Elszabadult lovak kóborolnak Polgár utcáin

Hetek óta borzolja a hajdúsági város lakóinak kedélyét nyolc ló. Az állatok rendszeresen elszöknek egy közeli tanyáról és a város utcáin kóborolnak. A tulajdonost többször felszólították, hogy tegyen valamit. Az állatvédők léptek. Valószínűleg új gazdát kapnak a lovak.

Borzasztó körülmények között tartják a lovakat Polgáron, térdig sárban, takarmány, tiszta víz, és felügyelet nélkül - a jószágok már régóta bejárnak a városba, ami balesetveszélyes, hiszen a forgalmas utakat is irányba veszik. A tanyán ugyan van villanypásztor, de nincs benne áram – közölte az Arany Tappancs Állatvédő Alapítvány a hirado.hu-val.

Gégény Mariann, az alapítvány munkatársa elmondta: évek óta fennálló probléma, hogy a tulajdonos lovai szabadon, villanypásztorból könnyedén kiszabadulva járják az utakat.

A ló, mint állat természetesen nem veszélyes, ám csordában már balesetveszélyes, hiszen az utakon gyerekek, autók közlekednek – mondta Gégényi Mariann.

Fotó: Arany Tappancs Állatmentő Alapítvány


Elkobozzák a lovakat

Az alapítvány munkatársának elmondása szerint a tulajdonost már többször felszólították, mivel a lovak nincsenek megfelelően ellátva, nincsen útlevelük, és vért sem vettek még tőlük. Az alapítvány éppen ezért hosszú idő óta arra törekszik, hogy az állatokat máshol helyezzék el.

Az állatmentő szervezet kifogásolta az állatok tartási körülményeit is. Nincs istálló, nincs zárt állás, csak egy fedél van a lovak felett, ráadásul a hely nem megfelelő méretű 10 lónak és 3 marhának, továbbá nincsen legelő sem – mondta Gégény Mariann.

Fotó: Arany Tappancs Állatmentő Alapítvány

Fotó: Arany Tappancs Állatmentő AlapítványGégény Mariann elmondása szerint a tulajdonos arra hivatkozik, hogy azért jönnek ki az állatok, mert a villanypásztort letapossák azok, akik fákat lopnak a tanya körül.

dr. Váliné Antal Mária jegyző a hirado.hu-val közölte: a polgármesteri hivatal jelzésére 2016. február 10-én tartott helyszíni szemlét a járási állatorvos az állattartónál, ahol az állattartásra vonatkozó előírások betartását ellenőrizték.

A jegyzőkönyv több határidő megjelölésével tartalmazza a tulajdonos feladatait.

A jegyző közölte azt is, hogy az állatok jelenleg ugyan villanypásztorral vannak körbevéve, ez azonban nem biztonságos megoldás.

Fotó: Arany Tappancs Állatmentő Alapítvány

Fotó: Arany Tappancs Állatmentő AlapítványA járási állatorvos kedden vesz vért a lovaktól. Ha az állatok egészségesek, akkor az Arany Tappancs Állatmentő Alapítvány közreműködésével új gondozókhoz kerülnek az állatok.