Sikeres magyar díszvendégség Tajpejben

Sikeresnek ítélték a díszvendég Magyarország szereplését a szervezők a vasárnap zárult Tajpeji Nemzetközi Könyvvásáron, amelynek programjait mintegy félmillióan látogatták. A tajpeji kereskedelmi képviselet munkatársa szerint a magyar irodalomnak jó esélyei lehetnek a távol-keleti szigetországban.

Kiemelte, hogy a magyar irodalom elterjesztésének jó esélyei lehetnek a 23 milliós Tajvanon, az ottaniak ugyanis érdeklődők és sokat olvasnak.

"Büszkék vagyunk, amiért az írói teljesítményt, a táncosok szereplését, valamint a bor- és ételkultúránk bemutatóit megkülönböztetett érdeklődés kísérte" - fogalmazott Égeni Nikolett. Hozzátette, hogy a díszvendégnek járó több mint 410 négyzetméteres pavilonban az elmúlt napokban 41 programot szerveztek Tajvan fővárosában.

Nemcsak könyvek, emberek is képviselték hazánkat

Feidézte, hogy Gárdos Péter Hajnali láz című kötetét dedikálta, Dragomán György pedig író-olvasó találkozón beszélgetett a közönséggel, a FolkEmbassy zenekar jóvoltából naponta kétszer volt tánc és ugyancsak naponta kétszer tartottak borkóstolót. Tartottak workshopokat, kézműves foglalkozásokat, Tóth Károlyné pedig a hímzéssel ismertette meg az érdeklődőket.

Népszerű volt Mautner Zsófia gasztroblogger főzőshowja, amelybe bekapcsolódhattak a helyiek és együtt is fogyasztották el az ételeket.

Égeni Nikolett elmondta, hogy Magyarország sok európai országnál jobban ismert a tajvaniak körében, Petőfi Sándor Szabadság, Szerelem! című verse ugyanis - amelyet a kiállítás mottójául választottak - általános iskolai tananyag az ázsiai országban.Közlése szerint Tajvanon megtalálhatók ugyan a magyar könyvek, de kevés van belőlük. Ennek egyik oka, hogy a szigeten használatos tradicionális írással csekély számú művet adtak ki.

A Taipei World Trade Center kiállító csarnokaiban kedden nyílt meg a régió egyik legrangosabb kulturális seregszemléje. A Balassi Intézet által koordinált Publishing Hungary Program támogatásával szervezett magyar megjelenés alkalmával tíz magyar kiadó mutatkozott be.

Az esemény fontos eleme volt a gyermekkönyvek és gyermekkönyv-illusztrátorok munkájának megismertetése is.