Felavatták Für Lajos emléktábláját Budapesten

Felavatták Für Lajos történész, az Antall- és a Boros-kormány honvédelmi minisztere, az MDF egyik alapítója emléktábláját születésének 85. évfordulóján Budapest VII. kerületében, annak a háznak falán, ahol 1975 és 2013 között, haláláig élt.

A domborműves emléktábla avatásán Simicskó István honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Für Lajos a rendszerváltás egyik meghatározó személyisége volt.

A miniszter Für Lajos két jellemvonását idézte fel: elkötelezettségét a magyarság ügye iránt, illetve szerénységét és emberségét.
Für Lajos a szív és a jellem műveltségét hordozta. És ismerte a legfőbb parancsot: mindent tegyél meg a nemzetedért. "Fontos, hogy emlékezzünk azokra az emberekre, akik sokat tettek a magyarságért" - mondta Simicskó István. Közölte: Für Lajos olyan politikus volt, aki a honvédelem, a magyar katonák, az ország biztonságának ügyét szolgálta, megérdemli hogy emlékezzenek rá.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke felidézte: 1987 augusztusában, amikor egy ellenzéki találkozóról tartottak haza, Für Lajos azt mondta neki: "egy találkozóról lenne szó (...), Lakitelken. Meg tudod csinálni?"

MTI Fotó: Mohai Balázs



Ebből lett a lakitelki találkozó szeptember 27-én - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy amikor 1988-ban a Jurta színházban tartottak több száz ember előtt egy nagyobb összejövetelt, és Für Lajos azt mondta neki, "ne csak beszélj, mondjál is valamit!", miután visszajött, a néhai honvédelmi miniszter azzal fordult hozzá: "a próbatételt kiálltad".

Bíró Zoltán, az MDF alapító elnöke azt hangsúlyozta, hogy Für Lajos politikai pályájáról időnként megemlékeznek, történésziről azonban kevésbé.  Für Lajos "csatát vívott" a szakmájában, ami az ő győzelmével végződött. Nem lábjegyzetekben gondolkodott, hanem értelmes, közérthető magyar mondatokat írt - mondta.

A megemlékezés végén a megjelentek közül többen koszorúkat, mécseseket helyeztek el az emléktáblánál.