A Twitter keményebb fellépést ígér a gyűlöletkeltés ellen

A mikroblogszolgáltató szerdára virradó éjjel megjelent közleménye szerint ezentúl keményebben fel fog lépni a gyűlöletkeltő és az erőszakkal való fenyegetést tartalmazó bejegyzések ellen, mutatva, hogy nem tolerálja az ilyen megnyilvánulásokat.

Szabályzata értelmében a jövőben minden esetben felfüggeszti vagy bezárja az olyan felhasználói fiókokat, amelyekben "gyűlöletteljes tartalmak" jelennek meg vagy "elsődleges céljuk másokat bántani".

A felhasználókat arra is kérhetik, hogy telefonszámmal hitelesítsék magukat. Ezek az intézkedések korábban hatékony eszközöknek bizonyultak - jegyezte meg a szolgáltató.

A mikroblogszolgáltató ezentúl megtiltja az olyan kifejezetten "gyűlölködő megnyilvánulásokat", amelyek esetében valamely felhasználót származása, nemzetisége, szexuális irányultsága, vallási hovatartozása, kora, fogyatékossága vagy betegsége miatt ér támadás.

Billentyűzet (Fotó: Reuters/Kacper Pempel)

Illusztráció  (Fotó: Reuters/Kacper Pempel)Az új szabályok átültetése a gyakorlatba azonban nem egyszerű. A Twittert évek óta bírálják amiatt, hogy nem lép fel elég gyorsan a gyűlöletbeszéd vagy az erőszakkal történő fenyegetőzés ellen, és a szélsőségesek ezt kihasználva a közösségi oldalon és más hasonló felületen keresztül toboroznak híveket és buzdítanak erőszakra.

A szolgáltató már az év elején keményebb fellépést helyezett kilátásba, most az a kérdés, képes lesz-e érvényt szerezni új szabályzatának - jegyezte meg a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Központ egyik munkatársa.

Az utóbbi hónapokban a Facebook közösségi oldal is bírálatok kereszttüzébe került - mindenekelőtt Németországban - amiatt, hogy túl lassan reagált a menekültek ellen uszító tartalmakra.