Harminc éve nem láttak ilyet a balatoni strandon

Eliszaposodik a strand Balatonmáriafürdő környékén. A probléma fokozottan érinti a horgászokat, nemcsak kellemetlen, balesetveszélyes is. Az iszap miatt az üdülőtulajdonosok is aggódnak, hiszen van olyan strand, ahol már hetven centire süppednének, ha szezon lenne.

Annyira feltöltődött üledékkel a balatonmáriai strand, hogy a horgászok már csak térdig érő iszapban tudnak eljutni a vízhez a csónakjaikkal, amelyeket át kell húzni a szürke lerakódáson. Az egyik helyi lakó szerint ez a gyakorlat nagyon veszélyes, mert a mély iszapban könnyű mélyre süllyedni. Szeptember 18-án még fürödtek a strandon, akkor még csak 8-10 centi volt az iszap mélysége, ma már ennek többszöröse, amire harminc éve nem volt példa. Az iszap miatt az üdülőtulajdonosok is aggódnak, féltik a jövő nyári strandszezont.

Vastag iszapréteg Balatonmáriafürdő egyik strandjánál 2015. október 10-én. Az elmúlt időszakban hatalmas iszaposodás kezdődött a térségben, az 50-80 centiméter mély iszap miatt a csónakok és a stégek megközelíthetetlenek. MTI Fotó: Varga György



Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere, mint a Hajnal-tájban mondta, nem tudja, jelenleg miért van ilyen nagy mennyiségű üledék a partnál, de hangsúlyozta, hogy a Balaton természetes áramlása miatt az iszap állandóan vándorol a tómederben, így van, amikor több, máskor kevesebb rakódik le belőle.
Eliszaposodott a balatonmáriai strand - Hajnal-táj

Azokról a feltételezésekről, hogy a közeli, balatonfenyvesi móló építése okozza a problémát, mert megváltoztatta az áramlási viszonyokat, az önkormányzati vezető azt mondta, ez találgatás, aminek nincs tudományos háttere. Galácz György szerint szakemberek vizsgálják már a kérdést, és nyilván kiderül majd az ok. Megjegyezte, hogy egyetlen csoport, a horgászoké elégedetlenkedik jogosan a part menti 60-70 centiméteres iszapmélység miatt, másokat jelenleg nem érint a probléma.

MTI Fotó: Varga György



Mint az önkormányzati vezető mondta, nyáron is érkezett panasz a nagy mennyiségű üledék miatt, de aztán egy hét múlva eltűnt az iszap, így tovább fürdőzhettek az emberek. Galácz György szerint valószínű, hogy a mostani iszap nagy része is tovasodródik. Más helyi vélemények szerint azonban ez az igen nagy mennyiségű üledék nem fog olyan könnyen eltűnni, mint a nyári feltöltődés, sőt, magától egyáltalán nem fog megszűnni a probléma.

A polgármester közölte, ha az iszap mégis marad, akkor bejárókat építenek a vízhez, ám az ellenvélemények szerint az nem megoldás, hogy 20 méterrel beljebb viszik a stéget. Kinek van kedve egy posványos részen át megközelíteni a strandot? – hangzik a kritikai kérdés. Az illetékeseknek ez most talán nem olyan nagy probléma, mert nincs szezon, majd aztán tavasszal lehet keresni az okokat – teszik hozzá a bírálók.



Galácz György arról is beszélt, hogy a strand előtti terület rendben tartása a települési önkormányzat feladata, a vízügyi hatóság csak akkor avatkozik be, ha azt az ökoszisztéma védelme indokolja. Az iszap kiszedése szerinte azért nem megoldás, mert már kezelhetetlenül nagy a mennyisége, másrészt nincsenek zagykazetták, ahol el lehetne helyezni. A hulladéklerakókon pedig horribilis összegbe kerülne az iszap lerakása – az önkormányzatnak körülbelül 30 millió forintot kellene kifizetnie.

Ám, ha lenne is erre szándéka és pénze a településnek, a jogszabályok akkor sem tennék lehetővé a kotrást. Mint Galácz György hangsúlyozta, Natura 2000-es természetvédelmi területről van szó, ahol az önkormányzat nem avatkozhat be szabadon a természetbe.