Elrendelték a harmadfokú készültséget a Balatonnál

Folyamatos a készültség az észak-magyarországi folyókon az árvízveszély miatt. Az Ipolyon és a Sajón a legkritikusabb a helyzet. Borsodban több útszakasz még zárva van a vízátfolyások miatt. Nem javul a belvízhelyzet sem. Már több mint 60 ezer hektár föld van víz alatt. A Balatonnál a legmagasabb, harmadfokú készültséget is elrendelték.

Az egyik ipolytarnóci utca szinte teljesen víz alatt van, még a házak udvarát is ellepte a víz. Ipolytarnócon harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az Ipoly vízállása reggel 405 centiméter volt. Ez az idei legmagasabb adat. A hétvégén további 20 centiméterre számítanak, amivel minden eddigi rekord megdőlhet.

Magyarpolányi a belvíz jelent problémát. A 40 hektáros repceföldből csaknem 10 hektárnyit víz borít. A munkagépek azonban még ennél is nagyobb területen nem mehetnek a földekre. A gazdák azt mondják, hogy a legnagyobb problémát a növények kipusztulása jelenti.

A Közép-Tisza vidékén csütörtök este óta szinte megállás nélkül esik. Emiatt itt, péntek óta 650 hektárral nőtt az elöntött területek nagysága. „Jelenleg 24 ezer 100 hektár van víz alatt” – mondta Békési István Békési István, a Kötivizig védelemvezetője.

Az országban mindenütt nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, már több mint 60 ezer hektár föld van víz alatt.