20 hír, amely meghatározta 2015-öt

Mozgalmas év volt a tavalyi. Több mint egymillió bevándorló jött Európába, az Iszlám Állam merényletei sokkolták a világot, de a gazdasági és politikai élet, valamint a sportvilág nagyágyúi is okoztak keserű meglepetéseket. A hirado.hu tavaly is megmutatta a világot. Havonta több ezer hírt, videót, fotót tettünk közzé, hogy mindig képben legyenek. A kattintások alapján most összegyűjtöttük azokat az eseményeket, melyek leginkább foglalkoztatták Önöket.

Egy iszlamista szélsőséges testvérpár január 7-én 12 embert mészárolt le Párizsban a Charlie Hebdo szatirikus hetilap székházánál, velük hajtóvadászat után végeztek. Január 11-én Párizsban másfél millió ember tüntetett a szólásszabadság mellett, tiltakozva az erőszak ellen.

Firefighters carry a victim on a stretcher at the scene after a shooting at the Paris offices of Charlie Hebdo, a satirical newspaper, January 7, 2015. Eleven people were killed and 10 injured in shooting at the Paris offices of the satirical weekly Charlie Hebdo, already the target of a firebombing in 2011 after publishing cartoons deriding Prophet Mohammad on its cover, police spokesman said. Five of the injured were in a critical condition, said the spokesman. Separately, the government said it was raising France's national security level to the highest notch.   REUTERS/Jacky Naegelen

Reuters/Jacky Naegelen



Január 15-én a svájci jegybank eltörölte a svájci frank árfolyamküszöbét az euróval szemben, a frank ezután szédületes erősödésbe kezdett. A forintárfolyam rövid időre történelmi mélypontra süllyedt, emiatt több brókercég súlyos veszteségeket szenvedett el.

Sorban állnak az ügyfelek egy genfi pénzváltó előtt 2015. január 16-án. Az előző nap a svájci jegybank, a Svájci Nemzeti Bank eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét, és az ez után megerősödő frank miatt a svájciaknak előnyös a frankjukat euróra váltani. (MTI/EPA/Martial Trezzini)

MTI/EPA/Martial Trezzini



Február 22-én Kész Zoltán, a baloldali pártok által támogatott független jelölt nyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást, ezzel a Fidesz elvesztette kétharmados többségét.

Kész Zoltán független képviselő leteszi esküjét az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. március 16-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI/Illyés Tibor



Február 24-én a jegybank felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működését, március 4-én visszavonta működési engedélyét. A brókerháznál leleplezett visszaélés-sorozat 94 milliárd forintos kárt okozott. Az ügyben 11 embert gyanúsítottak meg, és négyet helyeztek előzetes letartóztatásba.

A Buda-Cash Brókerház Zrt. épülete Budapesten, a XI. kerületi Ménesi úton 2015. február 24-én. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál is korlátozó intézkedéseket, így a betétkifizetés 1 millió forintos korlátozását rendelte el. MTI Fotó: Sallmayer Gábor

MTI/Sallmayer Gábor



Márciusban öncsődöt jelentett a Quaestor csoport kötvénykibocsátó cége. A jegybank ezt követően felfüggesztette, majd visszavonta a Quaestor Értékpapír Zrt. engedélyét. A társaságnál csalás bűntettének gyanúja miatt kezdődött nyomozás. A Quaestor-ügynek 32 ezer károsultja volt, s mint kiderült, a vállalkozás 150 milliárd forintnyi fiktív kötvényt dobott piacra.

Ügyfelek várakoznak a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. ügyfélszolgálati irodája előtt az V. kerületi Báthori utcában 2015. március 10-én. Részlegesen felfüggesztette a Quaestor tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), miután célvizsgálata során a társaságnál szabálytalanságokat észlelt. Az előző napon a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI/Kovács Tamás



Március 24-én a francia Alpokban lezuhant a Germanwings német diszkont légitársaság gépe, a szerencsétlenségnek 150 áldozata volt. Később kiderült, hogy a depresszióval küszködő másodpilóta szándékosan vezette hegynek a repülőgépet.

A francia belügyminisztérium által 2015. április 1-jén közreadott képen mentőcsapat tagjai dolgoznak a Germanwings német diszkont légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó Airbus A320-as utasszállító gépe tragédiájának a helyszínén a francia Alpokban fekvő Seynes-les-Alpes-ban március 31-én. A március 24-i tragédiát a másodpilóta idézte elő szándékosan. A gép fedélzetén 150 ember tartózkodott, senki nem élte túl a katasztrófát. (MTI/EPA/Francia belügyminisztérium/Yves Malenfer)

MTI/EPA/Francia belügyminisztérium/Yves Malenfer



Áprilisban legalább nyolcszáz ember lelte halálát, amikor Líbia és Olaszország között a Földközi-tengeren elsüllyedt egy menekültekkel túlzsúfolt hajó. A tragédiát követően Európa-szerte felerősödtek a viták a kontinensre irányuló, tömeges illegális bevándorlás kapcsán.

Áldozatokat visznek le az olasz Gregoretti mentőhajó fedélzetéről, miután elsüllyedt egy  illegális bevándorlókkal túlzsúfolt hajó Líbia és Olaszország között a Földközi-tengeren 2015. április 20-án. (Fotó: Reuters/Darrin Zammit)

Reuters/Darrin Zammit



Májusban Nemes Jeles László filmje, a Saul fia a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri Nagydíját és a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének díját. A filmet az év végén Golden Globe-díjra is jelölték, utoljára 26 éve nomináltak magyar filmet erre a kitüntetésre.

Nemes Jeles László magyar filmrendező kezében a zsűri Nagydíjával a 68. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó ünnepségén Cannes-ban 2015. május 24-én. Nemes Jeles László a Saul fia című filmjéért részesült az elismerésben. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

MTI/EPA/Ian Langsdon



Szintén májusban a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség zürichi tisztújító kongresszusán hét FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le amerikai kérésre korrupció vádjával. A botrány közepette ugyan újraválasztották az elnöki tisztséget 1998 óta betöltő svájci Joseph Blattert, ő viszont négy nap múlva lemondott, de utóda megválasztásáig helyén maradt. Október 8-án a FIFA etikai bizottsága három hónapra felfüggesztette Blattert és Michel Platinit, az UEFA elnökét korrupció gyanúja miatt. December 3-án a FIFA újabb két vezető tisztviselőjét vették őrizetbe, ezzel egy időben a FIFA megtisztulását célzó reformcsomagot hagyott jóvá a szervezet végrehajtó bizottsága.

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke (k) ünnepli újraválasztását a FIFA tisztújító kongresszusának második napján, 2015. május 29-én Zürichben. Joseph Blattert újabb négy évre elnöknek választották, miután egyetlen kihívója, Ali bin al-Husszein jordániai herceg visszalépett az elnökválasztás második fordulója előtt. Balról Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke. (MTI/EPA/Walter Bieri)

MTI/EPA/Walter Bieri



Miután kudarcba fulladtak Görögország és a nemzetközi hitelezők tárgyalásai egy új, harmadik mentőcsomagról, az Alekszisz Ciprasz görög kormányfő által kezdeményezett népszavazáson a görögök június 27-én elutasították a megállapodást. A népszavazás kiírása után az Európai Központi Bank "lélegeztető gépre tette" a görög bankrendszert, emiatt a bankok július 20-ig zárva maradtak, és tőkekorlátozásokat vezettek be. A második mentőcsomag június 30-án lejárt, Athén az államcsőd szélére sodródott. Július 13-án az euróövezeti csúcstalálkozón megállapodás született a harmadik pénzügyi mentőcsomag feltételeiről, ezzel elkerülhetővé vált a "grexit", Görögország távozása az euróövezetből.

Jánisz Varufakisz lemondott görög pénzügyminiszter (b) és utódja, Evklídisz Cakalotosz a tisztség átadásán Athénban 2015. július 6-án, miután az előző nap a nemek győztek a Görögország nemzetközi hitelprogramjáról tartott népszavazáson. (MTI/AP/Petr David Josek)

MTI/AP/Petr David Josek



Augusztus 27-én az osztrák A4-es autópályán, Parndorf közelében 71 menekült holttestét találták meg egy magyar rendszámú csempészjárműben. Az ügyben három bolgár és egy afgán gyanúsítottat tartóztattak le.

Védőruhába öltözött rendőrök egy teherautó mögött az A4-es autópályán Pandorf közelében 2015. augusztus 27-én. A teherautóban menekültek holttestére bukkantak.  Egyes sajtóértesülések szerint akár az ötvenet is elérheti a halottak száma. (MTI/EPA/Roland Schlager)

MTI/EPA/Roland Schlager



Szeptember 3-án leállt a Keleti. Nem indultak közvetlen vonatok nyugatra, a pályaudvar előtti tér megtelt migránsokkal. Miután másnap az ország több pontjáról migránsok ezrei gyalog indultak az osztrák határ felé, a kormány - az osztrák és a német kormánnyal egyeztetve - autóbuszokkal szállította a bevándorlókat az osztrák határra.

A Keleti pályaudvartól indult illegális bevándorlók vonulnak Budapesten, a Hegyalja úton - elmondásuk szerint Németországba tartanak - 2015. szeptember 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI/Balogh Zoltán



Szeptember 4-én az Országgyűlés megszavazta a tömeges bevándorlás kezelését célzó törvénycsomagot. Tranzitzónákat alakítottak ki a határon, létrejött a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet jogi kategória, és önálló büntetőjogi tényállás lett a határzár tiltott átlépése. 21-én a képviselők új jogosítványokat és feladatokat adtak a rendőrségnek, illetve a honvédségnek a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idejére.

Migránsok a Röszke melletti vasúti átjárónál a magyar-szerb határon 2015. szeptember 9-én reggel. MTI Fotó: Ujvári Sándor

MTI/Ujvári Sándor



Angela Merkel német kancellár az egyre nagyobb számban érkező menedékkérőkkel kapcsolatban szeptember 5-én azt mondta: a politikai menedékjogra jogosultak befogadásának nincs felső határa, de a védelemre nem szorulóknak vissza kell térniük hazájukba. Kijelentését Németországban is élesen bírálták.

Angela Merkel német kancellárral (j) készít közös felvételt egy menekült a német szövetségi bevándorlás- és menekültügyi hatóság egyik berlini befogadó állomásán 2015. szeptember 10-én. (MTI/EPA/Bernd von Jutrczenka)

MTI/EPA/Bernd von Jutrczenka



Szeptember 15-én életbe lépett a jogi határzár Másnap migránsok egy csoportja Röszkénél az átkelőkapu bedöntésével próbált meg bejutni Magyarországra, a rendőrség könnygáz és vízágyú alkalmazásával szorította vissza őket. A jogi határzár életbe lépése után a migránsok Szerbiából Horvátország felé indultak, a horvát hatóságok buszokkal, regisztrálás nélkül szállították őket a magyar határra. Innen az osztrák határig vitték tovább őket a magyar hatóságok.

Migránsok a Horgos-Röszke szerbiai oldalán 2015. szeptember 16-án. A magyar rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek a határ magyar oldaláról az őket dobáló illegális bevándorlókkal szemben. MTI Fotó: Ujvári Sándor

MTI/Ujvári Sándor



Szeptember 18-án Amerikában nyilvánosságra hozták, hogy a német Volkswagen konszern a dízelautók kibocsátási tesztjeit manipulálva kijátszotta a környezetvédelmi előírásokat. A világméretűvé terebélyesedő csalás megrendítette a világ legnagyobb autógyártójának pozícióit, a VW vezérigazgatója lemondásra kényszerült. Más autógyártók is hasonló gyanúba keveredtek, a botrány szakértők szerint az egész dízel iparág jövőjére hatással lehet.

Sven Stein, a Volkswagen német járműgyártó csoport japán részlegének igazgatója és alelnöke meghajolva kér bocsánatot a vállalat károsanyag-kibocsátással kapcsolatos csalásai miatt a 44. Tokyo Motor Show első sajtónapján 2015. október 28-án. (MTI/AP/Eugene Hoshiko)

MTI/AP/Eugene Hoshiko



Október végén az egyiptomi Sínai-félsziget fölött az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elkövetett merénylet következtében lezuhant egy orosz turistákat szállító repülőgép. A 224 emberéletet követelő terrorcselekmény miatt Oroszország november közepétől fokozta légicsapásait Szíriában az IÁ ellen.

Haszana, 2015. október 31. A Kogalymavia orosz légitársaság lezuhant Airbus A-321 típusú repülőgépének roncsai az egyiptomi Haszana közelében 2015. október 31-én. Az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyről Szentpétervárra tartó járat fedélzetén 217 utassal - köztük 17 gyerekkel  - és hét főnyi személyzettel egy nehezen megközelíthető hegyvidéki területen zuhant le a Sínai-félszigeten. (MTI/EPA)

MTI/EPA



November 13-án összehangolt terrortámadást hajtottak végre Párizsban, az éttermekben, koncertteremben, stadionban elkövetett vérengzésnek 130 halálos áldozatuk volt. A tettesek utáni hajsza során a rendőrség 18-án rajtaütésben hiúsított meg egy újabb támadást. A felelősséget az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vállalta, a tetteseket francia és belga állampolgárságú, második generációs bevándorlókként azonosították. A merényletek után rendkívüli állapotot hirdettek ki, amelyet a francia parlament három hónapra meghosszabbított, Brüsszelben, az EU székhelyén egy hétig a legmagasabb szintű terrorfenyegetettség volt érvényben.

Párizs, 2015. november 14. Mentőalakulatok tagjai menekítik ki a sebesülteket a párizsi Bataclan koncertteremből 2015. november 13-án. A francia fővárosban késő este összehangoltan több merényletet követtek el. A lövöldözésekben és robbanásokban legalább 140 ember meghalt, sokan megsebesültek. Francois Hollande francia elnök egész Franciaország területére rendkívüli állapotot hirdetett és bejelentette a határok lezárását. (MTI/AP/Thibault Camus)

MTI/AP/Thibault Camus



November 24-én török vadászgépek lelőttek egy orosz vadászbombázót a török-szír határ térségében. Oroszország válaszul gazdasági szankciókat rendelt el, felfüggesztette a török állampolgárok vízummentességét, és megtiltotta turistautak szervezését Törökországba.

Török-szíriai határ, 2015. november 24. A HaberTürk TV adásáról készített képen kigyulladt repülőgép zuhan le 2015. november 24-én, miután török harci gépek lelőtték a Szu-24 orosz vadászbombázót a török-szíriai határ térségében. (MTI/EPA/HaberTürk TV)

MTI/EPA/HaberTürk TV



A Fidesz decemberi tisztújító kongresszusán a pártelnöki tisztségében újraválasztott Orbán Viktor kormányfő bejelentette: a következő négy évben 5 százalékra csökkentik a lakásépítés áfáját.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k), valamint a párt újonnan megválasztott alelnökei, Kubatov Gábor, Pelczné Gáll Ildikó, Gulyás Gergely és Németh Szilárd (b-j) a Fidesz XXVI., tisztújító kongresszusán a budapesti Hungexpón 2015. december 13-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI/Kovács Tamás