Így értékelik a pártok az Orbán-Putyin találkozót

A magyar miniszterelnök és az orosz elnök szerdai moszkvai megbeszélése után nyilatkozó Jobbik üdvözölte az eredményeket, míg az Együtt szerint nem volt szükség a találkozóra. A DK külügyi kabinetjének vezetője szerint a magyar miniszterelnök "megérdemelte" Putyin dicséretét.

A Jobbik az erősödő kétoldalú kapcsolatokat méltatta

A Jobbik üdvözli a hosszú távú gázszerződés megerősítését és azt, hogy a kormányfő kiállt az Oroszországgal szembeni szankciók ellen - közölte Gyöngyösi Márton, a párt országgyűlési képviselője Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozójára reagálva szerdán Budapesten.Az ellenzéki politikus méltatta, hogy erősödnek a kétoldalú kapcsolatok és fontos tárgyalások mennek végbe Magyarország és Oroszország között.

Megnyugtatónak nevezte, hogy Oroszország fenntartja a paksi bővítésre vonatkozó konstrukciót, amely jelenleg az EU részéről "támadás alatt áll". Megerősítette: a Jobbik támogatja a beruházást, kritikával mindössze a szerződés titkosítását illetik. Azt is hangsúlyozta: az atomenergiának nincs alternatívája, az orosz technológiával épült atomerőművet pedig orosz technológiával kell bővíteni.

A jobbikos politikus üdvözölte a hosszú távú gázszerződés meghosszabbítását és fontosnak tartja, hogy a két ország továbbra is partnerként tekintsen egymásra ebben.

Azt is megfogalmazta, hogy a migrációs kérdés, a terrorizmus és a válsággócok kezelése Oroszország nélkül megoldhatatlan.

Gyöngyösi Márton elmondta: örül, hogy a miniszterelnök kritikát fogalmazott meg az Oroszországgal szembeni uniós szankciókkal kapcsolatban és "bevallotta", hogy a szankciós politika nemcsak Oroszországnak, hanem az unió minden tagállamának és Magyarországnak is árt.

A jobbikos politikus megjegyezte: bízik benne, hogy a kormányfő megkérdezte Vlagyimir Putyint a Jobbikkal szemben megfogalmazott vádakról, amelyek szerint onnan pénzelik a pártot.

Hozzátette: reméli, ha Orbán Viktor hazatér, kiáll a nyilvánosság elé és beszámol róla, hogy valóban így van-e és milyen összegről van szó.

EPA/MAXIM SHIPENKOV / POOLEgyütt: a bejelentések nem indokoltak ilyen magas szintű találkozót

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint Orbán Viktor moszkvai látogatására nem volt semmi szükség, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón elhangzott bejelentések nem indokoltak ilyen magas szintű találkozót.

A független Szelényi Zsuzsanna szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, különösen kényelmetlen, hogy a magyar kormányfő egy kulcsfontosságú EU-s tanácskozás előtt az orosz elnökkel egyeztet.

A politikus másik lehetőségnek nevezte, hogy a megbeszélésen szóba kerültek fontos témák, de ezek nem derültek ki a sajtótájékoztatón.

Szelényi Zsuzsanna, aki szerint Magyarországnak sokkal tartózkodóbban kellene viselkednie Oroszországgal szemben, kijelentette: Magyarország nemzeti érdekei azt kívánják, hogy csökkentsük az orosz energiafüggőséget.

Semmi nem indokolja, hogy Magyarország úgy bővítse a kapcsolatait a putyini Oroszországgal, hogy az tovább növelje az orosz jelenlétet Magyarországon - adott hangot meggyőződésének.

A DK szerint kommunista időket idéz a találkozó

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatója az egykori kommunista vezetők találkozásait idézte, a magyar kormányfő pedig egyértelművé tette, nem érdekelt az Európai Unió jövőjében.

Ara-Kovács Attila, a DK külügyi kabinetjének vezetője szerdán az Orbán-Putyin találkozóra reagálva azt közölte az MTI-vel, hogy magyar miniszterelnök "megérdemelte" Putyin dicséretét, hiszen mindent megtett az EU szétveréséért, megtagadott mindenfajta közös értéket, alapelvet és együttműködést.

A hivatalos moszkvai látogatáson tartózkodó Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz államfő tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón az orosz elnök Moszkva környéki, novo-ogarjovói rezidenciáján 2016. február 17-én. MTI Fotó: Koszticsák SzilárdOrbán Viktor "sutba dobta" Magyarország energiafüggetlenségét, és saját népe előtt titkolózva kötött atomszerződést, orosz gigahitellel eladósítva a magyarokat. "Orbán ennél jobban nehezen tudta volna kiszolgálni Moszkva érdekeit" - írták.

A Demokratikus Koalíció közleménye szerint Orbán Viktor a közelgő EU-csúcs előtt ismét egyértelművé tette az európai közösség számára, hogy nem érdekelt az Európai Unió jövőjében és Magyarország egyre keletebbre sodródik.

LMP: a paksi szerződés felmondása lett volna Magyarország érdeke

Gál József, az ellenzéki párt szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján károsnak nevezte a paksi projektet, szerinte az atomenergiának a megújuló energiák és a korszerűsítés az alternatívája.

A földgázszállítási szerződések meghosszabbítására vonatkozóan azt mondta: a kormányfő "kegyelemajándékkal" tér vissza, de ez sem az emberek energiabiztonságát, sem Magyarország energiafüggetlenségét nem növeli.

Értékelése szerint a szerződések megerősítése helyett is szigetelésre kellene költeni, anélkül ugyanis "orosz gázzal fogjuk fűteni a magyar utcákat".

Az LMP-s politikus megjegyezte: az EU eddig sosem köszönte meg Orbán Viktornak, amikor "segédkezni próbált" valamiben, Vlagyimir Putyin viszont szerinte "egyenesen hálás neki", amiből le lehet vonni a következtetést, hogy a kormány merre kormányozza Magyarországot.

MSZP: Orbánnak ki kellett volna mondania, hogy Magyarország elkötelezett tagja a NATO-nak é az EU-nak

Az MSZP azt várta volna, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón világosan és egyértelműen mondja ki, Magyarország megbízható és elkötelezett tagja a NATO-nak és az EU-nak - reagált a moszkvai találkozóra a szocialisták frakcióvezető-helyettese.

Harangozó Tamás sajtótájékoztatóján azt mondta, véleményük szerint különös jelentősége van a találkozó időzítésének, és az MSZP reméli, hogy a egy nappal a brüsszeli uniós csúcs előtt a magyar kormányfő "nem pártutasításokért érkezett Moszkvába".

EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDITA politikus úgy fogalmazott: a magyar és az orosz nép barátsága, a két ország gazdasági kapcsolatainak fellendítése valóban fontos ügy.

A "ruszkik haza kirohanása" illetve "egy korábbi miniszterelnöknek az orosz féllel való energetikai tárgyalásának a lehazaárulózása" miatt Orbán Viktornak is személyes felelőssége van abban, hogy a két ország politikai és gazdasági kapcsolatai az elmúlt évtizedekben mélypontra zuhantak - jelentette ki.

A képviselő azt is megjegyezte, hogy a sajtótájékoztatón semmit nem tudtak meg, azon kívül, hogy mintegy 120 fiatal mehet az "orosz birodalomba" tanulni.

Az MSZP kíváncsi lenne arra, hogy a zárt ajtók mögött valójában miről szólt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök moszkvai megbeszélése és hogy a sajtótájékoztatón Orbán Viktor "miért volt szemmel láthatóan rendkívül ideges és zavart állapotban" - mondta a politikus.

Nem úgy tűnt, mintha a magyar fél győztesen vagy "pozitív eredménnyel" jött volna ki a teremből - fogalmazott.

 MLP: legalább nem állapodtak meg katonai helikopterek vásárlásáról

A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélésének egyetlen pozitív hozadéka, hogy nem állapodtak meg katonai helikopterek vásárlásáról.

Az ellenzéki pártnak az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében úgy fogalmaztak: ismét csalódniuk kellett azoknak, akik azt remélték, hogy a paksi szerződés felmondásáról, vagy legalább "kedvezőtlen és sokat bírált" feltételeinek újratárgyalásáról lesz szó.

Orbán Viktor a megállapodást "az évszázad szerződésének" nevezte, ami csak abban az értelemben igaz, hogy az évszázad egyik legbotrányosabb és Magyarországra nézve leghátrányosabb szerződéséről van szó - tették hozzá.

A Liberálisok elkötelezettek Magyarország nyugatbarát politikája mellett és a keleti nyitás politikájával szemben - hangsúlyozták, hozzátéve: aggodalomra ad okot, és rendkívül rossz üzenet nyugati partnereink felé, amikor az orosz vezető maga mondja ki azt, hogy elégedett a magyar-orosz kapcsolatok minőségével.

A magyar kormánynak rá kellene ébrednie "a keleti nyitás néven ismert délibábkergetés gazdasági és politikai kudarcára" - írták.

Az MLP Orbán Viktor Oroszország szíriai beavatkozásával kapcsolatos kijelentését is elfogadhatatlannak tartja.

A magyar kormányfővel szemben a Liberálisok úgy látják, hogy az orosz beavatkozás nem a válság rendezéséhez, hanem annak további mélyítéséhez járult hozzá, és egy újabb menekülthullám egyik kiváltója volt - olvasható a közleményben.