Így verik át az időseket a telefonos csalók

Ne adjanak soha pénzt olyan embernek, akit nem ismernek személyesen! Kerék József csupán segíteni szeretett volna fia állítólagos barátjának, négy napra adott kölcsönt, de már két éve bottal ütheti a nyomát – hangzott el az M1 Kosár című műsorában.

Kerék József csupán segíteni szeretett volna fia állítólagos barátjának, négy napra adott kölcsönt, de már két éve bottal ütheti a nyomát.

Kapott egy telefonhívást 2014. júniusában, a telefonáló azt állította Kerék József fiának a barátja. 200 ezer forintot kért négy napra, cserébe felajánlotta, hogy hozat tűzifát. Felsorolt olyan neveket, akik nem voltak ismeretlenek Kerék József számára, naponta jártak a fiához.

Kerék József elment a bankba, és átutalt 198 ezer forintot. Ennyi volt a megtakarítása.

Később kiderült, hogy a fia nem is ismeri a férfit, József pedig nem kapta vissza a pénzét, így három hét múlva feljelentést tett a rendőrségen. Azóta nyomoznak, de a tolvajt nem találják.

Minden ilyen és ehhez hasonló műsornak az elsődleges üzenete az kell, hogy legyen, ne adjunk olyan személynek pénzt, bárkire is hivatkozik, akár az unokánkra hivatkozik, a gyermekünkre hivatkozik, közeli hozzátartozónkra, ismerősünkre hivatkozik, akit nem ismerünk személyesen – mondta Szender Zoltán ügyvédjelölt.

Ha mégis pénzt akarunk adni, akkor előtte hívjuk fel, informálódjunk az ismerősünktől, akire hivatkozva pénzt akarnak kicsikarni tőlünk, hogy valóban igaz-e a történet – tette hozzá.

A szakember azt tanácsolja, ha megtörtént a baj, akkor nyomban tegyünk feljelentést, hogy a rendőrség minél előbb elkezdje a munkáját.A műsorban pár hete mutatták be Varga Lászlóné történetét, tőle több millió forintot csalt ki egy telefonos tolvaj, aki a fiának adta ki magát. Azt mondta, bajban van, és zokogott. Adrienn csak arra tudott gondolni, hogy segíteni kell. A telefonáló azt javasolta, tegye be a hölgy az aranyát egy papírzacskóba, és adja oda egy bizonyos Kristóf nevű férfinak, aki hamarosan meg is érkezett, és elvitte a csomagot.

Csak ezután hívta Varga Lászlóné a fiát, aki otthon volt, és tudatta vele, hogy egyáltalán nincs bajban. Azonnal feljelentést tettek a rendőrségen. Ennek már több mint egy éve, és nincs eredmény. Az elvitt ékszerek sokat értek, a kár óriási.

Akkor van esélyünk, hogy visszakapjuk ezt a pénzt, hogyha megvan az a személy, akinek mi átadtuk, ilyenkor nyomozóhatóságnak vannak a birtokában azok az eszközök, amik alapján fel lehet kutatni ezt a személyt, hogyha nem tudjuk a nevét, nem tudjuk a címét, akkor mi magánemberként egyedül vajmi keveset tudunk tenni – magyarázta Szender Zoltán.

Tehát az idegenektől jött telefonokat fenntartásokkal kezeljék. Bizonyosodjanak meg arról, hogy kivel beszélnek. És ha pénzátadásra kerülne a sor, akkor mindenképp írjanak kölcsönszerződést.

Ami mindenféleképpen rajta kell lenni egy ilyen kölcsönszerződésen, az adatok, legyen rajta maga a pénzösszeg, legyen rajta, hogy ki a kölcsönadó, kölcsönvevő, ezzel már megspóroljuk azt, hogy az adatai ott vannak, rajta van a neve, a címe, személyigazolvány-száma, akkor nem kell utána keresnünk, akkor elő sem fordulhat, hogy mi bottal üthetjük a nyomát – tanácsolta az ügyvédjelölt.