"Ólmot a fejébe" - súlyos részletek a hétvégi TEK-akciókról

Kivégzéssel, az állami vezetők elleni támadásokkal fenyegetett az a két férfi, akiket a terrorelhárítók vasárnap elfogtak - mondta a belügyminiszter a hétvégi TEK-akciókról szóló rendkívüli sajtótájékoztatóján. Pintér Sándor úgy vélte, a rendőrséget és a Terrorelhárítási Központ munkatársait nemtelen támadás érte, mert a sajtó egy része összemosta a két ügyet, és félrevezette a nyilvánosságot. Azt mondta, a második esetben is a hatóságok közbelépésének volt köszönhető, hogy nem tudták végrehajtani, amit terveztek.

Nemtelen támadás

Nemtelen támadás érte a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársait - mondta Pintér Sándor belügyminiszter a TEK által végrehajtott hétvégi elfogással összefüggésben tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette, reméli, mindez tudatlanságból ered. A tárcavezető ezzel indokolta rendhagyó sajtótájékoztatóját, hangsúlyozva: folyamatban levő büntetőeljárásról a tárca irányítása alá tartozó rendőrség tartózkodott eddig nyilatkozni, mert nem akarta befolyásolni a büntetőeljárást, a sajtó nyilvánosságával az elkövetőket, a gyanúsítottakat és a tanúkat sem.

Két különböző eset

A két elfogással összefüggésben idézte Hajdu János sajtónyilatkozatát, a TEK főigazgatója azt mondta: "Mindenekelőtt hadd jelezzem önöknek, hogy két különböző esetről van szó, időben és térben is különbözik a két eset egymástól. Az egyik pénteki, a másik szombati művelet része. Ez idáig semmi nem bizonyítja, hogy a két ügy között kapcsolat van". A miniszter szerint a sajtóban ennek ellenére a két ügyet összemosták, "habot vertek körülötte", a "közvéleményt félre kívánták tájékoztatni".

Pintér Sándor belügyminiszter a Terrorelhárítási Központ közelmúltbeli terrorellenes akciósorozatáról tartott sajtótájékoztatón a Készenléti Rendőrség fővárosi központjában 2015. november 27-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt


Az intézkedések indokoltak voltak

Az egyik esetben a megállított Fiat Tipo gépkocsiban nem hatástalanított fegyvereket és lőszereket találtak a terrorelhárítók, egy nappal azután, hogy figyelmeztetés jött: az egyik kiemelten védett személyt, állami vezetőt támadás fenyegeti, a rendőrök tehát helyesen és szakszerűen intézkedtek - jelentette ki a tárcavezető. A második esetben a védett személyekkel kapcsolatos információgyűjtéskor jutott információkhoz a TEK, és a beszélgetésben olyan szavak hangoztak el, amelyek egyértelműen a kiemelten védett személyek életét, illetve a fennálló rendet fenyegették - magyarázta Pintér Sándor, aki elmondta: hogy operatív eszközök felhasználásával jutottak el a két gyanúsítotthoz, és idézte a gyanúsítottakat, akik szerint fegyvert fogva meg kell győzni a kormányt, hogy "adják fel a hatalmukat".

Közvetlen volt a robbanásveszély

A Készenléti Rendőrség szakértője, Huszák András a sajtótájékoztatón arról beszélt, a Fiat Tipóban 4-5 kilónyi robbanószert és egy harckocsiaknát találtak, a detonátorok pedig olyan állapotban voltak, hogy azt egy tűzszerész már nem is mozgatta volna, mert veszélyes. Aki tehát ezekkel közlekedett, nagyon súlyosan veszélyeztette a környezetében lévők életét is - tette hozzá a szakember. Az eszközök már biztonságban vannak.

Tasnádi László: kormánytagot akart "kivégezni" a TEK által elfogott, előzetesben lévő két férfi

A Belügyminisztérium rendészeti államtitkárának közlése szerint kormánytagot akart "kivégezni" a Terrorelhárítási Központ (TEK) által a múlt hétvégén elfogott, később előzetes letartóztatásba helyezett két férfi. Tasnádi László a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva beszélt erről. Azt nem mondta meg, hogy pontosan ki ellen tervezett támadást a két férfi, annyit közölt: a szélsőséges nézeteket valló gyanúsítottak egy laza szerveződésű, "hadsereg" elnevezésű csoporthoz tartoztak.