Most már házakat is veszélyeztethet a belvíz

Országosan már több mint 25 ezer hektárt öntött el a belvíz - nyilatkozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője vasárnap délután az M1 aktuális csatornának. A következő napokban újabb, akár jelentős mennyiségű esőre is készülni kell.

Siklós Gabriella az M1-nek elmondta: a tizenkét vízügyi igazgatóságból tízben védekeznek a szakemberek. Az OVF honlapja szerint 24 szakaszon első, 19 szakaszon másodfokú készültséget rendeltek el a belvíz miatt.

Továbbra is az Alföld középső és keleti területein a legrosszabb a helyzet

Az M1 vasárnap délutáni híradójában az is elhangzott, hogy a Közép-Tiszántúlon egy nap alatt több mint ezer hektárral nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága. Az ottani vízügyi igazgatóság több mint 44 szivattyúval védekezik éjjel-nappal.

Balmazújvárosban folyamatosan üzemelnek a szivattyúk, a földekről a főcsatornába, majd a folyókba engedik a vizet.

Szekszárd környékén is gondot okoz a belvíz, egyre több terület kerül víz alá, ami a megművelt földeken jelentős károkat okozhat - jelentette az M1 tudósítója a helyszínről. A  nagyobb problémát a belterületeken lévő víz jelentheti, mivel a vízelvezető csatornák ugyan még bírják az esőt, amennyiben azonban újabb nagy mennyiségű eső érkezik, akkor szivattyúzni kell, ellenkező esetben akár a házak aljába is befolyhat  a víz - hangzott el a tudósításban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban további esőzések várhatók, akár jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.