Minden 18. percben meghal egy nő ebben a betegségben

Ma már egyetlen nőnek sem szabadna meghalni méhnyakrákban.

Megakadályozható lenne a méhnyakrák kialakulása, ha a nők eljárnának az éves szűrővizsgálatokra, a magyarok szűrési hajlandósága azonban messze elmarad a nyugat-európai átlagtól.

Európában minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban, ezzel ez a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében. Itthon európai viszonylatban is súlyos a helyzet. Magyarországnál rosszabb statisztikája csak Romániának és a balti államoknak van az Európai Unióban.

MTI Fotó: Balázs Attila



Évente mintegy 1200 méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak Magyarországon és csaknem félezer halálesetért tehető felelőssé a betegség, miközben a szűréssel időben felfedezett kór gyógyítható lenne – hívta fel a figyelmet Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke, aki évekkel ezelőtt maga is méhnyakrákkal küzdött.

Gyakoribb a HPV, mint gondolnánk

A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák. A magyarok harmada ugyanakkor még nem is hallott róla, annak ellenére, hogy a HPV-fertőzés nagyon gyakori. A szexuális életet élő nők közel 80 százaléka és a férfiak legalább fele élete során egyszer megfertőződik. A vírust többször is el lehet kapni, az esetek többségében néhány hónap alatt kezelés nélkül elmúlik, de tartós fennállás esetén daganatos elváltozás alakulhat ki. A lakosság azonban nincs tisztában a HPV veszélyeivel.

„Ma már egyetlen nőnek sem kellene méhnyakrákban meghalnia”

A méhnyakrák kialakulása megakadályozható lenne, ha a nők eljárnának az éves nőgyógyászati szűrővizsgálatokra és élnének a védőoltás lehetőségével. A magyarok szűrési hajlandósága azonban messze elmarad a nyugat-európai átlagtól. „A védőoltás és a rendszeres szűrés együttes alkalmazása biztosítja a leghatékonyabb védelmet a méhnyakrák ellen. A méhnyakrákon kívül nincs még egy olyan gyakori rákos megbetegedés, ami megelőzhető – emelte ki a Tóth Icó.

MTI Fotó: Bruzák Noémi



Bábolna egyedülálló döntést hozott

A szűrővizsgálatokon való részvétel fontosságát felismerve Bábolna településén úgy döntöttek, hogy idén január elsejétől mentesülnek a kommunális adó megfizetése alól mindazok, akik évente igazoltan részt vesznek méhnyakrákszűrésen, továbbá tüdő-és vastagbélrákszűrésen. Az önkormányzat egészségmegőrző kezdeményezéséről Horváth Klára, a település polgármestere  korábban úgy nyilatkozott, hogy az intézkedés egyedülálló az országban.
Az Európai Méhnyakrák Szövetség 2007 óta szervezi meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet.

Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét

A megelőzés fontosságát hangsúlyozza az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét programsorozat is, amelyet idén már 10. alkalommal rendeznek meg január 23-30. között. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a lakosság, a szakma és a döntéshozók figyelmét arra, ma már egyetlen nőnek sem kellene méhnyakrákban meghalnia. A Mályvavirág Alapítvány „Gyöngyre Fűzve” országos figyelemfelkeltő kampányhoz már csaknem 70 település csatlakozott.

„A HPV elleni védelem szimbóluma a gyöngy. Az ország településeit így a gyöngy köti össze, karkötőket fűzünk, amelyeket önkéntesek segítségével eljuttatunk a kórházakba, a méhnyakrákműtéten átesett nőkhöz azzal az üzenettel, hogy nincsenek egyedül. Továbbá minden csatlakozott településen lesznek majd preventív előadások” – magyarázta Tóth Icó, aki azt is elmondta, hogy tavaly példátlan volt az összefogás, mindenki fűzött, a polgármesterek és a nővérek is.

Rózsaszínben fog pompázni a debreceni klinika

Idén a teljes rendezvénysorozat alatt rózsaszínűre lesz kivilágítva a debreceni Kenézy kórház, sőt a Loki (DVSC) focistái is csatlakoztak a programsorozathoz. A méhnyakrák-megelőzési kampányt felkarolták az elmúlt évek hazai szépségkirálynői is. A lányok a Mályvavirág kitűzőjét viselve Instagram és Facebook oldalukon hívják fel a figyelmet a méhnyakrákszűrés fontosságára.

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét nyitórendezvénye január 23-án szombaton lesz az Allee Bevásárlóközpontban.