Németország nemet mond az osztrák napi kvótákra

Berlin elutasítja a menedékkérők belépésére Ausztriában bevezetett napi kontingens intézményét. Ezzel kapcsolatoks kifogásait előterjeszti az uniós belügyminiszterek következő értekezletén. Ausztriában péntektől vezettek be új szabályokat a menedékkérők beléptetésére.

Thomas de Maiziere az osztrák szabályozásról szólva hangsúlyozta: nincs rendben, hogy Ausztria azt mondja, hogy naponta "3250 menedékkérő továbbmehet Németországba".

"Ez rossz jelzés, a szám nagyon-nagyon magas, ezt nem fogadjuk el" - jelentette ki a német belügyminiszter, hozzátéve, hogy az ügyet szóvá teszi a február 25-ei belügyminiszteri tanácsülésen.

A balkáni migrációs útvonalon tervezett változtatásokat biztonsági okokból is elfogadhatatlanoknak nevezte. Rámutatott, hogy a nem EU-tag Macedónia nem tud menedékkérőket regisztrálni az erre szolgáló Eurodac uniós informatikai rendszerben.



Hangsúlyozta: "nincs rendben, ha néhány ország úgy gondolja, hogy megoldhatják a problémát azzal, hogy a menedékkérők továbbterelésével és ellenőrzésük elhagyásával további terheket helyeznek Németországra."

Thomas de Maiziere hozzátette, nem tudni, hogy a bejelentett intézkedéseket valóban végrehajtják-e, de az biztos, hogy Németország "tartósan nem tűri el", ha mások a kárára próbálják megoldani a gondjaikat.

Hét vége előtt lett összenemzeti megoldás a migránshullám lassítására

Horvátország, Macedónia, Szerbia, Szlovénia és Ausztria rendőrségeinek vezetői csütörtökön Zágrábban arról állapodtak meg, hogy a menedékkérőket hétfőtől közösen regisztrálják a macedón-görög határon.

Ausztriában pénteken vezettek be új szabályokat a menedékkérők beléptetésére, az előírás szerint a hatóságok napi 80 menedékjogi kérelmet fogadhatnak be, és naponta 3200 olyan embert engedhetnek be az országba, akik nem Ausztriában, hanem valamely szomszédos államban akarnak menedéket kérni.