Beelőzték az MSZP-t a boltzáras kérdéssel

Nyakó István kedden adta be a dokumentumot az NVI-nek a vasárnapi zárva tartás ügyében, két magánszemély azonban gyorsabb volt a Kúria határozathozatalának nyilvánosságra kerülése után.

A szocialista Nyakó István panaszt tett a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) arra hivatkozva, hogy akadályozták jóhiszemű állampolgári jogának gyakorlásában a hivatal "felróható könnyelműsége, nemtörődömsége" miatt. Az MSZP-s politikus kedden népszavazási kérdést nyújtott be az NVI-nek a vasárnapi zárva tartás ügyében. A Kúria határozathozatalának nyilvánosságra kerülése után azonban megelőzték őt, az időbélyegző először két magánszemély beadványára került rá. A beadványozók - egy férfi és egy idősebb nő - nem kívánt nyilatkozni a sajtónak.

Az Erdösi Lászlóné magánszemély (b) vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdésének benyújtásában segédkező férfi (j) távozik a Nemzeti Választási Iroda épületéből 2016. február 23-án, miután megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége. A Kúria délelőtt megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) erre vonatkozó határozatát, így új kérdést lehetett nyújtani a témában, és az NVB az elsőként beadottat fogja elbírálni. MTI Fotó: Balogh Zoltán


Megszűnt a védettség

A Kúria kedden délelőtt jelentette be, hogy megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége, mivel a testület megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) erre vonatkozó határozatát. Így be lehet új kérdést nyújtani a témában, és az NVB az elsőként beadottat fogja elbírálni. A Kúria kedden - az internetes oldalán közzétett végzés szerint - megváltoztatta az NVB határozatát, amelyben az novemberben hitelesítette a vasárnapi boltzárra vonatkozó kérdést.

Nem volt egyértelmű a kérdés

A Kúria szerint a kérdés - hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?" - nem egyértelmű: az igenek jelenthetik egyrészt az, hogy a válaszadó támogatja a vasárnapi zárva tartást, de nem kizárt olyan értelmezés sem, hogy a válaszadó azt támogatja, hogy a kiskereskedők a saját elhatározásuk alapján tarthassanak zárva. Ha pedig a nemek kerülnének többségbe a népszavazáson, abból az Országgyűlésnek olyan jogalkotási kötelezettsége is kiolvasható, amely szerint a kiskereskedelmi üzleteknek nyitva kell tartaniuk vasárnap.

Gulyás: a Fidesz nem érintett

A Fidesz semmilyen módon nem érintett a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületénél kedden történt eseményekben - jelentette ki Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese kedden, más témában tartott budapesti sajtótájékoztatóján kérdésekre válaszolva.

A politikus úgy fogalmazott, a népszavazásról szóló törvény valóban nem ideális, de a korábbi szabályozásnál mindenféleképpen jobb, hiszen az a jogállamisággal összeegyeztethetetlen módon lehetővé tette egymással ellentétes tartalmú referendumok egyidejű megtartását.

Emlékeztetett, a Fidesznek ellenzékben "elképesztő akadályokat" kellett leküzdenie a "kormányhoz nyilvánvalóan kötődő, hobbi beadványozókkal" szemben a háromigenes népszavazás megtartásához.

A jelenlegi törvény az Alkotmánybíróság világos jogi szabályozásra vonatkozó elvárásának felel meg azzal, hogy egy témában nem enged egyszerre több népszavazást kiírni - fejtette ki, hozzátéve, a mostani jogszabály miatt csak a benyújtásnál alakulhat ki kaotikus helyzet, míg a régi törvénynél a lebonyolítás is káoszba fulladhatott.

Liberálisok: kutyakomédia

A Liberálisok szerint a Nemzeti Választási Irodánál kedden történtekkel nyilvánvaló vált, hogy a Fidesz "kutyakomédiává züllesztette" a magyar demokrácia egyik legfontosabb vívmányát, a népszavazást.

A Magyar Liberális Párt az MTI-nek küldött közleményében azt írta: a Fidesz olyan törvényeket hozott, amelyeknek köszönhetően "egy tucat kopasz kidobó és egy nyugdíjas nénike összefogásával meg lehet puccsolni a magyar demokráciát".

A Liberálisok nyilvánvalónak tartják, hogy az ország elutasítja a vasárnapi zárva tartást.

Jobbik: a Fidesz verőembereket küldött

A Jobbik a kormánytól és a Fidesztől vár magyarázatot a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti székházánál történtekre.

Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján úgy értékelt: az eset többről szólt, mint hogy az MSZP be tud-e nyújtani egy kérdést vagy sem. Szerinte a Fidesz odaküldte verőembereit, mert úgy érzi, bármit megtehet és a látszatra sem kell adnia.

A jobbikos politikus szerint az eset megmutatta, mi lenne, ha a kormánypártok által javasolt alaptörvény-módosítással mód lenne a rendeleti kormányzásra.

"Kubatov Gábor "úriemberei" kellő határozottsággal akadályozták az alkotmányos rendet, miközben a Nemzeti Választási Iroda munkatársai vélhetően felsőbb utasításra ehhez csupán asszisztáltak" - fogalmazott Szilágyi György, aki szerint az MSZP is csak a "balhéra koncentrált" és a szereplést tartotta fontosnak az ügyben.

A Jobbik képviselője közölte: választ várnak arra, hogy mennyit és milyen pénzből fizettek az incidensben részt vevőknek, továbbá ki utasította őket és milyen jogcímen. Szerinte kérdéseket vet fel, hogy hogyan történhet meg, hogy így beavatkoznak egy intézmény életébe, a rendőrség pedig nem intézkedik.

Szilágyi György a tájékoztató után azt is közölte az MTI-vel, hogy az ügy súlyossága miatt parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik jobbikos vezetéssel, s megoldást kívánnak kidolgozni arra is, hogy elkerülhetők legyenek a hasonló esetek.

Kapcsolódó tartalom