Mérgező gyógytea? Nagy merészség interneten gyógyszert vásárolni

A hamis és ellenőrizetlen gyógyszereket főleg az interneten terjesztik. Az engedély nélkül tevékenykedő kereskedők azokat a betegeket akarják megrövidíteni, akik olcsó terméket és egyszerű vásárlási lehetőséget keresnek, esetleg szégyellik a betegségüket, és nem akarnak szakorvoshoz fordulni.

Az internetes gyógyszerforgalmazás körülbelül másfél évtizeddel ezelőtt indult el a világon. Jelenleg Európában hétezer, Magyarországon pedig alig több mint hatvan engedélyezett, legálisan működő internetes gyógyszertár van, ahol biztonságosan lehet vásárolni. Az illegális gyógyszerforgalmazó honlapokról nincsen pontos adat, Fittler András, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészeti Intézet munkatársa százezerre becsüli ezek számát.

Illusztráció. MTI Fotó: Krizsán Csaba



A webgyógyszertárban szinte minden típusú betegségre árulnak gyógyszereket – például a probiotikumok, néhány, gyermekeknek szánt vitamin, a patikákban kaphatókhoz hasonló néven találhatók meg. Az egyik legnépszerűbb termék egy potencianövelő szer, amelynek a szedéséhez komoly orvosi kivizsgálásra van szükség. A férfiak azonban a figyelmeztetések ellenére is kockáztatnak. Gyógyszereket piacokon is árulnak feketén, és számos kisnyugdíjast a veszélyek ismerete sem riaszt el a vásárlástól.
Kossuth Rádió, Napközben

Ilku Lívia, a Hamisítás elleni Nemzeti Testület Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport vezetője hangsúlyozta: az ellenőrzések során nem egyszer találnak a piacokon, kockás abroszról gyógyszert árulókat. Gyakran találkoznak azzal is, hogy az adok-kapok internetes oldalakon is megjelent a gyógyszer mint áru, s ez szintén nagyon veszélyes.



Ilku Lívia az internetes gyógyszervásárlás terjedését azzal magyarázza, hogy a webáruházak a mindennapi életünk részévé váltak, és sokszor nem is gondolunk bele, hogy a gyógyszerek esetén az online vásárlás milyen veszélyes lehet.

A Hamisítás elleni Nemzeti Testület Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport vezetője felhívta a figyelmet arra is, hogy 2015 júliusától a Gyógyszerészeti Hatóság honlapjára mutató logó védi azokat a patikákat, amelyek legálisan árulhatnak az interneten gyógyszert.

Pállfyné dr. Poór Rita, az OGYÉI Módszertani Főosztályának főosztályvezetője komoly problémának nevezte, hogy az emberek ellenőrizetlen helyről származó étrend-kiegészítőkkel próbálják az egészségüket megőrizni. Elmondta azt is, voltak olyan próbavásárlásaik, amelynél a készítményben kifejezetten növényi összetételt jelölt meg a forgalmazó, ezzel szemben azonban a bevizsgálás során kiderült, hogy súlyos szív- és érrendszeri problémákat, egyes esetekben pedig akár halált is okozó, tiltott gyógyszerhatóanyag szerepelt benne.

A betegek körében tévhit él a gyógynövényekkel kapcsolatban is, tette hozzá Bölcs Judit gyógyszerész. A gyógynövények ellenőrizetlen használata ugyanolyan egészségkárosító lehet, mint egy gyógyszer helytelen szedése. A tiszafatea például gyógytea néven fut az interneten, valójában azonban kifejezetten mérgező.

Fittler András azt tapasztalja, a fogyasztók nem kellően tájékozottak a veszélyekről, nem ismerik a gyógyszergyártás, forgalmazás, törzskönyvezés mögött álló garanciákat, amelyek a patikában vásárolt gyógyszereknél garantáltak. Az egészség univerzális hívószó, ezzel úgy tűnik, sok mindent el lehet adni, tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom