Soha nem látott tömeg a macedón határnál

Drámai a helyzet az idomeni táborban, miután a macedónok gyakorlatilag lezárták a határt, és több mint 24 órája senkit nem engednek be az országba. A migránsok türelme már elfogyott, több százan tüntettek szombat reggel azt követelve, hogy a macedónok engedjék át őket. Közben úton van az utánpótlás is; a következő napokban akár tízezren is érkezhetnek a térségbe.

Soha nem látott embertömeg hömpölyög már az idomeni táborban, csak a táboron belül három és félezer migráns torlódik. Eközben ezren szorultak a táboron kívülre, a közeli szántóföldekre és búzatáblákra – jelentette az M1 helyszíni tudósítója.

A feltorlódott többezer illegális bevándorlónak szombat reggelre elfogyott a türelme, és több százan, a görög rendőri kordon ellenére közvetlenül a macedóniai fizikai határzárhoz vonultak, amely több mint egy napja zárva van. A tüntetők azt követelik, hogy Macedónia nyissa meg a határát, és engedje át őket.

Közben dél felől folyamatosan érkeznek az illegális bevándorlók újabb csoportjai. Miután pénteken egy Athén melletti táborból több százan kitörtek, és gyalogolni kezdtek a görög-macedón határ felé, várhatóan két-három napon belül ők is megérekznek a táborhoz, és újabb csoportok keltek útnak a polykastroi benzinkútról is szombat reggel.

Tudósítónk beszámolt róla: azokat a migránsokat, akik nem fordulnak Idomeni felé az autópályáról, hanem továbbhaladnak a nemzetközi határátkelő irányába, a görög rendőrök visszafordítják.A görög kormány bejelentette, hogy átmenetileg felfüggeszti a kompok indítását a görög szigetekről, de már több görög sziget jelezte, hogy a nyilvántartásba vétel után legfeljebb 48 óráig képes ott tartani az újonnan érkező migránsokat, akik Törökországból érkeznek.

A Skai televízió kora reggel arról számolt be, hogy a regisztrációs központok, illetve a befogadó táborok zsúfolásig teltek. Ugyancsak menekültekkel vannak tele az athéni parkok, valamint a pireuszi kikötő rakodóterületei. Közben a kikötőbe reggel egy komphajón újabb, csaknem 500 menekült érkezett.

Sajtójelentések szerint a menekültek között sok a gyermek és az orvosi segítségre szoruló idős ember.

"A segélyszervezetek lehetőségeik határáig jutottak. A menekültek többsége iraki és szíriai, de vannak közöttük szórványosan afgánok is, akiket már több napja nem engednek Macedóniába" - nyilatkozta a Vöröskereszt egyik illetékese.

A görög hatóságok arra szólították fel a lakosságot, hogy gyűjtsenek adományokat a menekülteknek.