Orbán: nem lesz sorkatonaság

Nem lesz kötelező sorkatonai szolgálat Magyarországon - szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, az M1 aktuális csatorna kérdésre válaszolva.

A kormányfőt arról is kérdezte az M1, hogy van-e vita a kormány és Kövér László között ebben a kérdésben, több sajtóorgánum ugyanis az Országgyűlés elnökére hivatkozva tényként írta meg a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését.

A miniszterelnök közölte, hogy nincs vita, miután Kövér László sem erről beszélt.

Orbán Viktor miniszterelnök. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd



Orbán Viktor azt is megerősítette: nincs és nem is lesz napirenden a sorkatonai szolgálat ügye a kormányülésen.

Sem most, sem később nem kívánnak foglalkozni ezzel a kérdéssel, semmilyen módon nem tervezik megnyitni ezt a kérdést Magyarországon - jelentette ki a miniszterelnök.



Fantazmagóriának nevezte az Együtt a sorkatonaság visszaállítását

Fantazmagória a sorkatonai szolgálat újbóli bevezetése, ehelyett az elsődleges megoldandó problémákkal kellene foglalkoznia a magyar kormánynak - fogalmaz vasárnapi közleményében az Együtt.

Az ellenzéki párt azt írta: Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a napokban olyan kijelentéseket tettek, amelyekből arra lehet következtetni, hogy a Fidesz-KDNP-kormány újra bevezetné a sorkatonaságot, vagy valamilyen ahhoz hasonló kötelező szolgálatot.

Az Együtt úgy véli, hogy rengeteg a tennivaló Magyarország jobbá tételéhez, a párt elsőként például azt javasolja, hogy inkább az egészségügyi vagy az oktatási rendszer bajaival foglalkozzon a Fidesz-KDNP kormány.

Amikor pedig ezeket megoldották, talán elfelejtik ezt a sorkatonai fantazmagóriát - jegyezte meg közleményében az Együtt.

A DK is a sorkötelezettség ellen

A Demokratikus Koalíció (DK) határozottan elutasítja a sorkötelezettség visszaállítását, és mindent el fog követni, hogy ezt megakadályozza - közölte az ellenzéki párt alelnöke vasárnap az MTI-vel.

Vadai Ágnes emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napokban Simicskó István KDNP-s honvédelmi miniszter, Kövér László, az országgyűlés fideszes elnöke és Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke is a sorkötelezettség visszaállításáról beszélt. Ezzel "a Fidesz elárulta a magyar fiatalokat is" - jelentette ki.

Az ellenzéki párt határozottan elutasítja a sorkötelezettség visszaállítását - hangsúlyozta az alelnök, hozzátéve: "ha Magyarországot megtámadták, akkor mi magyarok eddig is mindig megvédtük az országot".

Jelenleg semmilyen veszély sem fenyegeti az országot, csak az, hogy a Fidesz szétszakítja a magyar családokat, és kaszárnyákba űzi a magyar fiatalokat - fogalmazott Vadai Ágnes.

Rámutatott: a fiatalok tanulni, dolgozni, és élni akarnak, nem pedig egy lerobbant kaszárnyában táborozni. A DK pedig nem fegyvert és egyenruhát, hanem tudást és lehetőséget adna a fiatalok számára.

MSZP: nincs reális alapja a sorkatonaság bevezetésének

Az MSZP szerint mindenki számára egyértelmű, hogy a kötelező sorkatonaság bevezetésének Magyarországon nincs semmilyen reális alapja. A párt vasárnap azt közölte az MTI-vel, hogy a sorkatonaság körüli vita a Fidesz belső konfliktusait jelzi, pedig ehelyett a Magyar Honvédséget kellene működőképessé tenniük.

A Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke és Demeter Márta szocialista országgyűlési képviselő által megfogalmazott közleményben az áll, hogy a Fidesz-kormány az utóbbi csaknem hat év alatt a működésképtelenség határára juttatta a honvédséget. "Orbánéknak hecckampányszerű ötletelések helyett inkább azzal kellene foglalkozniuk, hogy miként szüntessék meg a honvédségen belüli 5500 fős létszámhiányt, hogyan tartsák be a katonáknak tett, majd utóbb visszavont ígéreteiket, és miként szereljék fel úgy az állományt, hogy a Magyar Honvédség be tudja tölteni feladatát" - írták a politikusok.

PM: a sorkatonaság bevezetése felgyorsítaná a fiatalok tömeges kivándorlását

A sorkatonaság és a rendkívüli szükségállapot bevezetésének ötlete csak felgyorsítja a fiatalok elvándorlását, Magyarország pedig a jövőbeni felemelkedés lehetőségét is elveszíti - vélekedett a Párbeszéd Magyarország (PM) az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

A PM szerint a kormány sikertelen gazdaság- és oktatáspolitikáját támasztja alá egy aktuális Tárki-felmérés is, amely szerint már a tanulók 67 százaléka és a munkanélküliek 27 százaléka tervez kivándorlást. A párt úgy véli, meg kell állítani a gimnáziumok felszámolását, és ingyenessé kell tenni az egyetemi alapképzést.

A lakhatási problémák megoldására a PM a közösségi lakásszektor létrehozását javasolja, ahol az állam is építhetne társasházakat. Az építtető cégekkel történő megegyezés alapján a lakások egy része támogatott bérlakás lehetne, illetve az önkormányzatok hosszabb távra bérelhetnének magánszemélyektől lakásokat, amelyeket támogatott bérlet formájában adnának tovább a kerületük polgárainak - olvasható a közleményben.