Nemtelen támadás érte Magyarországot Tuzson Bence szerint

A migrációs válság eltérő kezelése miatti bosszú, hogy az Európai Bizottság hétfőn jegyzékbe vette azt az állampolgári kezdeményezést, amely uniós eljárást szorgalmaz Magyarországgal szemben - mondta a kommunikációért felelős államtitkár a 180 percben.

Nemtelen támadásnak tartja a kommunikációért felelős államtitkár, hogy az Európai Bizottság tegnap jegyzékbe vette azt az állampolgári kezdeményezést, amely uniós eljárást szorgalmaz Magyarországgal szemben. A kezdeményezők a közösségi alapértékek megsértésére, például az antidemokratikus intézkedésekre és a menedékkérőkkel szembeni nem megfelelő bánásmódra hivatkoznak. Tuzson Bence kedd reggel a Kossuth Rádióban ezt úgy értékelte: a migrációs válság eltérő kezelése miatti bosszúról van szó. Kiemelte, hogy az Európai Bizottság akkor tárgyalt a kérdésről, amikor magyar tagja, Navracsics Tibor nem volt jelen.
Tuzson: nemtelen támadás érte Magyarországot

Fél siker

Magyarország egyelőre csak fél sikert ért el a bevándorlók uniós elosztása terén - közölte a 180 percben a kommunikációért felelős államtitkár. Tuzson Bence kifejtette: a hétvégi brüsszeli csúcson sikerült elérni, hogy Törökországból ne legyen áttelepítés hazánkba, ám a kötelező kvótarendszer, amely a már Európában lévő és a még ide érkezőkre vonatkozik, továbbra is érvényben van. A kormány tegnap jelezte, hogy Magyarország december 14-ig az Európai Bírósághoz fordul az uniós kvóták miatt. Tuzson Bence szerint a Visegrádi Négyek álláspontja az ügyben ugyanaz, és Szlovákia is bírósághoz fordul.

Folytatódik az aláírásgyűjtés a kötelező betelepítési kvóta ellen

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában arról is beszélt, hogy már 900 ezer-egymillió ember írta alá a kötelező betelepítési kvóta elleni aláírásgyűjtési ívet, és az akció folytatódik.

Tuzson Bence közölte, azért folytatják az aláírásgyűjtést, mert fontos, hogy a magyar kormány mögött fel tudjon sorakozni az egész ország, mivel a kabinet csak akkor tud hatékonyan fellépni a kvóta ellen, ha érzi az emberek támogatottságát. Hozzátette: egy elosztási rendszer nem garantálná, hogy a schengeni rendszerben a különböző országokba elosztott emberek ne induljanak el újra eredeti célpontjuk felé.

A politikus ugyanakkor méltányolhatónak tartotta, hogy az Európai Unió pénzbeli segítséget nyújt Törökországnak a menekültekkel kapcsolatban. A segítségként nyújtott 3 milliárd euróhoz Magyarország 18 millió euróval (hatmilliárd forint) járul hozzá. Ez a bevándorlási problémát azonban nem oldja meg, ez csak részmegoldás - mondta Tuzson Bence, hozzátéve: az a kérdés, hogyan tudják az unió határainál megállítani az emberáradatot.