Egyre nagyobb a nyomás az osztrák és a német hatóságokon - migránshelyzet percről percre

Már több mint félmillió migráns érkezett idén Európába az ENSZ adatai szerint. Az osztrák belügyminiszter felvetette, hogy akár erő alkalmazásával is lezárhatják a határokat. A bajor miniszterelnök azt mondta: szeptember eleje óta már majdnem 170 ezer menedékkérő érkezett a németországi tartományba, és a hatóságok egyre nehezebben bírják kezelni a helyzetet.

Bulgária kiadja a sofőrt 


(18.30) A bolgár igazságszolgáltatás kiadja Ausztriának azt a gépkocsivezetőt, aki gyaníthatóan 71 migráns augusztusi haláláért felelős - jelentették be Szófiában. Az illetékes regionális törvényszék úgy döntött, hogy ki kell adni Cvetan Cvetanovot Ausztriának - közölte egy bírósági szóvivő. A férfinak öt napja van a fellebbezésre. A sofőr egy hűtőkocsiban csempészte Ausztriába a migránsokat, akiket Magyarországon keresztül akartak kicsempészni, s akik út közben - valószínűleg már Magyarországon - megfulladtak a zárt teherautóban. A 32 éves Cvetanovot szervezett bűnözéssel, csempészettel és emberöléssel vádolják.

Orbán: világméretű problémára világméretű választ! 


(18.15) A migrációs válság volt a fő téma Orbán Viktor miniszterelnök és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő keddi tárgyalásán, a New York-i ENSZ-székházban. A felek megállapították, hogy a jelenlegi migrációs válság világméretű probléma, ezért az arra adott válasznak is világméretűnek kell lennie - mondta a kétoldalú találkozóról beszámoló Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-nek.  Közölte: a két politikus szerint mindenképpen meg kell akadályozni, hogy Európában a migrációs válság miatt iszlámellenes hangulat alakuljon ki. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor leszögezte - idézte szavait a sajtóiroda vezetője -, hogy nem az iszlám a probléma, hanem a tömeges és illegális migráció.

Tizenhárom ítéletet hozott a bíróság határzár tiltott átlépése miatt kedden 


(17.07) Tizenhárom ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében a Szegedi Járásbíróság kedden - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője az MTI-t. Juhászné Prágai Erika közölte, hogy a bíróság hat vádlottat egy évre, hetet két évre kiutasított Magyarország területéről. Egy esetben a bíróság a tárgyalás elhalasztásáról döntött. A vádlottak többségükben afgán állampolgárságúnak vallották magukat, de volt köztük olyan is, aki albán személyi adatokat közölt.

Ha kell, akár erővel is lezárná a határt Ausztria


(16:45) Az osztrák kancellár nem számol a német határzár bevezetésével, valamint szerinte arra sem kerül sor, hogy teljesen leállna a különvonatok közlekedése Salzburg és Németország között - hangzott el az osztrák kormányülést követően kedden.

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter a kormányülést megelőzően arról beszélt, hogy a jelenlegi helyzet igen nagy kihívást jelent az osztrák és a német hatóságoknak egyaránt. Arról egyelőre nem adott felvilágosítást, hogy miképpen járhatnak majd különvonatok Németország és Ausztria között, hiszen érvelése szerint ez az információ nemcsak a határ mentén lakókat, hanem az embercsempészeket is igen érdekelheti.

A tárcavezető szerint amennyiben nincs nemzetközi megoldás a helyzetre, akkor vagy folytatni kell az eddigi eljárást, vagy meg kell szigorítani az intézkedéseket a határ mentén, akár erő alkalmazásával is. Úgy vélte: a menekültek feltorlódása esetén egy megoldás marad, mégpedig a határok lezárása.

Magyar Honvédség: egyre több civil venne részt honvédelmi feladatokban


(16.40) Az elmúlt napokban több civil állampolgár kereste meg a Magyar Honvédség hadkiegészítő parancsnokságait, hogy részt vállaljanak a migrációs válság okozta feladatokban és az ideiglenes biztonsági határzár építésében, ezért szívesen jelentkeznének katonai szolgálatra - írta a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság.

Menekültügyi reformról döntött a német kormány


(16.22) A német kormány keddi ülésén elfogadta és a törvényhozás elé terjesztette a menekültügyi rendszer reformjáról szóló törvényjavaslatokat.  A menekültügyi eljárásról és a menedékkérők ellátásáról szóló törvényt módosító javaslatok az eljárások felgyorsítását, a menekültügyi rendszerbe védelemre nem szoruló embereket vonzó úgynevezett rossz ösztönzők kiküszöbölését, a tartományok pénzügyi terheinek enyhítését, a menekültek jobb integrációját és a menedékre nem jogosult kérelmezők gyorsabb hazatelepítését szolgálják.

Egészségügyi szűrővizsgálatra kötelezhetnék a menedékkérőket 


(16.00) Kötelező egészségügyi szűrővizsgálatot rendelhetne el az országos tisztifőorvos a menedékkérőknek tömeges bevándorlás okozta vagy más egészségügyi válsághelyzetben, ha a parlament elfogadja az erről szóló kormányzati törvényjavaslatot.

Csaknem 170 ezer menedékkérő érkezett Bajorországba szeptember eleje óta 


(14.26) Az Ausztriával határos Bajorországba szeptember eleje óta 169 408 menedékkérő érkezett hivatalos adat szerint - közölte Horst Seehofer, a németországi tartomány miniszterelnöke kedden Münchenben. Horst Seehofer a tartományi kormány ülését követően azt mondta: a következő időszakban még tovább erősödhet a menekülthullám a közelgő hideg hónapok miatt, és azért, mert sok Németországba készülő ember tarthat attól, hogy később kevésbé lesz valószínű a befogadása.

Nem csak Szegeden tárgyalhatják a tiltott határátlépési ügyeket


(14:03) Az Országgyűlés keddi rendkívüli ülésén lehetővé tette, hogy az illegális bevándorlással összefüggő büntetőügyeket Szeged mellett Pécsett és Zalaegerszegen is tárgyalhassák a bíróságok.  Az előterjesztők javaslatukat azzal magyarázták, hogy a nagy távolságok és az így kevésbé hatékony végrehajtás miatt nem indokolt Szeged kizárólagos illetékességének fenntartása a szóban forgó ügyekben.

Az egyes polgári és büntető ügyekben eljáró bíróságok illetékességéről szóló törvény módosításáról szóló javaslat szavazásának eredménye a kijelzőn az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. szeptember 29-én. A javaslatot 136 igen szavazattal, 26 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett fogadta el a parlament.  A módosítás értelmében az illegális bevándorlással összefüggő büntetőügyeket Szeged mellett Pécsett és Zalaegerszegen is tárgyalhatják a bíróságok. MTI Fotó: Soós Lajos

Az egyes polgári és büntető ügyekben eljáró bíróságok illetékességéről szóló törvény módosításáról szóló javaslat szavazásának eredménye a kijelzőn az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. szeptember 29-én. A javaslatot 136 igen szavazattal, 26 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett fogadta el a parlament (MTI-fotó: Soós Lajos)


Elégedett országa teljesítményével a horvát kormányfő


(13:58) Zágráb nem hangoskodik, nem épít kerítést, és nem küld katonaságot határaira, hanem csendben teszi a dolgát – jelentette ki Zoran Milanovic horvát miniszterelnök kedden Opatovacon. A horvát kormányfő kijelentette: Schengen nem működik, Horvátország pedig nem mondhatja meg Görögországnak, mit kell tennie. Arról is beszélt, hogy Horvátország szerinte nagyszerűen oldotta meg a menekültek fogadását, és Horvátországnak joga van eldönteni, hol nyitja meg határait. „Az ajtó nyitva áll, de csak ott, ahol mi mondjuk, az pedig északon van" – mondta.

 

A Jutarnji List című horvát napilap kedden azt boncolgatta, mi történik, ha Magyarország lezárja a magyar-horvát zöldhatárt, és Horvátország megpróbál változtatni eddigi hozzáállásán, szigorítva a határellenőrzésén. A legrosszabb esetben Szerbia Bosznia felé irányítja a migránsokat – írta a lap. A Jutarnij List meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt állítja, hogy a szerb miniszterelnök és a boszniai szerb miniszterelnök már meg is állapodtak erről.

A gyorstelepítésű drótakadály a magyar-horvát zöldhatáron, Zákány és Botovo között 2015. szeptember 29-én.  MTI Fotó: Varga György

A gyorstelepítésű drótakadály a magyar-horvát zöldhatáron, Zákány és Botovo között (MTI-fotó: Varga György)


Több mint egy tucat ítélet hétfőn a határzár átlépése miatt


(13:47) Tizenhárom ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében a Szegedi Járásbíróság hétfőn.  A bíróság hat vádlottat egy, hetet két évre kiutasított Magyarország területéről. Egy ügyben a bíróság nem hozott ítéletet, az iratokat visszaküldte az ügyésznek. A vádlottak többségében iraki állampolgárságúnak vallották magukat, de volt köztük olyan is, aki koszovói és szíriai személyi adatokat közölt.  A vádlottak a mások által korábban megrongált határzáron keresztül vagy a kerítés alatt és felett átmászva léptek illegálisan magyar területre. Az ítéletek jogerősek, mivel a vádlottak és védőik nem fellebbeztek. A terheltek úgy nyilatkoztak, hogy nem kérik a tolmács által anyanyelvükre lefordított ítélet írásbeli kézbesítését.

Juncker: Európának kötelessége befogadni a menekülteket


(13:43) Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke "Európa égető kötelességének" nevezte a menekültek befogadását kedden Párizsban, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) 13. kongresszusán elmondott nyitóbeszédében. A politikus óva intett "a szélsőjobboldaltól és mindazoktól, akik méltatlan érzelmeket keltenek" az Európát sújtó migrációs válság apropóján. Szerinte az Európai Unió állapota nem jó, a szolidaritási törésvonalak sokasodnak, egyúttal aggodalmát fejezte ki "a nemzeti érzések veszélyes újjászületése" miatt.

Már több mint félmillió migráns érkezett idén Európába a Földközi-tengeren


(13:32) Már több mint félmillió migráns érkezett idén Európába a Földközi-tengeren át. 383 ezren Görögországban, 129 ezren pedig Olaszországban értek partot, csaknem háromezren viszont nem élték túl az utat, vízbe fúltak vagy eltűntek - derül ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának legújabb jelentéséből.

A szervezet egy héttel ezelőtt felszólította az Európai Uniót, hogy egyezzen bele további 120 ezer, azaz összesen 240 ezer migráns befogadásába, mert különben szerintük hiteltelen bármilyen széttelepítési program. A Menekültügyi Főbiztosság emellett azt is szorgalmazza, hogy az unió állítson fel befogadóhelyeket Görögországban, ahova emberek tízezrei érkeznek, főként szíriai menekültek Törökországon keresztül.

Orlando Bloom brit színész, ENSZ jószolgálati nagykövete a görög határ mentén fekvő macedón város, Gevgelija pályaudvarán 2015. szeptember 29-én. (MTI/EPA/Georgi Licovski)

Orlando Bloom brit színész, ENSZ jószolgálati nagykövete a görög határ mentén fekvő macedón város, Gevgelija pályaudvarán 2015. szeptember 29-én. (MTI/EPA/Georgi Licovski)


Tíz busz jött Beremendre


(13:15) Újabb migránscsoport érkezett Beremendre. Horvátországból 10 busszal szállították a bevándorlókat a határra, ahol a magyar hatóságok átvizsgálják, majd a magyarbólyi vasútállomásra viszik és onnan továbbutaztatják őket. Theisz Ferenc, Beremend polgármestere nem tud arról, hogy lezárnák a határt a településnél, egyelőre még dolgoznak a helyi tranzitzóna kialakításán.

Meghalt egy migráns egy magyar kamionban Calais-nál

(13:14) A sofőr egy hirtelen fékezés után vizsgálta át autója rakományát, és akkor talált rá a húszéves iraki holttestére. A fiatalember két másik rokona, aki szintén elbújt a raktérben, nem sérült meg. A francia kikötővárosban és környékén mintegy 3 ezer külföldi, elsősorban kelet-afrikai, afganisztáni, iraki és szíriai él illegálisan felállított sátortáborokban, arra várva, hogy vonatokra felkapaszkodva vagy a kompokon elbújva átjusson Nagy-Britanniába.

Hegyeshalomra csak ma 6 ezren jöttek

(11:30) Hegyeshalomra ma eddig körülbelül hatezer migráns érkeztek, de a szám folyamatosan nő - jelentette a közmédia tudósítója.

Opatovac ontja a buszokat

(11:31) Reggel óta 30 migránsokkal teli busz hagyta el a minden bizonnyal Magyarország felé a horvátországi Opatovac menekülttáborát, ahova ma minden eddiginél több bevándorlót várnak, két hét alatt pedig 82 ezer migráns érkezett - jelentette az M1 helyszíni tudósítója, aki beszámolt arról is: horvát sajtóértesülések szerint titkos megállapodás születhetett Bosznia és Szerbia közt arról, hogy ha Horvátország a magyar kerítésre válaszul szigorít a horvát-szerb határon, Belgrád Bosznián keresztül irányíthatja Horvátországba a menekülteket.

Opatovac, 2015. szeptember 22. Egy illegális bevándorló megmossa az arcát a horvátországi opatovaci fogadótábor előtt 2015. szeptember 22-én. Ezen a napon a délelőtti órákban újabb migránsáradat indult el Szerbiából. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Egy illegális bevándorló megmossa az arcát a horvátországi opatovaci fogadótábor előtt 2015. szeptember 22-én. MTI-fotó: Balogh Zoltán



Őrizetben 15 verekedő menedékkérő Németországban

(11.19) Egy időben több helyen tartott razziát reggel a német rendőrség türingiai befogadóállomásokon. 15 menedékkérőt vettek őrizetbe, aki a gyanú szerint részt vett egy tömegverekedésben. Az Erfurt közelében fekvő Suhlban még augusztus 19-én csaptak össze a migránsok, a rendet csak 120 rendőr, köztük egy kommandós egység bevetésével sikerült helyreállítani. A verekedésben 17 ember, köztük hat rendőr sérült meg.

A bolgárok félnek

(11:09) A bolgárok többsége aggódik a migránsok miatt - derült ki egy felmérésből. 63 százalékuk lát veszélyt bennük, és csak 3,7 százalékuk véli úgy, hogy az ország szabadon befogadhat menekülteket. A nagy többség, 89 százalék úgy vélekedett, az államnak szembe kell szállnia az illegális bevándorlás szervezőivel, 82 százalék szerint meg kell erősíteni az ország határainak védelmét, 11 százalék szerint pedig a határokat is le kell zárni. Hivatalos adatok szerint év eleje óta több mint 33 ezren fordultak menekültkérelemmel a bolgár hatóságokhoz, közülük 4600 szíriai, míg 2000 iraki volt.

Megerősített csapattal segít az Ökumenikus Segélyszervezet Barcson

(10:38) Az elmúlt egy hétben megtízszereződött a Horvátországból Barcsra érkező migránsok száma, a számukra kialakított pihenőhelyen ezért újabb sátorral, megnövelt készletekkel és megerősített csapattal folytatja a segítségnyújtást az Ökumenikus Segélyszervezet, amely a horvát határnál fekvő somogyi városban szeptember 20-án kezdték meg a munkát.

Felfüggesztett kapott a román embercsempész

(09:55)Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt egy román embercsempészt a Körmendi Járásbíróság. Emellett 3 évre kiutasították Magyarországról. A férfi még augusztusban, a Nyugati pályaudvaron vett fel hét szírt az autójába, és 3500 euróért vitte volna őket Németországba. A rendőrök Vas megyében, Magyarszecsődnél igazoltatták, majd a migránsokkal együtt előállították és őrizetbe vették. Mivel az ügyész súlyosbításért fellebbezett, az ítélet nem jogerős.

Péterfalvi: a biometrikus azonosítást csak alapvető állami célok indokolhatják

(09:10) A biometrikus azonosítást csak alapvető állami célok érdekében lehetne alkalmazni, üzleti vagy magáncélok esetében nem - mondta el az M1-nek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. A szükséges adatokat olyan tulajdonságokból, jellemzőkből nyerik, mint például az arc pontjai vagy a járás elemzése, amelyek elválaszthatatlanok egy embertől. Péterfalvi Attila szerint ez azonban sok adatvédelmi aggályt vethet fel, ezért kell olyan szabályozás, amely meghatározza, milyen célból lehet használni a felállítandó biometrikusadat-központot.

Ujjlenyomat vesz egy migránstól a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának munkatársa a röszkei határátkelőnél kialakított áteresztési ponton 2015. szeptember 18-án. MTI Fotó: Rosta Tibor

Ujjlenyomat vesz egy migránstól a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának munkatársa a röszkei határátkelőnél kialakított áteresztési ponton 2015. szeptember 18-án. MTI-fotó: Rosta Tibor



Trócsányi: az ET-főtitkár elégedetten távozott

(08:40) Az igazságügyi miniszter szerint az Európa Tanács főtitkára és jogászcsapata alapvetően jó érzésekkel távozott a vele folytatott tegnapi strasbourgi megbeszélésről. Trócsányi László a 180 percben a találkozót értékelve azt mondta: szerinte jó irányba indultak el a dolgok. A migrációs válsággal kapcsolatban a szeptember 15-én hatályba lépett magyar törvények tartalmát és azok gyakorlati alkalmazását ismertette az Európa Tanács norvég főtitkárával. Thorbjorn Jagland a megbeszélés után azt mondta: a magyar törvényeket alaposabb vizsgálatnak kell alávetni, mert egyelőre csak a nyilvánosságban megjelent információkkal rendelkeznek.

Hétfőn több mint 5300 emberrel szemben intézkedtek

(7:13) Több mint 5300 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek tegnap a rendőrök - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A tájékoztatás szerint 110 embert a magyar-szerb határszakaszon, 5224-et pedig a magyar-horvát határszakaszon fogtak el a rendőrök. Közokirat-hamisítás miatt hat, embercsempészés miatt pedig két emberrel szemben indult büntetőeljárás.

Szakértő: a rendőröknek speciális képzés kell

(06:55) Könnyebb megelőzni egy konfliktust, mint kezelni - ezt mondta az egyre gyakoribb tömegverekedések kapcsán a kriminálpszichológus az Estében. Végh József úgy fogalmazott: a rendőröknek ezért speciális képzésen kellene részt venniük, ahol valós élethelyzeteket gyakorolhatnak.

Szijjártó: a szíriai konfliktust rendezni kell

(06:20) A szíriai konfliktus megoldása nélkül az európai migrációs válság sem oldható meg - jelentette ki Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter az Európai Unió külügyminisztereinek New York-i tanácskozásán hangsúlyozta: a magyar kormány egyetért a német kancellárral abban, hogy a szíriai konfliktust csak az összes szereplő bevonásával lehet megoldani. A rendezés érdekében pedig az Európai Uniónak és a transzatlanti közösségnek Oroszországgal is szorosabbra kell fűznie az együttműködést. Szijjártó Péter közölte azt is, hogy az Európai Uniónak növelnie kellene erőfeszítéseit a légicsapások és a kiképzés terén az Iszlám Állam terrorszervezetével szemben.

MTI Fotó: Krizsán Csaba



Két új helyen indulhatnak migrációs perek

(05:45) Az Országgyűlés mai, rendkívüli ülésén lehetővé teheti, hogy az illegális bevándorlással összefüggő büntetőügyeket a Szegedi Járásbíróság mellett Pécsen és Zalaegerszegen is tárgyalhassák. Az indítványt benyújtó fideszes Tuzson Bence a szegedi bíróság leterheltségének csökkentését reméli a módosítástól. Az ülés további részében a Miniszterelnöki Kabinetiroda létrehozásához szükséges törvényjavaslatokat tárgyalja a parlament.



Putyin: nem kizárt az orosz légicsapás Szíriában

(05:43) Az orosz elnök nem zárta ki, hogy hazája légicsapásokat hajtson végre Szíriában, támogatást nyújtva a Bassár el-Aszad elnökkel szövetséges hadseregnek az Iszlám Állam ellen. Vlagyimir Putyin, miután New Yorkban tárgyalt Barack Obama amerikai elnökkel, hangsúlyozta: az esetleges légicsapásokat csakis a nemzetközi normák teljes betartásával fogják megtenni. Az orosz államfő kizárta ugyanakkor, hogy országa szárazföldi alakulatokat küldjön az Iszlám Állam elleni harcokba.

Magyar-szlovén közös járőrözés

(05:40) Közös járőrözésbe kezdenek a magyar és a szlovén rendőrök a teljes határszakaszon - közölte a belügyminiszter a Rédics-Hosszúfalu határátlépési pontnál. Pintér Sándor a határ szlovén oldalán tartott megbeszélést szlovén kollégájával, illetve a két ország rendőri vezetőivel. A magyar belügyminiszter elmondta: a közös járőrözés mellett folyamatosan tájékoztatják egymást a migrációs hullám kezelése érdekében.

KT: még a tervezett pályán a gazdaság

(05: 35) A Költségvetési Tanács elnöke szerint nem lenne előnyös a schengeni határok lezárása vagy a határellenőrzések szigorítása sem költségvetési sem gazdasági szempontból. Kovács Árpád az M1-en azt mondta: a magyar gazdaság egyelőre a tervezett pályán halad és ez így is maradhat, ha idén nem lesz más kedvezőtlen változás. Hozzátette: a kormány egymilliárd forintos nyitott előirányzattal készült fel a migrációs kiadásokra. Kovács Árpád az idei költségvetés módosításával kapcsolatban úgy fogalmazott: azt a tanács indokoltnak tartja, mivel az illegális bevándorlás miatti többletkiadások kimerítették a tartalékokat.