Szijjártó: meglepő, hogy Ausztriában egyáltalán vitatkoznak a szabad munkaerő-áramlásról

Magyarországon mindezt úgy értelmezik, hogy Ausztria igent mond a menekültekre, azonban nemet az uniós polgárokra - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kurier című osztrák lap hétfői számának adott interjújában.

Hangsúlyozta: Magyarországon mindezt úgy értelmezik, hogy Ausztria igent mond a menekültekre, azonban nemet az uniós polgárokra.

Szijjártó Péter Werner Muhmnak, az osztrák Munkáskamara (AK) bécsi igazgatójának korábbi javaslatára utalt, miszerint Muhm a személyek szabad áramlását időkorláthoz kötné és behatárolná, valamint azt szorgalmazta, hogy uniós szinten "behúzzák a vészféket" a munkaerőpiac védelme érdekében.

Szijjártó Péter szerint ennek értelmében a magyarok nem dolgozhatnának Ausztriában, Werner Faymann kancellár pár hónappal korábban mégis befogadott minden Ausztriába érkező menekültet.Az idén nőhet a migrációs nyomás

Szijjártó Péter elmondta: Magyarország elsősorban az illegális bevándorlást akarja megakadályozni és biztosítani szeretné a határait. Úgy vélte, idén a nyomás még nagyobb lesz, mivel a menekülést kiváltó okok súlyosbodnak majd.

A magyar kormány tiszteli Angela Merkel német kancellár döntését és más tagállamok döntéseit is, de egyúttal elvárja, hogy mások is tiszteljék az ő döntéseit - jelentette ki a tárcavezető.

A tömeges bevándorlás gyengíti Európát

Szijjártó Péter szerint Európának kárt okoz a tömeges bevándorlás, és gyengíti a kontinenst. "Nem túlzás kijelenteni, hogy Európa jövője a tétje annak, hogy meg tudjuk-e állítani a migrációt" - mondta a miniszter.

Szijjártó kettős mérce alkalmazásának és képmutatásnak nevezte, ha uniós szinten a külső határok védelmét szorgalmazzák, de nem tesznek semmit, azonban bírálják a magyar határbiztosítási intézkedéseket. Emlékeztetett: az osztrák kancellár korábban azt mondta, hogy a magyar eljárás a "kontinens legsötétebb korszakára" emlékezteti. A tárcavezető szerint "európai kancellár így nem viselkedhet".

A kvóta az európai jogszabályoknak mond ellent

A menekültek kvóta alapján történő európai elosztása Szijjártó szerint elsősorban az európai jogszabályoknak mond ellent, hiszen elveszi az országok szuverenitásának egy részét, másodsorban a "józan ésszel" is szemben áll, hiszen motiválhatja a menekülteket arra, hogy Európába jöjjenek. Harmadsorban a miniszter szerint a kvóta azért is kivitelezhetetlen, mert nem garantálható, hogy a betelepített menekültek az adott országban maradnak.

A migrációnak és az uniós támogatásoknak nincs köze egymáshoz

Szijjártó Péter egyúttal visszautasította Werner Faymann osztrák kancellár és Matteo Renzi olasz kormányfő felvetését, miszerint csökkenteni kellene a fejlesztésekre szánt uniós támogatásokat azoknak azon országok esetében, amelyek a kvóta ellen vannak. A tárcavezető érvelése szerint a migrációnak és az uniós támogatásoknak nincs köze egymáshoz.

Szijjártó a megoldást az unió külső határainak védelmében, valamint a Szíriával szomszédos országok megsegítésében látja. A miniszter továbbá ahhoz a feltételhez kötné a szegény országok fejlesztésére adott uniós támogatásokat, hogy azok az életfeltételek javítására fordítsák a támogatásokat, hogy az embereknek ne kelljen elhagyniuk országukat.