Átadta megbízólevelét a pápának az új magyar szentszéki nagykövet

Ferenc pápa hétfőn átvette Habsburg-Lotharingiai Eduard új magyar szentszéki nagykövet megbízólevelét - közölte Érszegi Márk Aurél, a magyar szentszéki nagykövetség első beosztottja.

Ferenc pápa és Magyarország új szentszéki nagykövete tizennyolc percig négyszemközt, olaszul beszélt egymással. Ez a vatikáni protokollban nagykövetek esetében kiemelten hosszú időnek számít.Habsburg-Lotharingiai Eduard említést tett Ferenc pápának a magyar alaptörvényben foglalt keresztény értékekről, beszámolt a magyar kormány családpolitikai intézkedéseiről, valamint a romaintegráció terén tett erőfeszítésekről. Elmondta az egyházfőnek, hogy a magyar kormánynak több, hitét aktívan gyakorló keresztény tagja van - tudatta Érszegi Márk Aurél.

A diplomata elmondta azt is, hogy a szentszéki nagykövettel találkozva a katolikus egyházfő maga hozta szóba magyarországi meghívását, és úgy fogalmazott, hogy "számon tartja".

Habsburg-Lotharingiai Eduardot Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár is fogadta, aktuális nemzetközi politikai kérdésekről, többek között a migrációról folytatott vele megbeszélést, különös tekintettel a magyar kormány ezzel kapcsolatos intézkedéseire.

Ezt követően a magyar szentszéki nagykövet a Szuverén Máltai Lovagrend nagymesterének is átadta megbízólevelét a rend római székhelyén. Habsburg-Lotharingiai Eduard Münchenben született. Médiaszakember, korábban a Sankt Pölten-i püspökség kommunikációs vezetője volt.