Csak január 1-jétől lehet e-matricákat vásárolni

A 2016-os évre vonatkozó éves országos jogosultságot és a megyei matricákat január 1-jén nulla órától lehet megváltani, de annak nem kell sietnie, akinek idei országos éves vagy megyei e-matricája van, mert ezek jövő január 31-éig érvényesek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.

Az idén megváltott heti (10 napos) és havi jogosultságok átnyúlhatnak a következő évre, például egy december 28-án vásárolt heti e-matrica 2016. január 6-án éjfélig, egy ugyanazon a napon vásárolt havi jogosultság január 28-ig érvényes - közölte a NÚSZ.

Az útdíjfizetési szogáltató az MTI-t arról tájékoztatta, hogy folyamatban van a megyei matricák év eleji bevezetése óta eltelt időszak gyakorlati tapasztalatainak áttekintése, a felülvizsgálat várhatóan nem érinti majd az e-matricás rendszerben alkalmazott díjszinteket, díjkategóriákat.

A rendszámot gépeli be a kezelő egy autópálya-matrica vásárlás során egy budapesti Mol-benzinkút kasszaterminálján 2014. december 31-én. 2015. január elsejétől az útdíjfizetési rendszer mintegy 1500 értékesítési pontjának bármelyikén bármely megyére - Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye  kivételével, ahol nincs díjköteles gyorsforgalmi hálózat - megvásárolható a megyei matrica. Az értékesítési pontok részletes listája december 31-től elérhető a nemzetiutdij.hu oldalon. Február elsejétől minden eddig megszokott értékesítési ponton és mobiltelefonon is meg lehet majd vásárolni az új matricákat. MTI Fotó: Kovács Tamás

A rendszámot gépeli be a kezelő egy autópálya-matrica vásárlás során egy budapesti Mol-benzinkút kasszaterminálján. MTI Fotó: Kovács Tamás



A szolgáltató felidézte, hogy az e-matricákat meg lehet vásárolni az interneten az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon, mobilról SMS-ben vagy applikációval, személyesen a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban, illetve a viszonteladóknál, például a benzinkutakon is. Nagyobb flották esetében csoportos megrendelésre is van lehetőség.

A NÚSZ ismét felhívta a figyelmet, hogy a tipikus felhasználói tévesztések elkerülése érdekében az autósoknak a vásárlás során érdemes odafigyelniük arra, hogy az e-matricát a megfelelő díjkategóriában váltsák meg.

Példaként hozták fel, hogy a hétnél több utas szállítására alkalmas személygépkocsik, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók a D2-es díjkategóriába tartoznak. Ha a fizetős útszakaszokon a D2-es kategóriába tartozó járművekre D1-es kategóriában váltanak e-matricát, az a díjrendelet értelmében jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után, még akkor is, ha egyébként a D1 és D2 országos matricák ugyanannyiba kerülnek.

A díjkategóriák a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzések alapján állapíthatók meg, az eligazodásban segít a nemzetiutdij.hu oldalon található táblázat is.



Az e-matricát minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani, a matrica akár néhány perccel későbbi megvásárlása is jogosulatlan úthasználatot jelent. Az ellenőrző kamerák az autókról rendszám alapján azonnal megállapítják, rendelkeznek-e érvényes e-matricával - emelte ki a NÚSZ.

Kapcsolódó tartalom