Hétvégén akár már korizni is lehet a Balatonon

Három-négy centiméteres jégvastagságot mértek ma Siófokon a Meteorológiai Obszervatóriumnál. Az előrejelzések szerint a héten a tó térségében marad a fagypont alatti hőmérséklet. Ha így lesz, és a szél sem támad fel, a hétvégére tükörjég boríthatja a tavat, amire már régen nem volt példa.

Horváth Ákos, a Siófoki Obszervatórium vezető meteorológusa elmondta: a Balaton hétfőn kezdett befagyni, igaz, már volt jég a tavon néhány héttel ezelőtt is, amelynek következtében meglehetősen lehűlt a víz.

Már a nappali órákban vékony jégréteg keletkezett hétfőn, mára pedig a nyílt vízen már 3-4 centiméteres jég alakult ki.

Az elmúlt években még ennyire biztató nem volt a jég, amely a következő napokban még tovább hízhat: csütörtökön egy erősebb szélre lehet számítani, amely megrongálhatja állapotát, de ha hó nem esik hétvégéig, akkor elképzelhető, hogy nagy területeken korcsolyázható lesz a tó - emelte ki a meteorológus.

1986-ban 42 centiméter volt a jég vastagsága a Balatonon, ilyet az elmúlt években nem tapasztaltak; általában 10-12 centiméternél nem szokott vastagabb lenni a jégfelület. Több olyan év volt azonban, amikor a Balatonnál egyáltalán nem jelent meg összefüggő jég - mondta Horváth Ákos.



A korcsolyázni vágyóknak at javasolta, hogy olyan területeken tegyék, ahol felügyelet vagy kijelölt pálya van. A jég állagától is függ, korcsolyázhatunk-e rajta, hiába vastag, mégis gyertyás szerkezetű és oszlopos lehet, ami nem bír el egy embert - tette hozzá.

Mélyvíz felett a jég mindig kockázatos - jelentette ki Horváth Ákos, és hozzáfűzte azt is, hogy messze a parttól ne távolodjunk el.