Tavasszal bővülhet a csok

A kormány azt szeretné, hogy a közfoglalkoztatottak is igényelhessék a 10+10 milliós kedvezményt. A javaslatot most dolgozzák ki. A bankokban már most nagy a roham, sokan érdeklődnek az új kedvezményekről, a pénzintézetek azt mondják: felkészültek az utalásokra.

A kormány december 16-án jelentette be, hogy tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást ad az állam lakásépítésre vagy bővítésre azoknak a pároknak, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak. Ők a családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztéseként további 10 millió forintot is kaphatnak huszonöt éves futamidőre, amelynek a kamata nem lehet magasabb 3 százaléknál. Abban az esetben pedig, ha saját maguk építik fel a lakásukat, 5 millió forintig visszaigényelhető lesz az áfa. Összesen tehát akár 25 millió forintnyi segítséget is kaphat így egy háromgyermekes család.


A családokat ráadásul az is segíti, hogy a munkáltatótól igényelhető cafeteria-keret akár teljes összegét fordíthatják továbbra is lakáscélú támogatásra. Ez azt jelenti, hogy a pénzt közvetlenül lakásépítésre, vagy a lakáshitel visszafizetésére is költhetik. A bankok közül is többen is jelezték: felkészültek az új családi otthonteremtési kedvezmények utalására. Az egyik legnagyobb hazai pénzintézet honlapjáról például mostantól az igényléséhez szükséges valamennyi információ és az űrlapok is letölthetők, egy másik bank internetes oldalán pedig a családok egy kalkulátor segítségével maguk is ellenőrizhetik, hogy jogosultak-e a kedvezményre. Itt január 1-je óta több mint 40 ezren érdeklődtek a támogatásról és az első kérelmet is beadták már.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára az M1 hírfolyamában azt mondta: a kormány tovább bővítené a jogosultak körét, hogy például a közfoglalkoztatottak is igényelhessék a támogatást. Még kidolgozás alatt áll a konstrukció, és ha olyan stádiumba jut, természetesen a közvéleményt is tájékoztatni fogjuk – tette hozzá Tuzson Bence. A kabinet tájékoztatása szerint a bővítésről szóló tervezet várhatóan tavaszra készülhet el, vagyis még a 2017-es költségvetés elfogadása előtt tárgyalhatnak róla.