Magyar idegenvezető a világ legjobbjai között

A brit The Guardian szerint Szőke Zsuzsi budapesti túrái olyanok, mint egy pizza, amihez a vendég válogatja össze a feltéteket.

Egy magyar lányt is beválogatott a brit The Guardian a világ legjobb idegenvezetői közé. A lap indoklása szerint Szőke Zsuzsi budapesti túrái olyanok, mint egy pizza, amihez a vendég válogatja össze a feltéteket. A fiatal idegenvezető mindössze néhány éve mutatja be a főváros arcait a turistáknak, korábban ugyanis egészen más pályára készült. Színésznő szeretett volna lenni, de elvégezte az idegenvezetői képzést, az egyetemen művészettörténetet, esztétikát, szabad bölcsészetet tanult, s ott jött rá, hogy ez egy nagyobb szerelem.

Szőke Zsuzsi a Kossuth Rádió Közelről című műsorában elmesélte: a The Guardian újságírója többször vett részt a túráin, amelyekből cikkeket is írt, de az már meglepetésként érte a magyar idegenvető lányt, hogy fél évvel később felkerült a tíz legjobb listájára.
Kossuth Rádió, Közelről

Szőke Zsuzsi elmondta: túrái során a főbb látványosságokat is megmutatja a turistáknak, valójában azonban a „körítés” teszi különlegessé ezeket a városlátogatásokat. Az egyes résztvevőknek személyre szabottan, az érdeklődési körüknek megfelelően mutatja be Budapestet, ezáltal minden túra teljesen más. A tapasztalatok szerint sokakat érdekel a történelem, azon belül is a második világháború, a szocialista idők, a 19. századi aranykor. A turistákat nem szokványos helyekre is elviszi, kreatív szuvenírboltokat ajánl nekik, de úgy véli, a történeteken, anekdotákon túl nagyon fontos a személyesség, a kedvesség, a vendégszeretet, az odafigyelés is.



Szőke Zsuzsi személyes kedvencei Budapesten a hidak, az ötödik kerület és a nyolcadik kerület Palotanegyed része.

Szőke Zsuzsival a Petőfi TV is készített egy interjút. Ezt a műsort itt nézheti meg.