Merkel kitart a kvóta mellett

Az ENSZ-főtitkár elítélte az állampolgárság szerinti szűrést, támogatást kaphatnak a migránshelyzet kezelésében részt vevő települések, a francia miniszterelnök szerint az EU-nak ki kell mondania, hogy nincs mód további migránsok fogadására, a német kancellár szerint Schengen fenntartásához elengedhetetlen a menekültek elosztása, az osztrák alkancellár egyetért a gazdasági menekültek visszatoloncolásával, a német és a francia gazdasági miniszter 10 milliárd eurós válságkezelési alap felállítását kezdeményezi.

Közel megötszöröződött az idegengyűlöletből elkövetett bűncselekmények száma Ausztriában 

Az idei harmadik negyedévben közel megötszöröződött az idegengyűlöletből elkövetett bűncselekmények száma Ausztriában az év elején mért adatokhoz képest - közölték az osztrák médiumok szerdán.  Az osztrák alkotmányvédelmi hivatal adatai szerint az első negyedévben 26, a harmadik negyedévben 118 rasszista indíttatású esetről tudnak. 2014 első három negyedévében 750, míg 2015-ben eddig 1200 feljelentés érkezett szélsőjobboldali bűnténnyel kapcsolatosan. A közlés szerint a bűncselekmények elkövetésének okai között az idegengyűlölet mellett az iszlámellenes és antiszemita nézetek is szerepelnek.

Tuzson: Magyarország nem tudná ellátni a kvóta alapján érkező migránsokat 

Magyarország nem tudná ellátni, eltartani a kötelező uniós kvótarendszer alapján ide küldött migránsokat - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára a szerda este Lőrinciben tartott lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatón.  Tuzson Bence kijelentette: jogszerűtlen, célszerűtlen és veszélyes a kötelező betelepítési kvótarendszer. "A Juncker-kvóta" rossz, hiszen ez alapján évente 15 ezer ember érkezne, ami a családegyesítésre is figyelemmel, öt év alatt szegednyi embert jelentene - tette hozzá.

Juncker szerint veszélybe kerül az euró, ha a lezárulnak a schengeni határok 

Veszélybe kerülhet az euró, ha a schengeni (útlevél-mentes) övezet lezárul. Ezt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke fogalmazta meg szerdán közzétett állásfoglalásában. A luxemburgi politikus szerint ha az euróövezet egyes tagországai ismét határellenőrzést vezetnek be, ezzel veszélybe sodorják az Unió egységes pénzét, az eurót is.  A huszonhat tagú schengeni övezetre nyár óta - amióta közel-keleti és afrikai migránsok százezrei érkeznek Európába a kontinens déli határainál - óriási nyomás nehezedik. Magyarországtól Dániáig, a kontinens egyes országaiban átmeneti határellenőrzést vezettek be, hogy gátat vessenek az emberáradatnak. Így az útlevél nélküli utazás nehezebbé vált, mint az elmúlt évtizedekben bármikor.

 A rossz időjárási viszonyok miatt jelentősen csökkent a migránsok száma

A Görögországban uralkodó rossz időjárás miatt, amely ellehetetleníti a hajóforgalmat, a megszokottnál kevesebb migráns érkezik Macedóniába és Szerbiába, az időjárás javulása után azonban újra nagy tömegek várhatók - jelentette a szerb és a macedón sajtó szerdán.  Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia a múlt héten jelentette be, hogy csak azokat a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedi be az országba, akik már rendelkeznek korábban kiállított regisztrációs papírokkal.  Akik nem háború sújtotta övezetből érkeznek, nem léphetik át a görög-macedón határt, ezért napok óta különböző módokon tiltakoznak: egyesek éhségsztrájkolnak, mások bevarrták a szájukat, vagy félmeztelenre vetkőztek, egy ezerfős csoport pedig a sínekre ült, így akadályozva a Szalonikiből Szkopjéba tartó vonat indulását.



 Német EU-biztos: a német szabályozás is felelős a válságért 

A német menekültügyi szabályozás is felelős az európai migrációs válság kialakulásáért az Európai Bizottság (EB) német tagja, Günther Oettinger szerint.  "A német menekültjog mágnesként vonzza a menekülteket" - mondta a konzervatív CDU politikusa a Handelsblattnak. A német üzleti lap szerdai számában megjelent összeállítás szerint a CDU decemberi kongresszusán várhatóan nagy viták lesznek a menekültügyről, és már most, hetekkel a kongresszus előtt ez a téma határozza meg a diskurzust, amelyet Günther Oettinger egy újabb elemmel bővített; szerinte alkotmánymódosításra is szükség van a válság hatékony kezeléséhez. "A menekültjog újrarendezéséhez módosítani kell az alaptörvényt" - mondta az uniós biztos.

Gulyás Gergely:"Az anarchiát ünnepelte az Európai Unió"

Ha Európa nem képes egységesen a fellépni a külső határvédelem területén, akkor a schengeni rendszer egésze összeomolhat - jelentette ki az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke egy konferencián. Gulyás Gergely azt mondta: Európa az elmúlt hónapokban a közösen elfogadott szabályait vette semmibe, ráadásul azokat ünnepelte, akik ezeket a szabályokat semmibe vették. "Az anarchiát ünnepelte az Európai Unió", azt, hogy a határokon, a közös szabályok ellenére úgy lehet átlépni, mintha nem is léteznének - hangoztatta Gulyás Gergely.

Egyetért a gazdasági menekültek visszatoloncolásával az osztrák alkancellár

Az osztrák alkancellár egyetért a balkáni államok intézkedésével, hogy nem engedik be területükre a gazdasági menekülteket. Reinhold Mitterlehner egy vitaműsorában azt is hangsúlyozta: a határ menti helyzet hatásosabb kezelésére és jobb ellenőrzésre van szükség. Az alkancellár azt mondta, ha egy menekült összetépi az utazási dokumentumait, számolnia kell azzal, hogy nem fogadják be. Kitért arra is, hogy a menekültek nem választhatják meg, melyik országban kívánnak letelepedni. A néppárti politikus Ausztria túlterheltségére hivatkozva nemzetközi segítséget sürgetett.

Merkel: Schengen fenntartásához elengedhetetlen a menekültek elosztása

Angela Merkel szerint a belső határőrizet nélküli schengeni övezet fenntartásához elengedhetetlen a menekültek elosztása. A német kancellár a törvényhozás alsóházában kijelentette: a schengeni rendszer kialakításakor nem gondoltak arra, hogy miként kell eljárni, amikor nyomás alá kerülnek a külső határok. A kancellár úgy véli, hogy erre a kihívásra a menekültek tagállamok közötti szolidáris elosztása a válasz.

Az osztrák sajtótanács nem jár el konkrét médium ellen

Az osztrák sajtótanács nem jár el konkrét médium ellen a bicskei fotók miatt. A szervezet ügyvezetője szerint a vasútállomáson készült fotók azt a benyomást keltették, hogy a rendőrség erőszakot alkalmazott a menekültekkel szemben, miközben a migránsok szándékosan és rendőri beavatkozás nélkül vetették magukat a sínekre. Alexander Warzilek a Kossuth rádió reggeli műsorában elmondta: miután a fotót sok médium átvette, ezért az általános állásfoglalás mellett döntöttek. Ennek nincs jogi következménye, azt szeretnék elérni, hogy az eset médiaetikai vitát eredményezzen - tette hozzá.

Bicske, 2015. szeptember 3. Rendőrök lefognak egy férfit a bicskei vasútállomáson, ahol leszállították az illegális bevándorlókat a Budapestről Sopronba tartó vonatról 2015. szeptember 3-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Rendőrök fogják le a családját a sínekre lökő férfit a bicskei vasútállomáson 2015. szeptember 3-án (MTI-fotó: Balogh Zoltán)



Az osztrák sajtótanács konkrét médium ellen nem jár el a bicskei fotók miatt

Az ENSZ-főtitkár elítélte az állampolgárság szerinti szűrést

Az ENSZ-főtitkár szerint "a menedékkérők feltételezett állampolgárság szerinti szűrése sérti minden ember jogát arra, hogy állampolgárságától függetlenül menedékért folyamodjon, és hogy kérelmi ügyében külön meghallgassák". Macedónia és Szerbia a múlt héten vezette be azt a korlátozást, hogy az illegálisan érkezők közül csak szíriaiakat, afgánokat és irakiakat enged át a területén, más állampolgárságúakat, például bangladesieket, pakisztániakat nem. Az új intézkedések hatására több mint ezer migráns rekedt csak a Görögország és Macedónia közötti fő határátkelőhelyen.

Támogatást kapnak az önkormányzatok

Támogatást kaphatnak a migránshelyzet kezelésében részt vevő települések - közölte a BM önkormányzati államtitkára az M1-en. Pogácsás Tibor elmondta: folynak a kifizetések, a pénzből több település a biztonsági kamera-rendszerét fejlesztheti. Az államtitkár beszélt arról is: a kvótarendszer bevezetése esetén az önkormányzatok szembesülnének közvetlenül annak hatásával, a települések azonban nincsenek erre felkészülve.

Francia miniszterelnök: nincs tovább

Az Európai Uniónak ki kell mondania, hogy nincs mód további migránsok fogadására - jelentette ki a francia miniszterelnök. Manuel Valls a Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint úgy folytatta: megoldást kell találnia arra, hogy a Szíriából távozókról a szomszédos országokban gondoskodjanak. A német lap internetes kiadása kivonatosan ismertette Valls kijelentéseit, amelyek kiemelt gondolata, hogy az EU-nak meg kell állítania közel-keleti menekültek beáramlását. A francia kormányfő utalt arra, hogy a párizsi merényletek legkevesebb két elkövetője Görögországon és Szerbián át menekültként érkezett Nyugat-Európába.

A német és a francia gazdasági miniszter 10 milliárd eurós válságkezelési alap felállítását kezdeményezi


Tízmilliárd eurós alap felállítását javasolja az európai migrációs válság kezelésére Sigmar Gabriel német és Emmanuel Macron francia gazdasági miniszter.  Sigmar Gabriel kedden Berlinben, a német munkaadói szervezetek szövetségének (BDA) konferenciáján elmondott beszédében kiemelte, nem azért kezdeményezik az alap felállítását, mert azt gondolják, hogy másoknak nem kellene részt vállalniuk a válságkezelésből, hanem azért, mert az a tapasztalatuk, ha Németország és Franciaország "előremegy", akkor Európa "követi majd" őket.

Az alap forrásait a Szíria térségében élők helyzetének javítására és az uniós külső határok biztosítására kell fordítani, mert csak így lehet a "kaotikus" bevándorlást a kontingensekre alapozott megoldással felváltani, és megőrizni a belső határellenőrzés nélküli Schengeni Övezetet - mondta Sigmar Gabriel.

Az EU hárommilliárd eurós segélyalapot hoz létre a szíriai menekültek támogatására Törökországban 

Az EU hárommilliárd eurós segélyalapot hoz létre a szíriai menekültek támogatására Törökországban - közölte az Európai Bizottság (EB) kedden Strasbourgban.  A segélyalaptól az európai államok azt remélik, hogy az gátat szabhat a menekültáradatnak. A tervek szerint az EU 2016-2017-re 3 milliárd eurót ajánl fel Törökországnak a területén tartózkodó menekültek ellátására, helyeztük javítására, és mindenekelőtt a görög-török uniós külső határ biztosításához. Törökország a legfontosabb tranzitállam a migránsok számára Európába vezető útjuk során. Korábbi információk szerint az EB ebből az összegből 500 millió eurót biztosít saját forrásaiból, a maradék 2,5 milliárd eurót pedig a 28 EU-tagállamnak kell biztosítania. Németország az utóbbi összegből a tervek szerint 534 millió euróval venné ki a részét.

Rogán: tizenkét másodpercenként érkeznek migránsok az unió területére 

Átlag tizenkét másodpercenként érkezik egy illegális bevándorló az Európai Unió területére, a kontinens déli határainál nincsen érdemi ellenőrzés - közölte a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter keddi sajtótájékoztatóján Szolnokon.
Rogán Antal azt mondta: folyamatos az áramlás Európa déli határainál, és az érdemi ellenőrzés hiánya miatt olyan emberek is bejuthatnak Európába, akik terrorcselekmények elkövetésére készülnek vagy arra képesek.


Budapest, 2015. október 16. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda leendő vezetője miniszterjelölti meghallgatásán a parlament igazságügyi bizottságának ülésén 2015. október 16-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI-fotó: Kovács Tamás



Válságtanácskozást hívott össze a finn kormányfő egy nemi erőszak miatt

Válságtanácskozást hívott össze az igazságügyi és belügyi tárcák vezetőivel Juha Sipilä finn miniszterelnök egy feltételezett nemi erőszak ügyében, amelynek elkövetésével afganisztáni menedékkérőket gyanúsítanak - jelentette kedden a YLE finn közszolgálati televízió.

Az eset a miniszterelnök otthonában történt az északi Kempele városban hétfő este. Az ügyben egy 15 és egy 17 éves afganisztáni menedékkérőt vettek őrizetbe, akiket egy 14 éves lány megtámadásával gyanúsítanak.

A támadáskor a finn média jelentései szerint két járókelő közbelépett, a gyanúsítottakra később rendőrkutyák segítségével bukkantak rá egy lakóépületben.

Még nem tudták kihallgatni őket, mivel a hatóságoknak nincs elegendő tolmácsuk - írta az YLE.

Sipilä kedden a parlamentben felszólalva közölte, hogy egyeztetni fog Petteri Orpo belügyminiszterrel és Jari Lindström igazságügyi miniszterrel, hogy megvitassák, szükség van-e a finn törvények megváltoztatására a történtek fényében.



Svédország szigorított menekültpolitikáján 

"Svédországnak lélegzetvételnyi szünetre van szüksége. (...) A svéd törvényeket három évre az Európai Unió minimális szintjéhez igazítjuk" - jelentette ki Stefan Löfven kormányfő egy stockholmi sajtótájékoztatón.

Stockholm, 2015. szeptember 12. Egy rendőr tájékoztatja a stockholmi pályaudvarra érkező illegális bevándorlókat 2015. szeptember 12-én. Ezen a napon mintegy 250 migráns érkezett vonattal a svéd fővárosba. (MTI/EPA/Jonas Ektsromer)

Egy rendőr tájékoztatja a stockholmi pályaudvarra érkező illegális bevándorlókat (MTI/EPA/Jonas Ektsromer)



Az új szabályokat, amelyek nem érintik az ENSZ-kvóták keretében érkező menekülteket, még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Csökkenteni kell a svéd befogadó rendszerre nehezedő nyomást, hogy többen kérjenek más európai országokban menedéket - tette hozzá a miniszterelnök, tarthatatlannak nevezve a jelenlegi állapotot. Az elmúlt két hónapban a 9,8 milliós ország, a migránsok egyik fő célpontja, 80 ezer menekültet fogadott be.

A migránsokat nem lehet erőszakkal Romániába hozni 

Nem fognak a közeljövőben Romániába érkezni azok a migránsok, akiket Bukarestnek Olaszországtól kellene átvennie, mert nem lehet őket erőszakkal áttelepíteni - közölte kedden Mihaita Calimente, a Külföldi Hírszerző Szolgálatot (SIE) felügyelő parlamenti bizottság elnöke.  Calimente szerint megpróbálták azonosítani a migránsokat Olaszországban, de nem jártak sikerrel, mert ott szabadon mozoghatnak. Úgy vélte: nem is lesznek egyhamar menedékkérők, akik a schengeni övezethez tartozó Görögország vagy Olaszország helyett Romániát választanák.

Az MSZP Btk.-t módosítana

Az MSZP a büntető törvénykönyv módosításával a terrorizmus népszerűsítését, a terrorista csoportba toborzást és a terrorista csoportban való részvételt is büntetné. Harangozó Tamás, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese elmondta: az Országgyűlésnek ma benyújtott törvényjavaslatuk azt is lehetővé tenné, hogy azt a Magyarországon átutazó külföldit, aki terrorcselekményt követett el, elítélhessék és börtönbe zárhassák. Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke ugyanakkor szorgalmazta egy egységes európai haderő és titkosszolgálat felállítását.

Ausztria is korlátozást fontolgat?

Megfontolandónak nevezte a befogadandó menekültek létszámának a korlátozását az osztrák belügyminiszter. Johanna Mikl-Leitner szerint valójában már megvalósul a létszámkorlát, hiszen sem a társadalom, sem az ellátórendszer nem terhelhető túl. A néppárti politikus úgy vélte: ha minden évben nagyjából százezer menedékkérő érkezik Ausztriába, a jelenlegi helyzet már nem tartható fenn. Az osztrák kormány az év végéig több mint 95 ezer benyújtott és 25 ezer elfogadott menekültkérelemmel számol.

Félmeztelenre vetkőzött migránsok macedón rendőrök sorfala előtt a görög-macedón határon, az észak-görögországi Idomeni falu közelében 2015. november 23-án. Az Európai Unióba tartó illegális bevándorlók a továbbhaladásukért tüntetnek, mivel a macedón hatóságok napok óta csak a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedik be az országukba. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Félmeztelenre vetkőzött migránsok macedón rendőrök sorfala előtt a görög-macedón határon, az észak-görögországi Idomeni falu közelében (MTI/EPA/Georgi Licovszki)



Meghalt több afrikai migráns Algériában

Meghalt 18 afrikai migráns Algériában, egy menekülttáborként szolgáló hangárban kitört tűzben az Algírtól 800 kilométerrel délkeletre lévő Vargla tartományban. Az eddigi vizsgálat eredménye szerint baleset történt: egy rövidzárlat miatt felrobbant egy fűtőberendezés. A halálos áldozatokon túl 43 sérültje is van a tűzvésznek. A polgári védelem parancsnoka nem tudta megmondani az áldozatok állampolgárságát. Az algériai vöröskereszt vezetője azt mondta, hogy a sérültek közül 27-en vannak kórházban.

Zeman: A terrorizmus veszélye megközelítette Csehország határait

A terrorizmus veszélye megközelítette Csehország határait, és naiv dolog azt hinni, hogy a migrációs hullám és a terrorizmus között nincs összefüggés - jelentette ki a cseh köztársasági elnök. Milos Zeman a cseh hadsereg parancsnoki értekezletén pozitívan értékelte a cseh katonák részvételét a külföldi bevetésekben. Úgy vélte: a cseh egységek messze hazájuktól azért küzdenek a terroristák ellen, hogy csökkentsék a támadások veszélyét Csehországban. A cseh államfő beszélt arról is, hogy amennyiben lezárulna a német-cseh határ, számolni kell azzal, hogy a migrációs hullám rövid idén belül Csehországra is átterjedhet.

Mérséklődhet az áradat

A viharos időjárás és a tengeri kompok leállása miatt csökkenhet a következő napokban a bevándorlók görög-macedón határra érkező áradata - jelentette az M1 tudósítója. Reggel óta csak néhány százan százak érkeztek a macedóniai Gevgelijánál lévő legnagyobb átkelőhöz, ahol továbbra is tüntetnek be nem léptetett migránsok a nemzetközi vasútvonalnál. A szerbiai Sidből közben reggel indult egy bevándorlókkal teli vonat Horvátországba.

Leszbosz, 2015. november 14. Szíriai bevándorlókkal teli gumicsónak érkezik Törökország felől a görögországi Leszbosz szigetére 2015. november 14-én. (MTI/AP/Santi Palacios)

Szíriai bevándorlókkal teli gumicsónak (MTI/AP/Santi Palacios)



Kiutasítottak Olaszországból négy bevándorlót

A terrorizmus internetes terjesztése miatt kiutasítottak Olaszországból négy, marokkói állampolgárságú bevándorlót - jelentette az olasz belügyminisztérium. A marokkóiak az Iszlám Állam fegyvereseit éltették az általuk működtetett honlapokon, harci technikákat mutattak be és útmutatásokat adtak merényletek elkövetésére. Az olasz terrorizmusellenes nyomozó igazgatóság régóta megfigyelés alatt tartotta a 30 és 40 év közötti marokkóiakat. Kiutasításukat a bolognai ügyészség rendelte el a párizsi merényletek után hatályba léptetett olasz nemzetbiztonsági intézkedések értelmében.

Újabb német tartomány szabna határt

Bajorország után egy újabb német tartomány, Szász-Anhalt konzervatív miniszterelnöke is követeli, hogy Németország jelölje meg előre, legföljebb mennyi menekültet hajlandó befogadni. Reiner Hasselof, az Angela Merkel vezette CDU politikusa egy lapinterjúban kifejtette: a tartományok kapacitása alapján meg kell jelölni az ország egészére vonatkozó felső határt. Hozzátette: a CDU decemberi kongresszusán határozatot kell hozni a felső határ kijelöléséről, mert a 2,2 millió lakosú Szász-Anhalt évente legfeljebb 12 ezer menekültet tud befogadni.

Ismét gyűlik a tömeg a görög-macedón határnál

Ismét gyűlik a tömeg a görög-macedón határnál - jelentette a közmédia helyszíni tudósítója. A görög hatóságok szerint 1000-1300 olyan ember vár az országból kilépésre, akire Macedónia gazdasági bevándorlóként tekint, ezért nem engedi őket tovább. Mivel közben két görög komp is útban van a szárazföld felé, órákon belül többen lehetnek. A görög-macedón határon ötödik napja tiltakoznak azok a migránsok, akiket nem engednek tovább Nyugat-Európa irányába. Néhány balkáni ország a múlt héten döntött úgy, hogy csak a szíreket, az irakiakat és az afgánokat tekinti menekültnek, a többieket viszont gazdasági bevándorlónak.



Tűz volt egy német házban, ahol menedékkérők is laknak

A németországi Woldegkben tűz ütött ki egy társasházban, amelyben menedékkérők is laknak - közölte a helyi rendőrség. A lángok az épület pincéjében keletkeztek, a nyomozás első adatai alapján valószínűleg szándékos gyújtogatás történt. Két embert füstmérgezés gyanújával kórházba vittek. A társasház lakhatatlanná vált, a 35 lakót - köztük 10 menedékkérőt - ideiglenes szállásokra költöztették.

Czunyiné: A tömeges betelepítés hatalmas többletteher

A tömeges betelepítés hatalmas többletterhet róna a szociális ellátórendszerre -jelentette ki a köznevelésért felelős államtitkár az M1-en. Czunyiné Bertalan Judit azt mondta: az uniós kvóta nemcsak értelmetlen és jogszerűtlen, de veszélyeztetné mind a gyermekjóléti és a szociális, mind a köznevelési rendszer jogszerű működését. Hangsúlyozta: az oktatásban az integráció mindig drága. Sok migráns csupán a saját anyanyelvét ismeri, ezért a magyart mint idegen nyelvet kellene oktatni nekik, ehhez azonban nincs elég tanár. Mindezt ráadásul úgy kellene megvalósítani, hogy a változás ne veszélyeztesse az iskola többi tanulójának fejlődését - tette hozzá az államtitkár.

Nincs torlódás Horvátországban

Zavartalanul folyik a migránsok szállítása, nincs torlódás Horvátország határain a szigorítások miatt - jelentette ki a horvát belügyminiszter. Branko Ostojic azt mondta: a Közel-Keletről érkező bevándorlók mindössze 1,6 százaléka gazdasági bevándorló. Közlése szerint az elmúlt napok mérsékelt csökkenése után újra visszaállt a napi átlagosan hatezer fős menekültáradat. A nyugat-balkáni migránsútvonalon fekvő országok csütörtökön jelentették be, hogy ezentúl csak a háború sújtotta övezetekből érkező menekülteket engedik be, a gazdasági bevándorlókat nem.

HRW: Törökország menekülteket küld vissza Szíriába

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint Törökország az elmúlt hónapokban számos olyan szír menekültet utasított ki, aki legálisan érkezett az ország határára, nem hagyva más megoldást neki, mint hogy illegális úton, csempészektől kérjen segítséget. A török határ lezárása arra kényszeríti a várandós nőket, gyerekeket, az idős és beteg embereket, hogy a határőröket kijátszva próbáljanak menekülni a szíriai háború borzalmai elől - mondta Gerry Simpson, a civil szervezet egyik tagja Isztambulban, aki 51 szír menekült beszámolóját gyűjtötte össze.

Jelentősen apadt a Görögországba érkező menekültek száma

Jelentősen csökkent a Görögországba érkező menedékkérők száma: az égei-tengeri szigeteken hétfőn csupán néhány tucat migránst regisztráltak, holott eddig hónapokon át naponta ezreket vettek nyilvántartásba. A görög bevándorlásügyi minisztérium egyik illetékese hétfőn az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a hétvége óta az összes égei-tengeri szigeten néhány száz bevándorlót regisztráltak csak, ami a rossz időjárás mellett betudható annak is, hogy a nyugat-balkáni országok és Szlovénia döntött határaik lezárásáról a gazdasági migránsok előtt.

Csúcstalálkozót tart vasárnap az EU és Törökország

Csúcstalálkozót tart vasárnap az Európai Unió és Törökország Brüsszelben a migrációs kérdésekről - jelentette be az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk közölte: a találkozót azzal a céllal hívta össze, hogy megállítsák a migrációs áradatot. Hozzátette: a döntést az Európai Bizottság javaslata és az Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetés előzte meg.

Pakisztán betartja a migránsok visszafogadásáról az EU-val kötött egyezményt

Az Európai Unió migrációügyi biztosa hétfőn közölte, hogy Pakisztán be fogja tartani az EU-val az illegális bevándorlók visszafogadásáról kötött szerződést, amelynek Iszlámábád korábban bejelentette a felfüggesztését. Dimitrisz Avramopulosz pakisztáni látogatása során úgy fogalmazott, hogy ottani tárgyalásai után "minden visszatért a rendes kerékvágásba". Az uniós biztos a pakisztáni külügy- és belügyminiszterrel is tárgyalt Iszlámábádban. Pakisztán és az EU 2009-ben kötötte meg a kérdéses megállapodást, amelynek értelmében Iszlámábád köteles visszafogadni az EU-ba illegálisan érkezett állampolgárait, illetve  más olyan állampolgárokat, akik Pakisztán területén keresztül jutottak el illegálisan az unióba.

Lengyelország nem áll készen hétezer menekült befogadására

Lengyelország nem áll készen arra, hogy hétezer menekültet befogadjon - jelentette ki Beata Szydlo lengyel miniszterelnök hétfőn Varsóban. Szydlo szerint a november 13-i párizsi merényletek után megváltozott a helyzet, és bár az előző lengyel kormány elfogadta 7 ezer menekült befogadását az uniós kvótarendszer keretében, az új kormány új megoldást sürget. A miniszterelnök hozzátette, a lengyelek a titkosszolgálatok tevékenységének köszönhetően biztonságban érezhetik magukat, de ez nem ad felmentést a kormánynak a helyzet ellenőrzése és a biztonsági rendszerek folyamatos javítása alól.

Négyéves menekült kislány holttestét sodorta partra a tenger Törökországban

Egy négyéves menekült kislány holttestét sodorta partra a tenger a törökországi Bodrum üdülőhelynél található sziklákon - jelentette hétfőn az Anadolu török állami hírügynökség.  A kislány azon a csónakon utazott, amely november 18-án süllyedt el a török partoktól a görögországi Kosz-sziget felé tartó út során. Az illegális menekülteket szállító csónakban összesen 15-en voltak. A kislányt az 5 túlélő egyike, egy szintén azzal a csónakkal utazó nő azonosította. Nirvan Hassan azt is elmondta, hogy a kislányt "Sena" néven szólította édesanyja, akinek holttestét már korábban megtaláltak.

Németországban csaknem 180 ezer illegális határátlépést regisztráltak november eleje óta

Németországban november eleje óta már csaknem 180 ezer illegális határátlépést regisztrált a szövetségi rendőrség hétfői sajtójelentések szerint.  A határőrizetért felelős szerv adatai alapján novemberben minden eddiginél magasabbra emelkedhet az egy hónap alatt Németországba érkező menedékkérők száma, az év egészét tekintve pedig számuk jelentősen meghaladhatja a kormány előrejelzésében szereplő 800 ezret. Az eddigi havi rekord októberben volt 181 166 fővel. Az év elejétől október végéig 758 473 menedékkérőt regisztráltak Németországban.

Egyre több a menekültkérelem Ausztriában

Egyre több menekültkérelmet nyújtanak be Ausztriában, Salzburgban már az odaérkezők 20 százaléka szeretne az országban maradni. Egy salzburgi tanácsos szerint feltehetőleg a hideg idő miatt csökkent az emberek mobilitása, és mire Ausztriába érnek, már több ezer kilométert hagytak maguk mögött. Hozzátette: mivel Németország egyértelműen kijelentette hogy az Iránból, Afganisztán és Irakból érkezőknek kevesebb esélyük van a menekültstátus megszerzésére, ezért ezek az emberek inkább Ausztriában maradnak.

Összevarrt szájjal tiltakoznak

Összevarrták a szájukat az éhségsztrájkoló bevándorlók a görög-macedón határnál. Koporsót készítettek a macedón-görög határon éhségsztrájkoló bevándorlók, volt, aki azzal fenyegetőzött, borotvapengével vágja fel az ereit, mások azt írták a mellkasukra, inkább lőjék le őket, ha nem mehetnek tovább - jelentette a helyszínről az M1 tudósítója.

Folytatódik a magyar-osztrák szócsata

Az osztrák kancellár továbbra is valótlanságokat állít - reagált a külgazdasági és külügyminiszter Werner Faymann nyilatkozatára. Az osztrák vezető szerint Magyarország migránsok ezreit küldte Ausztria felé még szeptember 4-én, az osztrák és német kormánynak pedig el kellett döntenie, hogy fogadja-e őket. Mint mondta: a humanitárius katasztrófa elkerüléséért nem hagyhatták élelem és orvosi ellátás nélkül az embereket. Szijjártó Péter minderre úgy reagált: az igazság az, hogy Magyarország a migránsokat a hivatalos befogadóállomásokra irányította, sokan azonban nem voltak hajlandóak együttműködni és elindultak Ausztria felé, - ahogy a miniszter fogalmazott - eleget téve a német meghívásnak.

Vona: ez nem elég
Vona Gábor a 180 percben

A Jobbik támogatja, ugyanakkor nem tartja elégséges intézkedésnek a kormány lépéseit a migránsok visszatoloncolása és a kötelező kvóta ellen. Vona Gábor, az ellenzéki párt elnöke a Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta: a párizsi merényletek után egyértelművé vált, hogy van kapcsolat a migráció és a terrorizmus között, így az aláírásgyűjtés és az Európai Bíróséághoz való fordulás mellett ügydöntő népszavazáson kell kimondani a befogadási kvóta elutasítását.

Gulyás: nemzetközi szerződésről nem lehet népszavazást tartani
Gulyás Gergely a 180 percben

Komoly támogatottsága van a kvóták elleni parlamenti döntésnek - mondta a 180 percben a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A parlament törvényben kötelezte a kormányt, hogy lépjen fel Brüsszelben a kötelező betelepítési kvóta ellen. Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy két hét alatt 750 ezer ezt támogató lakossági aláírás gyűlt össze. A Jobbik elnökének szavaira reagálva Gyulyás Gergely hangsúlyozta: a kormány az első pillanatól kezdve világos elutasító üzenetet fogalmaz meg a migrációval kapcsolatban, nemzetközi szerződésről ugyanakkor nem lehet népszavazást tartani.

Fodor: a migránsproblémát helyben kell megoldani
Fodor Gábor a 180 percben

A liberálisok álláspontja továbbra is az, hogy a migránsproblémát helyben, a válság okainak kezelésével kell megoldani - hangsúlyozta Fodor Gábor a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A MLP elnöke a 180 perc című műsorban hozzátette: emellett az Európai Unió külső határainak és a schengeni rendszer megóvása a legfontosabb feladat úgy, hogy közben az emberiességi szempontokat sem szabad mellőzni.

Ezrek torlódtak föl a görög-macedón határon

Feltartóztatják a macedón hatóságok a gazdasági bevándorlókat, ezért ezrek torlódtak fel a görög-macedón határon - jelentette a helyszínről az M1 tudósítja. A beszámoló szerint az afgánokat, irakiakat, szíreket engedik csak át, a többieket visszaküldik. A macedón határ túloldalán rekedt migránsok folyamatosan tüntetnek, illetve a drótkerítésen áttörve indulnak Szerbia felé. Akik nem rendelkeznek iratokkal, nem szállhatnak buszra és vonatra, így gyalog vágnak neki az országnak - tette hozzá a tudósító.

Gevgelija, 2015. november 21. Illegális bevándorlók tiltakoznak, mert nem léphetik át a határt Macedónia és Görögország között a dél-macedóniai Gevgelija közelében 2015. november 21-én. A határon feltorlódtak a bevándorlók, mert a macedón hatóságok csak a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedik be az országukba. (MTI/EPA/Georgi Likovszki)

Illegális bevándorlók tiltakoznak, mert nem léphetik át a határt Macedónia és Görögország között a dél-macedóniai Gevgelija közelében 2015. november 21-én.  (MTI/EPA/Georgi Likovszki)



Szakértő: új útvonalakra terelődik a migráció

A nyugat-balkáni útvonal lezárása után egyre inkább új útvonalakra, így a nyugat-afrikai és a nyugat-mediterrán útvonalra terelődik a migránsok áradata - erről beszélt a Migráció Kutató Intézet vezető szakértője az M1-en. Horváth Dániel szerint az afrikai spanyol enklávék felé főként a nyugat-afrikai Mauritánia felől érkeznek a bevándorlók. A kutató szerint a Frontex uniós határőrizeti ügynökség jövőre 2-3 millió migránssal számol, de elképzelhető akár több 10 milliós emberáradat is.

Összecsapás egy lengyelországi tüntetésen

Rendőrökkel csaptak össze vasárnap délután a balti-tenger parti kikötővárosban, Gdanskban szervezett migránsellenes tüntetés résztvevői; egy rendőr megsérült, négy nemzeti radikális tüntetőt őrizetbe vettek. Az előre bejelentett tüntetésen mintegy ezren vettek részt - tájékoztatott az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió. A Gdansk utcáin végigvonuló menet után a tömegből kivált egy több mint 200 fős csoport, mely az óvárosban petárdákat dobált, és a rendőrségi közlemény szerint a gyűlöletbeszédtől sem mentes jelszavakat skandált. A beavatkozó, könnygázt is bevető rendőröket kövekkel, üvegekkel dobálták meg.

Kevesebb menekült érkezett Spiefeldhez

Érezhetően kevesebb menekült érkezett az Ausztria déli határrészén fekvő spielfeldi átkelőhöz vasárnap - közölte a stájerországi rendőrség. Az elmúlt időszakban naponta több ezren lépték át itt az osztrák-szlovén határt. A hatóságok tájékoztatása szerint ennek oka egyrészt az lehet, hogy Szerbia és Macedónia a hét közepén bejelentette: a továbbiakban csak a Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezőket engedi át az Európai Unió irányába, valamint Szlovénia is közölte, hogy korlátozza a  migránsáradatot, és visszafordítja a gazdasági menekülteket a horvát határról. A másik ok pedig, hogy az osztrák-szlovén határon fekvő spielfeldi átkelő tehermentesítésére szombattól Szlovéniából Karintiába 1600 menekültet küldenek naponta buszokkal és különvonatokkal.

Olaszország félelme

Ha a közép-kelet-európai országok lezárják határaikat, a Balkánon keresztül vonuló bevándorlók tömege Olaszország irányába fordulhatna - figyelmeztetett az olasz parlament nemzetbiztonsági bizottsága. Állásfoglalásuk szerint ha Magyarországon, majd Horvátországban kerítést építenek, a migránsok áradata elkerülhetetlenül déli irányba mozdul el: Olaszország északkeleti térsége felé. A bizottsági értékelést a La Repubblica olasz balközép napilap ismertette vasárnap.

Több százan töltötték a szabadban az éjszakát 

A szabadban töltötte az éjszakát a görög-macedón határon az a több száz migráns, aki nem háború sújtotta övezetből érkezett, így nem léphetett be Macedóniába - számolt be róla helyszíni jelentésekre hivatkozva honlapján a Blic című szerbiai napilap vasárnap. Az Iránból, Pakisztánból és Bangladesből érkezők elutasítottak mindenféle segítséget, valamint az élelmet és a vizet is. Nem akarnak visszamenni Görögországba, hanem Nyugat-Európa felé folytatnák útjukat Macedónián és Szerbián keresztül. Egyre több autóbusz érkezik azonban a határ görög oldalán fekvő Idomenibe, vasárnap várhatóan hétezer ember ér ide, a macedón hatóságok azonban csütörtök óta csak azokat a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedik be az országba, akik már rendelkeznek korábban, Görögországban kiállított regisztrációs papírokkal. Egy iráni férfi szombaton öngyilkossággal fenyegetőzött, ha nem mehet tovább, a helyi rendőrség azonban időben közbelépett.

EPA/GEORGI LICOVSKI



A határ macedón oldalán, Gyevgyelijánál mintegy ezer migráns feküdt és ült a sínekre, ezzel akadályozta meg a Szalonikiből Szkopjéba tartó vonat indulását. Sokan Angela Merkel német kancellár nevét skandálták, azt kérve, hogy segítsen nekik.



A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) helyszínen tartózkodó tudósítója elmondta, hogy megerősítették a rendőri jelenlétet, és páncélozott járművekkel is védik a határt azoktól, akik illegálisan akarnának Görögországból Macedóniába jutni. Az utóbbi 24 órában háromezer migráns lépett be Macedóniába. A szigorú ellenőrzések mellett az egyre hidegebb időjárás, és az egyre több balkáni országot elérő havazás nehezíti a migránsok mozgását.