Az NVI-nél tüntetett az MSZP

A párt csak másodikként tudta beadni a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos újabb népszavazási kezdeményezését. Egy magánszemély, egy idősebb hölgy ugyanis megelőzte a pártot. A szabályok szerint ilyenkor a legelső kérdést bírálják el, vagyis nem az MSZP-ét. A két kérdés egyébként hasonlít egymásra: az asszony arról tartana népszavazást, hogy maradjon-e a vasárnapi zárva tartás, az MSZP pedig arról, hogy megszűnjön-e.

A Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai épületénél már kora reggel többen is voltak - mindannyian arra vártak, hogy a Kúria döntsön az előző népszavazási kezdeményezésről és - elutasítás esetén - elsőként adhassák be hitelesítésre az új kérdésüket. A törvény szerint a választási iroda csak az elsőként beadott kérdéssel foglalkozik, a többit elkésettnek minősíti. A várakozók között volt az MSZP több politikusa, köztük Nyakó István is, akinél a beadvány is volt, és egy idősebb hölgy, akinél szintén volt egy papír.

Tüntetés az MSZP szervezésében a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épülete előtt Budapesten 2016. február 23-án. Ezen a napon egy magánszemély megelőzte az MSZP-t a vasárnapi boltzárvatartás eltörléséről szóló népszavazási kérdésük leadásakor. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


Nyakó panaszt tesz

Amikor megnyílt a lehetőség, hogy a várakozók leadják a papírjukat, Nyakó István is megindult a blokkoló óra felé, de már csak másodikként tudott bélyegezni: mire átverekedte magát azokon, akik ott álltak, de végül nem adtak le semmilyen papírt, négy másodperccel lemaradt. Nyakó István felháborodva közölte, hogy panaszt tesz, amiért akadályozták a kérdése leadásában. Az ellenzéki politikust akadályozó férfiak egyszerre távoztak az épületből, senkinek nem nyilatkoztak arról hogy miért jöttek és miért nem adták le a náluk lévő iratokat.Kérdések

A "versenyt" végül az asszony nyerte, de, hogy miről szeretne népszavazást, nem árulta el. A választási iroda később közölte: az elsőként regisztrált kérdést Erdösi Lászlóné magánszemély adta le, és úgy szól:
"Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek - a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint - továbbra is zárva tartsanak vasárnap?"
A Híradó információi szerint Erdősi Lászlóné a herceghalmi polgármester felesége. Erdősi László korábban a Fidesz jelöltje volt, de a legutóbbi választáson éppen a Fidesz jelöltjével szemben indult és nyert.
Nyakó István, az MSZP országgyűlési képviselője pedig ezt a kérdést szerette volna leadni:
Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényt?

Az Erdösi Lászlóné magánszemély (b) vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdésének benyújtásában segédkező férfi (j) távozik a Nemzeti Választási Iroda épületéből 2016. február 23-án, miután megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége. A Kúria délelőtt megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) erre vonatkozó határozatát, így új kérdést lehetett nyújtani a témában, és az NVB az elsőként beadottat fogja elbírálni. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az Erdösi Lászlóné magánszemély (b) vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdésének benyújtásában segédkező férfi (j) távozik a Nemzeti Választási Iroda épületéből 2016. február 23-án, miután megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége (MTI /Balogh Zoltán)Az NVI dönt

Pálffy Ilona, az iroda elnöke a Híradónak azt mondta, a kérdésekről és Nyakó István panaszáról a választási bizottság dönt majd, erre 30 napja van. A Nemzeti Választási Irodának pedig öt napja arra, hogy formai szempontból megvizsgálja a beadott kérdést, és ha az megfelel a jogszabályoknak, a választási bizottság elé terjessze. A bizottságnak további harminc napja van a kérdést hitelesíteni.

Az ellenzék tiltakozik

Az MSZP szerint a Fidesz a politikai terrorizmus eszközeivel akadályozta meg a népakarat érvényre juttatását a vasárnapi boltbezárás ügyében, és ehhez a Nemzeti Választási Iroda is asszisztál. Az LMP bejelentette: feljelentést tesz a népszavazás rendje elleni bűncselekmény miatt. Álláspontja szerint életszerűtlen, hogy több ember reggel arra ébred, népszavazási kezdeményezést akar benyújtani. A Jobbik parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az ügyben. Az Európai Baloldal választási bűncselekménynek minősítette a történteket, amelyet szerintük szélsőjobboldali verőlegények követtek el. A Magyar Helsinki Bizottság szerint a történtek egyértelműen felvetik a bűncselekmény gyanúját. A szervezet közleményében azt kérdezi, mit szólt volna Orbán Viktor, "ha az ő népszavazását az akkori kormánypárt ilyen módszerrel akadályozza meg".

Nyakó István MSZP-s politikus, volt országgyűlési képviselő Budapesten, a Nemzeti Választási Iroda épületében 2016. február 23-án, miután megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége. A Kúria délelőtt megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) erre vonatkozó határozatát, így új kérdést lehetett nyújtani a témában, és az NVB az elsőként beadottat fogja elbírálni. MTI Fotó: Balogh Zoltán

(MTI/Balogh Zoltán)A Fidesz elítéli

A Fidesz elítéli a Nemzeti Választási Iroda budapesti székházánál történteket és a szocialisták botránykeltését. A kormánypárt közleménye szerint már sokadjára fordul elő, hogy a szocialisták képtelenek egy népszavazási kezdeményezést szabályosan beadni, pedig ennek feltételei általánosan ismertek és mindenki számára kötelezőek.

Az FTC cáfol

A Ferencvárosi Torna Club (FTC) közleményben jelentette ki, hogy az egyesület nem kíván politikai kérdésekben állást foglalni. A klub nem kért senkit arra, hogy bárkit szabad akaratában megakadályozzon - fogalmazott az egyesület, amely közölte, az NVI-nél tartózkodó férfiak a Fradi Security Kft.-nek, illetve a klubnak sem munkavállalói.

Az NVI megszüntetné a "versenyfutást"

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szerint lehetővé kellene tenni, hogy a jövőben az ügyfélkapun keresztül is lehessen népszavazási kezdeményezéseket benyújtani az irodához. Pálffy Ilona erről a keddi tömegjelenetek után beszélt erről az MTI-nek. Az NVI elnöke emlékeztetett: a népszavazási törvény értelmében egy új kérdést nem lehet addig vizsgálni, amíg a témában elsőként benyújtott kérdés hitelesítése ügyében nem születik jogerős elutasítás.

"A párhuzamossági moratórium" miatt "versenyfutás" van a beadványozók között, hogy ki tudja előbb beadni a kérdését, mivel a jogszabály nem rögzíti, az új kérdés benyújtása pontosan mikortól lehetséges - fűzte hozzá. Mint mondta, az NVI szeptember óta csak olyan beadványokat fogad be, amelyeket az épület portáján elhelyezett dátumbélyegzővel "érkeztetnek", de ahogyan a kedden történtek is mutatják, "ez még mindig nem elég".

Megoldás az ügyfélkapu?

Jelezte: a nyáron már az igazságügyi miniszternél kezdeményezte, hogy szűnjék meg a népszavazási kérdések esetében a jelenleg érvényben lévő párhuzamossági moratórium. Vagyis, hogy több hasonló témájú kérdésben is lehessen egy időben aláírásokat gyűjteni, és abban lehessen a népszavazást megtartani, amelyben a leghamarabb összegyűlik a 200 ezer támogató aláírás.

Jelenleg "mindenki a Kúria honlapját figyeli", hogy ott mikor jelenik meg a végzés a kérdés hitelesítésének elutasításáról, ezért már korábban javasolta az Igazságügyi Minisztériumnak, hogy a Kúria döntésének nyilvánosságra hozatalát követő munkanapon, reggel 8 órától szűnne meg a kérdés "védettsége" - közölte. Hozzátette: a kedden történtek miatt azt kezdeményezi az igazságügyi tárcánál, hogy a jövőben - elkerülendő az iroda épületében a tömegjeleneteket - ügyfélkapun keresztül is be lehessen nyújtani a népszavazási kezdeményezéseket.

Fidesz: Erdősi László a kormánypárt jelöltjével szemben nyert 2014-ben 

A Fidesz saját jelöltet állított 2014-ben Erdősi László Andrással szemben - közölte a kormánypárt kedden az MTI-vel.  A Fidesz azért írt közleményt, mert szerintük az Index "Polgármesterfeleség előzte be az MSZP-t a kopaszokkal" címmel megjelent írása "erősen" félrevezető sugalmazásokat tartalmaz.

"Arról a fontos tényről ugyanis elfelejtették a közvéleményt tájékoztatni, hogy Erdősi László András amellett, hogy független polgármestere Herceghalomnak, 2014-ben, az önkormányzati választáson a Fidesz saját jelöltet is állított vele szemben" - írták.