Rengeteg pénzt fialhat a digitális szakértelem

A digitális szakértelem és technológia 2 trillió dollárral növelheti a globális gazdasági teljesítményt 2020-ra az Accenture tanulmánya szerint.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a világ GDP-jének ötödét termeli meg a digitális szakértelem, termékek és szolgáltatások valamilyen formája. Az Accenture Strategy Digital Disruption: the Growth Multiplier című jelentés új és átfogó értékelést nyújt 11 nagyobb ország digitális gazdaságáról. Megbecsüli a hardver-, a szoftver- és a kapcsolódó technológiák, valamint a digitális eszközöket használó munkavállalók által a GDP-hez adott értéket.

A globális teljesítmény valamivel több mint egyötöde (22%) kapcsolódik a digitális gazdasághoz. Az Egyesült Államok a világ leginkább digitális gazdasága, teljesítményének 33 százaléka származik a digitális befektetésekből. Az amerikai munkaerő 43 százaléka és a felhalmozott tőke 26 százaléka képes támogatni a digitális jellegű tevékenységeket. A digitális gazdaság aránya más országokban a 30 százaléktól (Egyesült Királyság és Ausztrália) a 13 százalékig (Kína) változik.

A digitális technológia része a GDP -ben 2015-2020 (Forrás: Accenture Strategy)

A digitális technológia része a GDP -ben 2015-2020 (Forrás: Accenture Strategy)10 százalékpontos növekedés az amerikai gazdaság digitalizáltságában 368 milliárd dolláros pluszt eredményezne a 2020-as GDP-ben, amely így 1,8 százalékkal nagyobb lenne, mint amit a jelenlegi előrejelzések mutatnak. Az Accenture Strategy úgy számolja, hogy a digitális szakértelem, tőke és más gyorsító tényezők növekedésének optimális kombinációja az amerikai GDP-t akár 421 milliárd dollárral is megemelhetné 2020-ra, ami 2,1%- növekedést jelent. A digitális teljesítmény legnagyobb javulására Brazíliában (6.6%), Olaszországban (4.2%) Kínában (3.7%) és Japánban (3.3%) számíthatunk.

A tanulmány megmutatja, hogy az egyes nemzetgazdaságok miképpen priorizálhatnák extra erőfeszítéseiket a bevételek és a gazdasági teljesítmény legnagyobb mértékű növelése érdekében. Például Brazília extra digitális erőfeszítéseinek a 70 százalékát a technológiák – felhő és analitika – hatékonyabb alkalmazására kellene összpontosítani, míg a digitális szakértelem fejlesztése kisebb gazdasági megtérülést eredményezne. Ugyanakkor az Egyesült Államokban az extra digitális erőfeszítések csupán 10 százalékát kell a technológiába fektetni, ugyanakkor a digitális szakértelem és a szélesebb körű támogató tényezők fejlesztése nagyobb megtérülést eredményezne.

A jelentés szerint a platform alapú üzleti modellek jelentik az egyik legnagyobb lehetőséget a digitális technológia által vezérelt növekedésben. Ezek a modellek lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy új piacokat és értékeket hozzanak létre azáltal, hogy összehozzák a partnereiket és ügyfeleiket egy közös digitális platformon. Sok esetben a résztvevők anélkül élvezhetik az erőteljes növekedést, hogy eszközöket birtokolnának vagy kezelnének, így alacsony költséggel bővülhetnek.

Miközben az „eleve digitális vállalatok” uralják a mai platform gazdaságot, az Accenture Strategy jelentése szerint a hagyományos iparági domináns cégek lehetnek a platform stratégiák egyik legnagyobb kedvezményezettei azáltal, hogy kombinálják az ügyfélelérést és a termékportfóliókat a platform hálózati teljesítményével.