól elvárják, hogy vizsgálja ki, mennyi pénz tűnt el az elmúlt másfél évben, mennyi a város valós hiánya, kik és milyen módon vettek részt a "források eltüntetésében", továbbá az új költségvetésben tisztázza, miként tudja idén biztosítani a város működését és fejlesztését.

A Jobbik szintén gratulált Fekete Zsoltnak, egyúttal felajánlotta szakmai támogatását a város vezetésének. Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke és Hulitka István, a párt salgótarjáni polgármesterjelöltje hangsúlyozta: a Jobbik olyan békés politikai rendszert szeretne felépíteni, amelyben a különböző politikai erőknek nem a másik hazug lejáratása a fő célja, hanem a rájuk szavazó közösség minél hatékonyabb képviselete.