Meghalt a legendás bíró

Elhunyt az amerikai legfelsőbb bíróság egyik legkonzervatívabb és egyben leghosszabb ideje hivatalban lévő tagja - jelentette be Texas kormányzója. Antonin Scalia 79 éves volt.

Egy texasi üdülőben találták meg holtan, miután nem ment le reggelizni. A San Antonio News-Express című lap úgy tudja, hogy a jelek szerint természetes halált halt. A főbírót 1986-ban Ronald Reagan akkori elnök nevezte ki a testületbe. Barack Obama elnök "a legőszintébb sajnálatát" fejezte ki a családnak. Scaliának kilenc gyermeke és 33 unokája született.

epa05159265 (FILE) A file photo dated 08 February 2016 shows US Supreme Court Associate Justice Antonin Scalia speaking at the Economics Club of New York in New York, New York, USA. Reports state on 13 February 2016 state that Antonin Scalia has been found dead at a resort ranch in Texas, age 79.  EPA/PETER FOLEY

Antonin Scalia. Fotó: EPA/Peter FoleyA főbíró halála minden bizonnyal heves vitát fog kiváltani az amerikai politikai körökben arról, hogy az idei választási évben az elnök kijelölheti-e az utódját - vélik a hírügynökségek.

A szenátus republikánus többségének a vezetője, Mitch McConnell máris kijelentette, hogy nem lehet szó a kinevezésről. "Az amerikai népnek ebben szava kell legyen. Az üres helyet nem szabad betölteni, amíg nem lesz új elnökünk" - mondta.A szenátus demokrata csoportjának az elnöke, Harry Reid viszont kijelentette, hogy Obamának "azonnal" ki kell nevezni Scalia utódját, mert annyi fontos ügy van függőben a legfelsőbb bíróságon. "Példátlan lenne a testület történetében, ha egy hely egy évig üresen maradna" - hangsúlyozta.

Scalia pályája során kiállt a fegyvertartás szabadsága mellett. Arra szavazott, hogy az államok helyezhessék törvényen kívül az abortuszt, lehessen szorosabb kapcsolat az állam és a vallás között, és engedélyezzék a kivégzéseket. Ahhoz a bírói többséghez tartozott, amely 2000-ben a döntésével George Busht segítette az elnöki székbe.