Nemzetközi jogász: Gyorsan át kell alakítani a cafeteria-rendszert

Nem egyeztethetők össze az uniós joggal a SZÉP-kártya rendszer és az "Erzsébet étkezési utalvány" rendszer egyes elemei - mondta ki keddi ítéletében az Európai Unió Bírósága. Dr. Kende Tamás nemzetközi jogász szerint rövid időn belül lépnie kell a jogalkotónak.

Az uniós bíróság döntésének egyik jogkövetkezménye, hogy a magyar jogalkotónak át kell alakítania a cafeteriára vonatkozó jelenlegi rendszerét, lehetővé téve, hogy - az uniós jogszabályok szerint - külföldi vállalkozások, akár fióktelep formájában is szolgáltathassanak Magyarországon - magyarázta dr. Kende Tamászi  a hirado.hu-nak.

Kovács Zoltán kormányszóvivő érkezik sajtótájékoztatójára, amelyet az Európai Bíróságnak a magyar cafeteria-ügyben hozott döntéséről tart az Igazságügyi Minisztériumban 2016. február 23-án. A magyar kormány továbbra is elszánt az Erzsébet-program megtartásában, ugyanakkor tudomásul veszi és tiszteletben tartja az Európai Bíróság magyar cafeteria-rendszerről szóló döntését. MTI Fotó: Marjai János

Kovács Zoltán kormányszóvivő érkezik sajtótájékoztatójára, amelyet az Európai Bíróságnak a magyar cafeteria-ügyben hozott döntéséről tart az Igazságügyi Minisztériumban 2016. február 23-án (MTI/Marjai János) 

Ennek értelmében néhány hónapon belül szabaddá kell tenni a magyar piacot - folytatta. Ha ez nem történik meg, az Európai Bíróság egy következő eljárásban bírságot szabhat ki Magyarországra - jegyezte meg, hozzátéve, hogy egy másik ügyben a napi tétel félmillió euró volt. A nemzetközi jogász szerint ez nagyon súlyos jogsértés volna.

Dr. Kende Tamás úgy vélte, a keddi bírósági döntés hátrányt jelenthet Magyarországnak azokban a kártérítési perekben is, amelyeket nemzetközi bíróságokon indítottak korábban a külföldi szolgáltatók.Gyorsan dönt a kormány 

Kovács Zoltán kormányszóvivő a döntésre reagálva közölte: a magyar kormány továbbra is elszánt az Erzsébet-program megtartásában, ugyanakkor tudomásul veszi és tiszteletben tartja az Európai Bíróság magyar cafeteria-rendszerről szóló döntését.

Közölte: a kormány szerdai ülésén tárgyal a kérdésről, és egy olyan rendszert hoznak létre, amely megfelel az európai unió követelményeinek, de legfőképpen tiszteletben tartja, figyelembe veszi a magyar emberek érdekét. Kiemelte: a változások nem érintik a 2016-ra meghirdetett programokat.

Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart az Európai Bíróságnak a magyar cafeteria-ügyben hozott döntéséről az Igazságügyi Minisztériumban 2016. február 23-án. A magyar kormány továbbra is elszánt az Erzsébet-program megtartásában, ugyanakkor tudomásul veszi és tiszteletben tartja az Európai Bíróság magyar cafeteria-rendszerről szóló döntését. MTI Fotó: Marjai János

(MTI/Marjai János)Zavartalanul elfogadják az utalványokat 

Az Erzsébet-utalványok - akár papíralapon, akár kártyán rendelve - továbbra is a béren kívüli juttatás részeként adhatók, ezt a hatályos adójogszabályok biztosítják. Az Erzsébet-utalványok kibocsátása, elfogadása és beváltása elektronikus kártya formájában is zavartalanul folyik tovább - erősítette meg az Erzsébet-program honapján olvasható közlemény a keddi bírósági döntést követően.

A 2016-ban kiírt (és a későbbiekben kiírandó) Erzsébet-program pályázatok fedezete - mind az Erzsébet-utalványok forgalmazásának 2015. évi pénzügyi eredményéből, mind költségvetési forrásból - biztosított - szögezte le a közlemény.

A honlap felidézi, hogy az Európai Bíróság kedden hozta meg ítéletét a SZÉP-kártyával és az Erzsébet-utalványcsalád forgalmazásával kapcsolatos, több éve húzódó kötelezettségszegési eljárásban indított perben. Az eljárás az Erzsébet-utalványcsalád forgalmazása miatt indult, mivel francia multinacionális cégek nehezményezték, hogy Magyarország kormánya európai mércével mérve is egyedülállóan sikeres szociális üdültetési rendszert hozott létre az utalványforgalmazás eredményéből - áll a közleményben.