Ókori kézműves ujjlenyomatára leltek egyiptomi koporsón

Háromezer éves ujjlenyomatokat fedeztek fel kutatók egy ókori egyiptomi koporsó fedelén. A nyomokat valószínűleg az egyik kézműves hagyta hátra, amikor a máz megszáradása előtt hozzáért a belső fedélhez.

A Cambridge-i Fitzwilliam Múzeum közleménye szerint a szarkofágot a Nesawershefy vagy Nes Amon néven ismert paphoz kapcsolják, kora Kr. e. 1000-re tekint vissza. A lelet egy új kiállítás részét képezi, amely azt veszi górcső alá, miként változott az egyiptomi szarkofágok dizájnja 4000 év alatt.

Az ujjlenyomatokat először 2005-ben azonosították, de korábban nem számoltak be róla a sajtónak.

Nes Amon koporsója típusának egyik legszebb képviselője, emellett kitűnő állapotban maradt fenn. Röntgenvizsgálatokkal vették szemügyre, a belső fedelet pedig CT-vel is tanulmányozták. Az ujjlenyomatok mellett arra is fény derült, hogy a belső koporsó több különféle fadarabból áll, többek között legalább egy idősebb darabjait is tartalmazza.A szakemberek szerint akkoriban a fa értékes árucikk volt, a kézművesek pedig nagyon tehetségesen alkották meg az ilyen összetett tárgyakat a nem sokat ígérő alapanyagokból. A vizsgálatok során az is kiderült, miként próbálták korábban megőrizni és restaurálni a szarkofágokat.

A Halál a Níluson című kiállítás szervezői szerint ez az első alkalom, hogy egy nagyobb kiállítás az ókori egyiptomi kézműveseket is reflektorfénybe állítja.