A véltnél is nagyobb károkat okozhat a zikavírus

Egy friss kutatás egy brazil eset vizsgálatával azt mutatta ki, hogy a várandós nő zikavírus-fertőzöttsége magzati halált, illetve agyszövetpusztulást is okozhat. A kutatásvezető szerint azonban az eredményeiket nehéz lenne általánosítani, hiszen csupán egy esetet vizsgáltak.

Kilenc terhes nőnél állapították meg a zikalázas fertőzést az Egyesült Államokban - közölték az ország járványügyi hatóságai pénteken.

Az összes beteg külföldön fertőződött meg. Ketten elvetéltek, ketten megszakították terhességüket, ketten egészséges gyermekeknek adtak életet, és egy beteg kóros kisfejűségben szenvedő csecsemőt hozott a világra - közölték a hatóságok.

Az orvosok figyelemmel követik a két további  terhes nő állapotát, egyelőre úgy tűnik, nem léptek fel komplikációk náluk.

Bizonytalan szövődmények

A járványügyi hatóságok hozzátették, tíz további terhes nőnél vizsgálják a vírusos fertőzés lehetőségét.

A gyanú szerint a zikavírus magzatoknál kóros kisfejűséget okozhat, ezt, ahogyan más feltételezett szövődményét a vírusnak, egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.

A megbetegedés tünetei közé tartozik a fejfájás, a láz, a vörös - de nem viszkető és nem is váladékozó - szem, valamint a piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban pedig az izom- és ízületi fájdalom. A vírusfertőzöttek mintegy 80 százalékánál azonban nem lépnek fel tünetek. A kór ellen nincs védőoltás, sem gyógymód.

A Dominikai Köztársaságban a légierő tagjai is részt vettek a zíkivírust terjesztő szúnyogok irtásában Fotó: EPA/Orlando Barria



Globális egészségügyi vészhelyzet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen.

A földrészen az egyiptomi csípőszúnyogok terjesztette kór 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében.

Magzati halált, agyszövetpusztulást is okozhat

Egy friss kutatás egy brazil eset vizsgálatával azt mutatta ki, hogy a várandós nő zikavírus-fertőzöttsége magzati halált, illetve agyszövetpusztulást is okozhat.

Egy zikafertőzött anya halva született babájának esetét tanulmányozva azt állapították meg, hogy a zikavírus a korábban véltnél is nagyobb károkat okozhat a magzati szövetben.

Agyszövet helyett folyadék

A PLoS Neglected Tropical Diseases szaklapban ismertetett kutatás szerint a halva született csecsemőnek hiányzott az agya, szövet helyett az üregeket folyadék töltötte ki. A vízfejűségen kívül a baba más testrészeiben is rendellenesen sok volt a víz.

Eddig a rohamosan terjedő zikavírussal csak egy születési rendellenséget, a kóros kisfejűséget, vagyis a mikrokefáliát hozták összefüggésbe. Brazíliában a kórt 580 esetben azonosították, további 4100 esetet vizsgálnak.

Nehéz lenne általánosítani az eredményeket

Az új kutatást Albert Ko, a Yale Egyetem trópusibetegség-szakértője és Antonio Raimundo de Almeida, a brazíliai Salvador Roberto Santos kórházának igazgatója vezette. Ko szerint eredményeiket nehéz lenne általánosítani, hiszen csupán egy esetet vizsgáltak.

Ko és brazil kollégái röviddel azután kezdték kutatni az egyiptomi csípőszúnyog terjesztette zikavírust, hogy 2015 elején nyilvánosságra kerültek a vírus okozta betegség első esetei Brazíliában.



Tünetmentes volt a beteg

A vizsgált esetben nem jelentkeztek a húszéves brazil nőnél a zikaláz tünetei, terhessége első harmada normálisan zajlott. A mikrokefália lehetséges más okait - a HIV- és a hepatitisz C-vírust, a rubeolát és a toxoplazmózist - a tesztek kizárták.

A 18. terhességi héten végzett rutinszerű ultrahangvizsgálaton a magzatot nagyon kis súlyúnak ítélték. A 30. hétre súlyos mikrokefália alakult ki, a 32. héten a magzat meghalt, ekkor az orvosok megindították a szülést.

"Nem tudjuk bizonyítani, hogy a zikavírus okozta a magzat halálát, de az eset aggodalmat kelt" - állapította meg Ko.