Lázár: gyerekekkel nem lehet béremelést kizsarolni

A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem vitatja, hogy a Klik egy hibátlanul működő szervezet. Megérti a pedagógusok felháborodást de a szituáció csak tárgyalásos úton rendezhető.

Lázár János csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón beszámolt Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai moszkvai tárgyalásairól, amelyen az orosz fél kifejezetten érdeklődött az európai vitákról a migránskérdést illetően.

Megismételte: a kormány örömmel nyugtázta, hogy Oroszország megerősítette elkötelezettségét a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásában.

Emlékeztetett arra, hogy 10 milliárd eurós hitelkeretet, a beruházás 80 százalékát biztosítja Oroszország Magyarországnak kifejezetten jó kamatok mellett.

A miniszter közölte, magyar fél célja a stabil együttműködés Oroszországgal, a felek elkötelezettek az együttműködés kiszélesítésében. Hozzátette: Magyarország egy olyan külpolitikai stratégiát követ, amely alapján mindenkivel tárgyalni szeretne Nyugaton és Keleten is.

Megerősítette azt a magyar álláspontot, hogy Európa és a világ ügyei Oroszország nélkül nem rendezhetőek.

Hozzátette: Európa versenyképessége, világgazdasági szerepének erősítése nehezen képzelhető el Oroszország nélkül.

Ezért lett volna fontos Európának a Déli áramlat - folytatta - és ezért lehet fontos az Északi áramlat-vezeték.

A beruházással kapcsolatban azt mondta, a miniszterelnöktől arra kaptak utasítást, hogy Magyarország is maradéktalanul teljesítse az orosz féllel szembeni kötelezettségeit.

Közölte, terveik szerint megindul a beruházás tendereztetése, illetve minél hamarabb szeretnék lezárni az EB-nél a folyamatban lévő ügyeket.

Kitér arra is, hogy a tárgyaláson szó volt arról, hogy 2019-ig a Magyarország földgázellátása biztosított.

Elmondta, a kétoldalú kapcsolatokban minden téren előrelépés történt, ezt mutatja a Richter gyógyszeripari vállalat teljesítménye, illetve egy új jármű-, gépipari együttműködés, valamint az oktatási kapcsolatok.

Lázár János elmondta, hogy az elmúlt öt évben minden évben találkozott Oroszország vezetője és a magyar miniszterelnök, ebbe a sorozatba illeszkedik a szerdai találkozó is.

A honvédségi helikopterbeszerzésről, illetve arról, hogy szó volt-e erről a szerdai moszkvai tárgyalásokon, Lázár János elmondta: a szankciók hatályban vannak Oroszországgal szemben, de Magyarország szerint azokat nem lehet automatikusan meghosszabbítani, meg kell vizsgálni, adva vannak-e a fenntartásuk feltételei.

A miniszter közölte, a szankciók kizárják a katonai együttműködést, de a tárgyalások alapján nem tart kizártnak egy, a fegyverzet állagmegőrzéssel és használatával kapcsolatos megállapodást. Ez nem jelenti új eszközök beszerzését - jegyezte meg.

Egy másik kérdésre beszélt arról is, hogy már idén - reálisan év közepén - lehívhatnak egy részletet a paksi atomerőmű bővítésére fordítható 10 milliárd eurós orosz hitelkeretből.

Indoklásként elmondta, hogy 2017, 2018 és 2019-ben a költségvetésben már a kiadási oldalon szerepel a paksi erőmű bővítése, évenként változó mértékben, 250-500 milliárd forinttal.

A miniszter kapott kérdést a Malév adósságával kapcsolatos magyar-orsoz vitáról. Lázár János azt mondta, a jogi helyzte egyértelmű, Magyarországnak kedvez, az orosz kvöetléssel szemben bírósági ítéletek állnak.

Jelezte ugyanakkor, hogy ezt a kérdsét lezárt ügynek tekintik, de a jó viszony érdekében készek a kérdést megvizsgálni, és megállapodtak abban, hogy a következő egy évben Oroszország és a finanszírozó bank érveit mérlegelik.

Lázár János azt mondta, jelentős követelésről, 100-150 millió forintról van szó.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart KORMÁNYINFO 40 - mit, miért tesz a kormány? címmel az Országházban 2016. február 18-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart KORMÁNYINFO 40 - mit, miért tesz a kormány? címmel az Országházban 2016. február 18-án (MTI/Illyés Tibor)Tehetetlen az EU 

Lázár János szerint az elmúlt egy évben Brüsszel semmit nem tett Európa megvédéséért.

A miniszter azt mondta, az Orbán-Putyion találkozón is ismertették, hogy a V4-ek javaslata nem kizárólagos, hanem kiegészítő jellegű, ugyanis beláthatatlan következményekkel járna, ha a második védvonal a schengeni határoknál húzódna.

Hangsúlyozta, a V4-ek és Magyarország nem akar új törésvonalat Európában, számukra az európai egység fenntartása az alapvető érdek. Közölte, egy mesterséges szembeállítás történik, amikor a V4-ek álláspontját szembeállítják Angela Merkel német kancellár politikájával.

Lázár János jelezte, egyetértenek azzal, hogy Európa védvonalait, Görögországnál és Törökországnál kell megerősíteni, és elsősorban Törökországnak kell segíteni a helyzet konszolidálásában.

Elmondása szerint a német javaslat arról szól, hogy egy négytagú család munka nélkül 500 euróhoz juthat, de közben Afrikában van olyan ország, ahol egy euró a napi munkabér, míg Szíriában körülbelül ötven. Ez "a meghívó" a helyzet konszolidálását nem teszi könnyebbé - értékelt, hozzátéve: a cél, hogy mindenki a szülőföldjén kapjon támogatást.

A miniszter szerint ha ez az európai terv, német javaslat nem vagy csak részben valósul meg, akkor ki kell egészítenie egy második védelmi vonalnak. A V4-ek tiszteletben tartják azt, hogy a fő védelmi vonal Görögországnál legyen, de ha nem sikerül megállítani a bevándorlást a görög határnál, akkor a következő védelmi vonal ne Magyarország, Szlovénia, Ausztria és Olaszország határánál legyen, ne hagyják magára a Balkánt - fejtette ki.

Megerősítette: Magyarország és a V4-ek továbbra is elutasítják a kötelező betelepítési kvótát, arról szó sem lehet, hogy a választópolgárok akaratával ellentétesen az Európai Bizottság (EB) vagy akár Németország szétossza a bevándorlókat.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart KORMÁNYINFO 40 - mit, miért tesz a kormány? címmel az Országházban 2016. február 18-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI/Illyés TiborA miniszter a csütörtökön kezdődő brüsszeli uniós csúcsot azért tartja fontosnak, mert lehetőséget kínál arra, hogy a 2016-os bevándorlási krízis előtt lépéseket tegyen az EU.

Az Európai Bizottság egy éve képtelen a problémát orvosolni - tette hozzá. Szerinte lassan az az ember benyomása, hogy az EB nem a megoldás, hanem a probléma a bevándorlási krízis kezelésében.

A miniszter azt is mondta, jelentős esély van arra, hogy nem tudják elkerülni a műszaki határzár felállítását a magyar-román határon. Ezt a megoldást a helyzet és a EB tehetetlensége kényszerítette ki - jegyezte meg.

Emlékeztetett arra, a miniszterelnök arra utasította a belügyminisztert, hogy Csongrád megye teljes határszakaszán kezdjék meg a műszaki határzár előkészítését.

Beszámolt arról is, hogy az uniós csúcs témája lesz a britek javaslata is.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány nevében együttérzését fejezte ki a török népnek, kormánynak, az elhunytak hozzátartozóinak az ankarai merénylet miatt.

Lázár János azt mondta, a magyar kormány szerint a terror megengedhetetlen; ma már mindenhol Európában és Európa szélein is mindennapi fenyegetést jelent.

A politikus bírálta, hogy az osztrák baloldali pártok és a kancellár folyamatosan támadja a kormányt és csak üzenget, konkrét megkereséssel azonban nem élnek, holott a két ország a korrekt együttműködésben lenne érdekelt.

Tárgyalnának a tanárokkal 

A miniszter arra kérte a pedagógusokat, hogy fogadják el a kormány kinyújtott kezét, mert a kabinet meg akarja oldani a kialakult helyzetet. Az alternatív szerveződések ellenére ne mondjanak le a tárgyalásokról a kormánnyal, mert az oktatás helyzetének javítása megítélése szerint csak ezen az úton lehetséges. A sztrájkot és a tüntetést a miniszter ettől függetlenül fontos véleménynyilvánítási formának ítélte.

Lázár János idézte Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete elnökének egy 2009-es nyilatkozatát, amely szerint a pedagógus hivatás és a gyermekek iránti elkötelezettség kizárja a sztrájkot. Emlékeztetett arra is: eddig konszenzus volt abban, hogy a politikát nem viszik be az iskolákba.

Óva intette a szakszervezeteket attól, hogy „gyerekekkel próbáljanak kizsarolni béremelést”. Ez nem tisztességes, fair és igazságos, a gyerekeknek okoznak csak vele problémát - vélte. A közoktatásban jelenleg nincs lehetőség újabb 15-20 százalékos béremelésre – tette hozzá.

Szakmailag a tanárok nyitott kapukat döngetnek, Palkovics László oktatási államtitkár képes levezényelni a tárgyalásokat – állapította meg, hozzátéve: a kormány célja az oktatás minőségének és a versenyképességének növelése.

Elismerte: a Klik nem egy hibátlan szervezet, ugyanakkor az állami fenntartói jog megkérdőjelezhetetlen, törvény szabályozza, ez nem képezheti vita tárgyát. Hozzáfűzte: az intézményfenntartónak 17 milliárd forintos adóssága van.

Az intézmény vezetőjének esetleges leváltását felvető kérdésre Lázár János azt mondta: nem vezetői kvalitás hiánya okozza a nehézségeket, a probléma nem oldható meg személyi változásokkal.

Kijelentette: problémának azt tekinti, hogy amikor az állam 2012 után átvette az iskolák fenntartói jogát és jó részének működtetését, "nem szerveztük meg kellőképpen és egészen jól még a fenntartói és működtetői szervezetrendszert".

A kormány a 24-i ülésén értékeli az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a pedagógusszervezetek között folyó tárgyalások eredményét - ismertette.

Újabb földárverések

Elmondta azt is, hogy március 1-jén folytatódik a földárverés, 140 ezer hektáron, változatlan keretek között.

Nem szenvednek hátrányt az önkormányzatok

Lázár János kitért az önkormányzatok ügyére is. A kormány eszerint semmilyen rendszerszintű változást nem tervez az önkormányzati világban. Csak pozitív változás várható, jogelvonás nem, hátrány nem érheti őket – tisztázta.

Aggasztó a múzeumügy 

Ami a Szépművészeti Múzeum körül zajlik, az aggasztó – utalt Lázár János arra, hogy a múzeum épületét ingyen bocsátották rendelkezésre Habony Árpád esküvőjéhez. Szerinte a Szépművészeti és a Magyar Nemzeti Galéria stratégiai intézményeknek számítanak, a múzeum minden kormány alatt kiemelt támogatásban részesül, "függetlenül attól, hogy ki tartja ott az esküvőjét és ki nem".

Elmondta: tiszteli Baán Lászlót főigazgatót, de téved, amikor azt gondolja, hogy a múzeum boldogulása, fejlesztése bármilyen "fejesnek vagy politikusoknak a hozzáállásán múlna". Azok az intézményvezetők, akik úgy vélik, "a szocialista időkhöz hasonlóan" kapcsolati tőkével lehet egy múzeumot fejleszteni, tévednek – a Fidesznél nincs szükség protekcióra – nyomatékosította.

Orbán Viktor ajtaja minden múzeumigazgató előtt nyitva áll és a miniszterelnök minden múzeumfejlesztést támogat - fűzte hozzá az ügyhöz, amely szerinte a magyar múzeumoknak és a kultúrának ártott a legtöbbet.

Ha Baán László barátságból adta ki a múzeumot egy rendezvényre, de akkor viselnie kell érte a felelősséget. Az államot ebbe nem lehet belekeverni – húzta alá.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere lefolytatott egy vizsgálatot, és fegyelmi adott Baán Lászlónak – fűzte hozzá.

Nem akartak az emberek gyámot 

A tárcavezető kitért a családi csődvédelemre is. Szerinte vélhetően azért vették azt igénybe kevesen, mert nagyon szigorúak a feltételek.

Amíg vannak más lehetőségek is, addig a családok nem akarják, hogy ne maguk költhessék el a pénzüket – jegyezte meg.

Szabad kezet kapott a kormányfő

A kormányzati háttérintézmények átszervezéséről azt nyilatkozta: a munkához nagyobb felhatalmazást és mandátumot kaptak, mint kértek, Orbán Viktor kormányfő ugyanis mind a Fidesz elnökségének, mind frakciójának hozzájárulását elnyerte, szabad kezet kapott azoktól.

Mint mondta, az első döntések a tervek szerint február 24-én születhetnek meg, addig egyeztetések zajlanak az érintett háttérintézményekkel is. A még kérdéses hivatalok közül egyedül a nyugdíjbiztosítót nevezte meg Lázár János.Újabb lépések az orvosok ügyében 

A miniszter kitért az egészségügy helyzetére is. Kifejtette: az érintett tárca készül, hogy újabb lépéseket tegyen az orvosok ügyében.

A német, a brit és a svéd fizetésekkel az ország nem tud szembeszállni, de „folyamatosan lépünk előre, és próbáljuk csökkenteni a különbséget”. A kormány bérkiegészítést tud biztosítani orvoscsoportoknak – fogalmazott.