Vona: a kormányt akarja meghátrálásra kényszeríteni nemzeti konzultációjával a Jobbik

A Jobbik az általa kezdeményezett "valódi nemzeti konzultációval" a magyar társadalom pozitív energiáit akarja összegyűjteni, és olyan válaszokat, megoldásokat akar találni, amelyekkel a kormány meghátrálásra kényszeríthető - hangoztatta Vona Gábor pártelnök kedden Egerben, sajtótájékoztatón.

Elmondta: a korrupció, az egészségügy és az oktatás területén tervezett konzultációt megelőző országjáró körútján fel fogja keresni a megyeszékhelyeket és a fővárost, illetve ezzel párhuzamosan a párt szakpolitikusai az érintett ágazatok szakmai szereplőivel is tárgyalni fognak. Eger volt az "előkonzultációs folyamat" első állomása.Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a korrupció, az egészségügy és az oktatás három olyan terület, ahol már szinte "leégett a ház".

Szavai szerint a kormány nemzeti konzultációival szemben a Jobbik nem egyértelmű dolgokat akar az emberektől megkérdezni, nem arra kíváncsiak, hogy "holnap is felkeljen-e a Nap". A súlyos problémákkal terhelt három területről érdemi, valódi vitát szeretnének generálni, miközben az embereket, a szakmát és a civil szervezeteket is meghallgatják - mondta Vona Gábor.

A konzultáció témaválasztását indokolva elmondta, hogy Magyarországon az egészségügyre fordított források összege csökken, a GDP öt százaléka alatt van, ami messze elmarad a régió más országaitól.

A pártelnök kitért arra is, hogy a szakképzés megerősítése elengedhetetlen a leendő magyar gazdasági fellendüléshez. A magyar ipar talpra állításánál nemcsak a Gyurcsány- és Orbán-kormányok idején elüldözött magyar szakemberek problémájával kell szembenézni, hanem a szakemberképzés rendkívül rossz állapotával is - fűzte hozzá.

Közölte: első lépésként a szakmai, érdekképviseleti és civil szervezetekkel előkonzultációt tartanak, hogy segítsenek a legfontosabb kérdések, problémák meghatározásában.

Ezután, még tavasszal kiküldik a konzultációs leveleket, nyáron pedig kiértékelik a válaszokat. Azt mondta: a konzultáció eredményeit ősszel tervezik bemutatni.