Ki nem találja, mivel edzik magukat az orosz téli úszók

Oroszország már régről ismert a jeges vizeiben előszeretettel fürdőző polgárairól. Most azonban úgy tűnik tovább bővül a repertoár: az életveszélyesen hideg vízben ülve sakkoznak a bátor versenyzők. Úgy tartják ugyanis, hogy az öt fok körüli víz és az átlagosan 10 perces játékidő fejleszti a mentális képességeiket és a fizikai erőnlétüket.

Új módszert találtak az állóképességük és koncentrációjuk fejlesztésére az orosz téli úszok: a jeges vízben sakkozást. Olyan nyugalommal sakkoznak a jéghideg vízben, mintha ez lenne a legtermészetesebb dolog a világon.

Az uráli Jekatyerinburg melletti tóban az 5 fok körüli vízben mártóztak meg egy-egy játszma erejéig, ezzel próbára téve a szellemi és fizikai képességeiket.

A Denisz nevű úszó így foglalta össze a dolgot.

- Ennek az előnye az, hogy dolgoznod kell a mentális és fizikai kitartásodon, hogy lásd a szervezeted mennyire van felkészülve, hogy ellenálljon minden akadálynak, amit az élet hozhat. - mondta el a kamerának, miközben az ellenfele a következő lépését fontolgatta.

- Kimondottan segít koncentrálni. Ki lehet dolgozni egy módszert arra, hogy minél tovább bírd a vízben, ez egy óriási előnye a sakknak. Mielőtt bemennél, a félelem dolgozik benned, majd miután az elmúlik, elindul a tűrés és a kitarás próbája. - mondta Roma, Denisz ellenfele.A játékosok szerint, a gyorsaság is kulcsfontosságú a sikeres jeges sakkban, a fagypont közeli hőmérséklet ugyanis ösztönzi őket, hogy másodpercek alatt megtegyék a következő lépést. Egy ilyen sakk játszma általában 10 percig tart, tovább nem is nagyon bírnák.

Vaszilij elmondta, a jeges sakk, nem is annyira újdonság.

- Ez az ötlet teljesen hirtelen jött. Találtunk régi anyagokat téli úszókról, akik még a szovjet időkben így sakkoztak. Hozzátette: agyalni kezdtek rajta, majd valaki kimondta, nekik megtetszett és elkezdtek játszani.

A jeges sakkversenyt a Sartas-tóban tartották. Az úszók azt remélik, hogy lesz még több, ehhez hasonló esemény a jövőben.