Pánikgombok a Margitszigeten

Múlt héten megtámadtak egy nőt futás közben, csupán lélekjelenlétének köszönheti, hogy ki tudott szabadulni a támadó karjai közül. Nem ez az első eset a szigeten, hogy - akár fényes nappal - megtámadnak valakit. A Fővárosi Önkormányzat 2015. december végéig kialakít egy több mint 70 darab térfigyelő kamerából álló térfelügyeleti rendszert, és egy „direkt segélyhívó” rendszert is, valamint 24 órás járőrszolgálatot is biztosítanak a jövőben.

Megtámadtak egy lányt futás közben a Margitszigeten a múlt héten. A Facebookon osztotta meg, mi történt vele, és egy fotót is csatolt, amelyen sérülései láthatóak. A lány bejegyzésében azt írta, csak lélekjelenlétének köszönheti, hogy ki tudott szabadulni a támadó karjai közül. Egy fiatalember futott pár száz méterrel előtte, és – sprintelve – szerencsére utána tudott futni, hogy segítséget kérjen.

A rendőrség megkeresésünkre közölte: súlyos testi sértés kísérlet elkövetésének gyanúja miatt továbbra is folyamatban van a nyomozás ismeretlen tettes ellen. A folyamatban lévő nyomozás érdekeire való tekintettel a rendőrségnek ennél bővebb információt jelenleg nem áll módjában adni.

Pánikgombok és térfigyelőrendszer is lesz

Az azonban azóta kiderült: a Margitszigeten már szerelik a kamerákat, és pánikgombok is lesznek a területen.

„Ha egy nő télen, mondjuk, munka után közterületet használna, például sportolás céljából, jobb, ha kétszer meggondolja. Négykor már sötétedik, és ha megtámadják, általánosnak számít az a reakció, hogy minek ment sötétben futni, mire számított. A soroksári gyilkosság után rémisztően sok ilyen hangot hallottunk. A rendőrség a legtöbbször csak a sokadik bejelentésre tesz lépéseket. Így fogták el két éve azt a szatírt, akit egy magát kocogónak álcázó rendőrnő segítségével csaltak kelepcébe. Azóta sincs állandó megoldás arra a kérdésre, hogy miképpen használhatnák biztonsággal a sportolók Budapest legnépszerűbb futópályáját. Nem csak a nők, de az ott futó férfiak sem lehetnek nyugodtak, hiszen a rablótámadásoknak ők is célpontjai. De ha az ott kocogó nőket kérdezzük, mindannyian tudják, melyik az a kivilágítatlan szakasz a Vadasparknál, ahol halálfélelemmel szoktak átsprintelni” – írja a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene csoport annak a december 5-ére tervezett eseménynek a felhívásában, amely közös futással hívja fel a figyelmet a problémára.

Mérő Vera, a csoport egyik alapítója a hirado.hu-nak azt mondta: ugyan az ilyen intézkedések - vagyis a térfigyelőrendszer és pánikgombok felszerelése - önmagukban nem zárják ki tökéletesen a támadások lehetőségét, de azért komoly visszatartó erőt képezhetnek és nagyobb biztonságérzetet is adnak, ezért szerinte a hamarosan elkészülő innovációkat minden népszerű sportpályán alkalmazni kéne. „Az esti sportolás biztonsági szempontból inkább a nők számára kockázatos, azonban az anyagi haszonszerzés céljával elkövetett támadások nemtől függetlenül mindenkit érintenek és arányaikban gyakoribbak is, mint a kimondottan szexuális indíttatású atrocitások” – mondta el.

Az elkövetőre kellene fókuszálni

„A megoldáshoz tartozik a nagyobb arényú rendőri jelenlét, ez a Margitszigeten a kitelepített rendőri egység miatt az átlagosnál magasabb, de még így sem elégséges. És persze az sem elhanyagolható szempont, hogy az emberek általában mennyire figyelnek egymásra. Ezt szerintem a közösség társadalmi célú oktatásával, kampányokkal és pozitív hangvételű köztéri üzenetekkel lehetne befolyásolni. A rendőrség tanácsai, hogy ne fuss este, ne fuss egyedül stb. önmagukban nem tekinthetőek mérvadónak, hiszen a potenciális áldozat viselkedésére fókuszálnak az elkövetőé helyett. Ugyanezt láthattuk egy évvel ezelőtt is a "Tehetsz róla, tehetsz ellene" rendőrségi kampány körül: áldozathibáztatást és 'jó tanácsokat', hogy ne öltözködjünk 'kihívóan' és kerüljük este a magányos közlekedést” – mondta Mérő Vera.

(MTI-fotó: Kovács Tamás)



"Nem először, de, reméljük, utoljára támadtak meg egy lányt sötétedés után a margitszigeti futópálya egyik kivilágítatlan szakaszán. Csupán a lélekjelenlétének volt köszönhető, hogy néhány monoklin és a sokkon kívül nem lett komolyabb baja, de a rendőrségi statisztikák azt mutatják, hogy sok olyan nő van, aki nem úszta meg ennyivel. Az ügy apropójából 2015. december 5-én a Margitszigeten ezért szimpátiafutást szervezünk, szigorúan sötétedés után, hogy felhívjuk a figyelmet: nem az a megoldás, ha este már nem merünk elmenni kocogni, hanem az, ha fejlesztésekkel biztonságossá teszik számunkra, nőknek és férfiaknak egyaránt, a futásra kijelölt helyszíneket. Lehet az Budapesten vagy az ország bármely más településén” – hangsúlyozta Mérő Vera.

Kamera, pánikgomb, járőrszolgálat

A Fővárosi Önkormányzat sajtóügyeletese a hirado.hu érdeklődésére közölte: A margitszigeti futókör rekonstrukciójával párhuzamosan az önkormányzat finanszírozásával 2015. december végéig, elsőként a futókör mentén, majd később a sziget belsejében kerül kialakításra a több mint 70 darab térfigyelő kamerából álló térfelügyeleti rendszer.

A kialakított kamerarendszer várhatóan egy hónapos tesztüzem után, 2016. január végétől működhet, 24 órában, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Fővárosi Ügyeleti és Információs Központjának munkatársai fogják figyelni. A kamerarendszeren kívül egy úgynevezett „direkt segélyhívó” rendszert is kialakítanak a futókör mentén kiépített térfigyelő kamerákat tartó oszlopokon, melyek pontosan a legutóbbi incidenshez hasonló esetekben nyújthatnak segítséget azáltal, hogy közvetlenül az önkormányzati rendészet ügyeletére kapcsolja a segélyhívást. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósága legközelebbi közterület-felügyelő járőreit - a rendőrség egyidejű értesítése mellett – a riasztás helyszínére irányítja az ügyeletes vezető - közölte a rendőrség.

„A Margitszigetre látogatók biztonságáért eddig is jelentős erőfeszítéseket tett a rendészeti igazgatóság, a térfigyelő kamerarendszer aktiválását követően 24 órában biztosít járőrszolgálatot a riasztásokra való gyors reagáláshoz” – áll a Fővárosi Önkormányzat hirado.hu-nak írt válaszában.