Csaknem ötezer menekült érkezett Görögországba

A menekültek Észak-Görögországon keresztül Közép-Európa felé vennék az irányt.

A menekültek Észak-Görögországon keresztül Közép-Európa felé vennék az irányt, de egyelőre nem érkeztek meg az őket továbbszállító buszok.

Helyszíni tudósítók szerint a görög rendőrség ezzel próbálja megakadályozni a még nagyobb torlódást a görög-macedón határon.Macedónia vasárnap lezárta határait az Afganisztánból érkező bevándorlók előtt, és csak az iraki, illetve szíriai menekülteket engedi tovább. Emiatt több mint ötezren várakoznak a görög oldalon anélkül, hogy tudnák, tovább mehetnek-e, és ha igen, mikor.

Jannisz Muzalasz bevándorlásügyi miniszter előző este kifogásolta a macedón hatóságok eljárását, amely szerinte "nincs összhangban a legutóbbi EU-csúcs megállapodásaival".

Az Európai Unió csütörtökön úgy határozott, hogy a március elejei migrációs csúcstalálkozóig nyitva hagyja a balkáni útvonalat az iraki, szíriai és afganisztáni menekültek előtt.

Macedónia görög információk szerint azért nem engedi be területére az afgánokat, mert Szerbia vasárnap ugyancsak lezárta határait az ázsiai országból érkező bevándorlók előtt.