Átment a giccsadó Óbudán

Megszavazta a harmadik kerületi önkormányzat a településkép-védelmi települési adóról szóló rendeletet, amit a köznyelv egyszerűen csak giccsadónak hív. Áprilistól akár évi félmilliót is fizethet, akinek az ingatlana esztétikailag kifogásolható.

A szimbolikusan csak giccsadónak hívott helyi adót azokra az ingatlanokra kell majd megfizetni, amelyek a főbb építési előírásoknak ugyan megfelelnek, azonban a kerületi rendelet által előírt egyedi övezeti és településképi előírásokat nem veszik figyelembe, azaz megbontják az adott utcakép esztétikai egységét, hangulatát.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata arra számít, hogy az építési kultúra hiányosságaiból fakadóan építészeti minőség illetve a településkép romlása várható.

A megszavazott bírság gyakorlatilag ugyanazokat a szabályokat hozza vissza a kerületi építkezéseknél, mint ami egészen tavaly december végéig érvényes volt. Óbudán a hegyvidéki részeknél és Békásmegyer-Ófalun vannak a legszigorúbb szabályok, nemcsak a ház magasságát és hosszát, hanem színét és az ablakok kiosztását is meghatározzák. Ezzel akadályozzák meg például, hogy a magastetős épületek közé egy lapos tetejű posztmodern rikító kék ház épüljön.

Budapest, 2010. május 21. A Flórián téri felüljáró a Szent Péter és Pál Főplébánia Templom tornyából fényképezve. A háttérben a Vörösvári úti panelházak. MTI Fotó: Manek Attila

A Flórián téri felüljáró a Szent Péter és Pál Főplébánia Templom tornyából fényképezve. A háttérben a Vörösvári úti panelházak (MTI Fotó: Manek Attila)Az építésügy közügy

A ház nemcsak azé, aki lakja, hanem azé is, aki nézi - mondta Philipp Frigyes, Hild János-díjas főépítész. Míg a jogharmonizáció állami feladat, addig a harmóniát a településeknek kell megoldaniuk. Minden településnek és tájnak megvan a sajátos arculata, egy háznak ebbe kell beleilleszkednie.

Nehéz elképzelni, hogy a ma épülő házak közül melyikre lehetne 50-60 év múlva kiakasztani a műemlék táblát – jegyezte meg a hirado.hu-nak.

A főépítész szerint az elburjánzott giccses házak nem csak és kizárólag az építkezők hibája, hanem a szakma felelőssége is. Az építész ugyanis nem lerajzolja az adott tervet, hanem megtervezi. Méghozzá úgy, hogy adott hely szellemének megfelelő legyen – magyarázta. El kellene fogadni, hogy a világ megváltozott, és végiggondolni milyen szerepe lett ma az építészetnek.

Nem lesz visszamenőleges hatályú adó

A giccsadó április elsején lép életbe és nem lesz visszamenőleges hatályú, valamint biztosít felkészülési időt az alanyok számára – tájékoztatta Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a hirado.hu-t.

1-2 milliós bevétellel számolnak

Éves szinten 1-2 millió forint bevétellel számol a kerület, amely összeget a törvényben előírt fejlesztési célokra használnának fel. A félmilliós büntetést egy összegben, minden év szeptember 15-ig kell megfizetni, de lehet kérni részletfizetési kedvezményt vagy halasztott fizetést is.

Tájékoztatásukban ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a giccsadó preventív jellegű és inkább bírságnak minősülne. Azok a személyek, akik főépítészi véleménnyel támasztják alá, hogy az építkezés megfelel a rendeletben szereplő kitételeknek, mentesülnek megfizetése alól. Óbudán nem jellemzőek ezek az építkezések, mivel kevés a szabad telek. De jellemzően már most előzetes véleményt kérnek a tervekre az építtetők.

Személyesen ellenőriznék az építkezéseket

Az önkormányzat már a tervezési fázisban illetve később, a megvalósításnál is ellenőrizné, hogy a tervektől eltérően alakult-e az építkezés. Szándékuk szerint személyes helyszíni ellenőrzésekre is sor kerülne.

Előtérben a Bécsi úti, háttérben a Vörösvári úti panelházak a főváros III. kerületében (MTI Fotó: Mohai Balázs)Nem maradtak kritériumok

Az év elején hatályba lépett az a törvénymódosítás, amely szerint a 300 négyzetméter alatti lakóházak építésénél nem kell építési engedélyt kérni, hanem elég a tervezett építkezést a jegyzőnél bejelenteni. Így a helyi hatóság egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan vizsgálhatja az építési szabályok betartását ezeknél az eseteknél.

Philipp Frigyes szerint a törvény módosításával karakterek vizsgálata nélkül építhet mindenki azt, amit akar. Divat lett az ún. eldobható építészet. Az előregyártott házak világát éljük és rendkívül népszerű a gipszezés is - mondta. Pedig nem a drága ház a jó ház.

Megjelent hazánkban is a megélhetési építészet, gyakran születnek átgondolatlan tervek. Jellemző például, hogy a házakat túlzásokba esve hőszigetelik, majd a nyáron a klímára kell költeni.

A törvénymódosítást követően helyi szabályozásra van szükség – hangsúlyozta ki a szakember. Bízik abban, hogy minden települési önkormányzat megtalálja a módját, hogyan szabjanak gátat az oda nem illő házak építésének. Legyen ez akár a giccsadó, akár más szabályozás. Meg kell találni a középutat az "oda nem illő" és a konkrét paraméterek között (mint például magasság, beépítettség) a szabályozásban.Két másik kerület is gondolkodik a giccsadón

Óbuda nem számít kevesebb építkezésre. A tapasztalat ugyanis az, hogy az építészek, építtetők már az egyszerű bejelentés benyújtása előtt megkeresik az irodát és egyeztetnek a tervekről, hogy megfeleljen az előírásoknak.