Így hömpölyög a víz a megtelt visegrádi tóból

A sok eső miatt már a hegyi ösvények, túraútvonalak is veszélyesek lehetnek - erre figyelmeztetnek a Pilisben és a Budapest környéki hegyekben is. Néhány nap alatt annyi eső esett, mint egész hónapban szokott, emiatt a hegyi patakok is megáradtak, helyenként visszaduzzadtak - érdemes erre is figyelni.

Hömpölyög a víz a visegrádi halastóból. Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt az Apátkúti patak a megszokott vízmennyiség sokszorosát hozza a hegyekből a tóba, ami mára túlcsordult.

A víz a kövek és ágak mellett 30-40 centiméter vastagságú fatörzseket is lesodort a hegyről.

Dunabogdányban a víz szigetet épített a hordalékból a patak medrében. Bár az árhullám már levonult, a parton még most is látszik, hogy pár napja meddig ért a lezúduló víz.

Zúdult a víz az elmúlt napokban a Budai-hegyekből is. A megduzzadt patakok több helyen elöntötték a pihenőhelyeket.

A felázott talaj miatt a hegyi ösvények - főleg a meredek szakaszokon - csúszóssá váltak, a hegyoldal rézsűje sok helyen megcsúszott. Több turistaútvonalon kidőlt fák, letört ágak és kövek veszélyeztetik a túrázókat.A Pilisi Parkerdő Zrt. közleményben hívja fel a figyelmet a veszélyekre. Azt kérik a természetjáróktól, hogy a következő napokban fokozott óvatossággal közlekedjenek az erdőkben.

Továbbra sem javasolják a túrázást a Rám-szakadéknál, a Holdvilág-árokban és a visegrádi Spartacus-ösvényen.

Ha valaki az esős időben sem szeretne lemondani a természetjárás örömeiről, annak azt javasolják, hogy válasszon könnyebb útvonalat.