A németeknél elszakadt a cérna, esik Merkel népszerűsége

Elképesztő sebességre kapcsolt a bevándorlók áradata. 8-10 ezren jönnek most már, naponta. Ez kétszer, háromszor annyi, mint egy hónappal ezelőtt. A nyári számoknak pedig majdnem az ötszöröse.

Németország befogadóképessége korlátozott


(21:53) Németország menekültügyi befogadóképessége nem végtelen, akkor sem, ha most még nem tudni, hogy hol vannak a határai - mondta a német szövetségi elnök egy vasárnapi beszédében. Joachim Gauck kiemelte: "már bízunk magunkban annyira, hogy nyíltan beszéljünk ezeknek a napoknak az alapvető dilemmájáról: segíteni akarunk és a szívünk nagy, de a lehetőségeink végesek".

A menedékjognak ugyan a nemzetiszocializmus korszaka miatt kiemelkedő jelentősége van Németországban, és a védelemre szorulók befogadása "hosszú viták és nehéz tanulási folyamat révén beépült hazánk politikai DNS-ébe", de a kapacitások korlátozottsága miatt "alapos elemzésre és széles körű társadalmi vitára van szükség arról, hogy miként lehet biztosítani a jövőben is a humánus befogadási politikát és a társadalom befogadási készségét" - mondta a német államfő.

Joachim Gauck német államfő. EPA/KAY NIETFELD

Joachim Gauck német államfő. EPA/KAY NIETFELD


Több ezer migráns lépett át Ausztriába Hegyeshalomnál vasárnap


(20:44) Több ezer migráns lépte át a magyar-osztrák határt Hegyeshalomnál, az 1-es főúti kishatárátkelőnél vasárnap estig - tájékoztatott a település független polgármestere.

Szőke László elmondta, hogy a migránsok négy különvonattal érkeztek, amelyeken mintegy 1500-1800-an utaztak. Az első három vonat délelőtt fél 10-ig futott be, a negyedik pedig este hat órakor.  A migránsok rendőri biztosítás mellett gyalogoltak a hegyeshalmi vasútállomásról a magyar-osztrák határig.

A városvezető elmondta, hogy a határ magyar oldalán a Magyar Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet és több önkéntes is meleg ételt, teát, ruhákat és pokrócokat oszt a migránsoknak.

Az M1 aktuális csatorna tudósítóinak beszámolója szerint a magyar-horvát határon lévő Zákányba, illetve Beremendre vasárnap is több ezer migráns érkezett.

Őrizetbe vették a Lajosmizsénél balesetet okozó embercsempészt


(18:54) Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették azt a szerb férfit, aki autójában 14 illegális bevándorlóval az igazoltatás elől két megyén át menekülve több járművel ütközött az M5-ös autópályán, Lajosmizse közelében.

A szerb férfival szemben - bűnügyi őrizetbe vétele mellett - embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya indított nyomozást. A 18 éves sofőr továbbá közúti veszélyeztetés bűntett és más bűncselekmény elkövetésével is gyanúsítható.

Összetört személyautók mellett helyszínelnek rendőrök az M5-ös autópályán, Lajosmizse közelében 2015. szeptember 27-én  MTI-fotó: Donka Ferenc


Berlin cáfolta a különvonatok leállítását


(18:41) A német belügyminisztérium cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint hétfőtől nem járnak a menedékkérőket az ausztriai Salzburgból Németországba szállító különvonatok.

A belügyminisztérium egy szóvivője azt mondta, hogy egyelőre nincs ilyen döntés, de tárgyalnak az osztrák partnerekkel.

Ne egyoldalú médiatudósítások alapján minősítsenek


(17:59) A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) arra kéri az ENSZ tisztségviselőit, hogy ne egyoldalú médiatudósítások alapján minősítsék a magyarországi helyzetet.

A tárca vasárnapi közleményében arra reagált, hogy Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa az al-Dzsazíra pánarab hírtévének adott szombati interjújában kritikusan fogalmazott azzal kapcsolatban, ahogy a magyar kormány kezeli a menekülthelyzetet.

A KKM erre közölte: sajnálatos, hogy az ENSZ egyik legfontosabb tisztségviselője a valós tények ismerete nélkül alkot véleményt a magyarországi eseményekről.

A magyar rendőrök nem ártatlan menekültek, hanem olyan agresszív bűnözők ellen használtak könnygázt és vízágyút, akik hosszú időn keresztül támadták őket kövekkel és betondarabokkal - írták.

A tárcánál úgy fogalmaztak: "szívesen hallottuk volna a diplomata álláspontját a hazájuk határát védő, megsérült rendőrök jogainak érvényesüléséről is".

A közleményben arra is kitértek, hogy az 1956-tal vont párhuzam hamis, hiszen akkor a magyar menekültek tisztelték a fogadó országok jogszabályait, együttműködtek a hatóságokkal és nem dobálták kövekkel a fogadó országok rendőreit.

Tuzson Bence: az illegális migráció növeli a terrorveszélyt


(16:33) Az illegális bevándorlás és a terrorizmus veszélye egymással szoros összefüggésben van - mondta Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője sajtótájékoztatóján.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországra és az Európai Unióba illegálisan érkezők között terroristák is megbújhatnak, akik veszélyt jelentenek a társadalomra. Emlékeztetett szeptember 16-ára, amikor felfegyverzett csoport támadt Röszkén a magyar rendőrökre, ami terrorcselekménynek minősült.

A terrorelhárítók nem sokkal később elfogták azt a 39 éves szír férfit, aki megafonnal a kezében buzdította a támadás idején a tömeget.A férfinál - tette hozzá - a sajátján kívül nyolc másik útlevelet találtak, amelyek rendelkeztek schengeni vízummal.

"Ha belegondolunk, akkor az is világosan látszik, hogy egy háború elől menekülő ember hátizsákjának nem feltétlenül kelléke a sajátján kívül nyolc másik útlevél és nem feltétlenül kelléke a megafon sem, tehát ebből látszik, hogy aki ilyen felszereléssel indul útnak, vagy ilyen felszerelést szerez be útközben, az nyilván nem abból a célból érkezik egy másik országba, hogy oda meneküljön" - hangsúlyozta.

Szólt arról is, hogy a rendőrség még további személyeket keres a röszkei támadással összefüggésben, és Ausztriában is találtak már terroristagyanús embereket a migránsok között.

A szóvivő közlése szerint a fenti példák alapján mondja azt a pártja, hogy Európának és Magyarországnak a határait meg kell védeni, és pontosan kell tudni azt, ki és miért érkezik az unió területére. Hozzáfűzte, hogy a menekültek és a bevándorlók szétválasztását már az EU területén kívül meg kell tenni.

Az Egyházak Világtanácsának főtitkára Magyarországon tájékozódott a migránsok helyzetéről


(16:25) Magyarországra látogatott Olav Fykse Tveit, az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára, hogy tájékozódjon a migránsok helyzetéről és a közöttük végzett egyházi szolgálatról, valamint a kormányzati szerepvállalásról.

Olav Fykse Tveit látogatása során találkozott Fabiny Tamás diakóniai kapcsolatokért felelős evangélikus püspökkel, Veres Andrással, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megválasztott elnökével és Bogárdi Szabó Istvánnal, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökével. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hivatalában fogadta az EVT főtitkárát.

Olav Fykse Tveit látogatása végén nagyra értékelte az egyházak és a magyar kormány szerepvállalását a migránsok és menekültek között végzett feladatok ellátásában. Elmondta, hogy a külföldi sajtó más képet mutatott a magyar helyzetről, mint amit az általa vezetett delegáció tapasztalt.

Az EVT főtitkára ígéretet tett arra, hogy a nemzetközi szervezetek a jövőben valamilyen formában segítik a Magyarországon átvonuló menekültek közötti egyházi szolgálatot.

Erősödik az elégedetlenség Angela Merkellel szemben a pártjában


(16:15) Németországban a menekültválság miatt erősödik és egyre nyíltabban mutatkozik meg az elégedetlenség Angela Merkellel szemben a kancellár pártjában, a Kereszténydemokrata Unióban (CDU).

epa04949142 German Chancellor Angela Merkel delivers her address during the United Nations Sustainable Development Summit which is taking place for three days before the start of the 70th session General Debate of the United Nations General Assembly at United Nations headquarters in New York, New York, USA, 25 September 2015.  EPA/MATT CAMPBELL

Fotó: EPA/Matt Campbell



Az általános vélekedés szerint a Magyarországról elindult menedékkérők beengedése szeptember elején a dublini szabályokat hatályon kívül helyező lépés, és végzetes hiba volt Angela Merkeltől, és a kancellár több félresikerült megnyilvánulása - beszéde, gesztusa - is hozzájárult a menekülthullám drámai fölerősödéséhez.

Angela Merkel népszerűsége pedig csökkenésnek indult. Az utóbbi napokban két közvélemény-kutató intézet - a Forsa és az Emnid - jelezte ezt, és szombaton a Der Spiegel című hírmagazin is a kancellár támogatottságának jelentős visszaesését mutató adatokat ismertetett. A TNS közvélemény-kutató intézet a hírmagazinnak készített felmérésében kimutatta, hogy Angela Merkel már csak a negyedik a legnépszerűbb politikusok ranglistáján, a második helyről esett a negyedik helyre. Jelenleg 63 százalék mindazok aránya, akik szerint a jövőben is fontos szerepet kell betöltenie, ami 5 százalékpontos csökkenés a legutóbbi, júniusi felméréshez képest.

Újabb buszok érkeztek Beremendre


(15:45) Hét, migránsokkal teli busz érkezett Beremendre. Este hatkor még újabb 9-10 busz érkezése várható - tudósított az M1 aktuális csatorna.

Horvát nemzetvédelmi miniszter: egyelőre nincs szükség a horvát-szerb határ újbóli lezárására 


(15:09) Egyelőre nincs szükség arra, hogy Horvátország a migránsválság miatt újra lezárja a horvát-szerb határt, mert minden simán megy - közölte Ante Kotromanovic horvát nemzetvédelmi miniszter Opatovacon.

Kotromanovic szerint annak ellenére sincs szükség a határok újbóli lezárására, hogy a szerb hatóságok továbbra sem irányítják Horgosra, azaz a magyar határ felé a migránsokat.

Menekültellenes incidensek Németországban


(11:57) Több menekültellenes incidens történt az utóbbi napokban Németországban, szombat este rendőröket is megdobáltak kövekkel egy lipcsei tüntetésen.

A Szászország tartományi nagyvárosban az Offenzíva Németországért nevű szerveződés tartott a menekültek befogadása ellen tiltakozó demonstrációt, amelyen nagyjából 400 ember vett részt, ellenük pedig mintegy ezren tüntettek.

Az ellentüntetők közül többen üvegpalackokkal, kövekkel dobálták meg a Lipcse a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Legida) nevű korábbi mozgalom főszervezője által bejelentett felvonulás résztvevőit. A tüntetőket és az ellentüntetőket 800 rendőr igyekezett távol tartani egymástól. Az ellentüntetők rendőröket is megdobáltak. Azt egyelőre nem tudni, hogy történt-e sérülés. (Erről bővebben itt olvashat)


Migránsokat szállító embercsempész okozott balesetet Lajosmizsénél


(11:18) Reggel a Csongrád megyei Zákányszéken a járőrök ellenőrizni akartak egy német rendszámú személygépkocsit, de az a jelzésre nem állt meg. Ezt követően az autó felhajtott az autópályára, a rendőrök üldözőben vették. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a történtekről értesítette a Bács megyei rendőröket, akik saját területükön átvették az autó követését.

A nagy sebességgel haladó gépkocsi egyik első kereke Lajosmizse közelében kitört, és az M5-ös autópályán több járművel összeütközött. Eddig úgy tudni, az ütközés következtében személyi sérülés nem történt.

A jármű szerb vezetőjét és a vele utazó 14 külföldit a helyszínen elfogták.

Hétfőtől nem jár menekülteket szállító különvonat Ausztria és Németország között


(11:00) Hétfőtől nem jár menekülteket szállító különvonat Salzburgból Németország felé - jelentette be közleményében az osztrák város vezetése.  A salzburgi pályaudvaron várhatóan kritikus helyzet alakul majd ki, hiszen a városba naponta kétezer ember érkezik és a szolgálatot teljesítők már így is a kapacitásaik határán vannak. Heinz Schaden, Salzburg polgármestere, aki a helyzet kiéleződésétől tart, elmondta: a Vöröskereszt és a Caritas segélyszervezet humanitárius és egészségügyi katasztrófára figyelmeztetett.

Január óta csaknem 270 ezer illegális bevándorló lépett az országba


(9.17) Január elseje óta csaknem 270 ezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök - mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Tájékoztatása szerint 243 emberrel szemben indítottak eljárást bűncselekmény miatt, többnyire a határzár átlépése, megrongálása okán.

A műsorban Szép Árpád, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) menekültügyi igazgatója azt mondta, 175 ezren nyújtottak be január elseje óta menedékkérelmet, közülük 65 ezren szírek, 45 ezren afgánok és 24 ezren koszovóiak.

Afganisztánban sokan gondolják úgy, hogy jobb lesz átmenni Németországba


Kellő nyelvi felkészültséggel viszonylag egyszerű eldönteni, hogy aki szírnek vallja magát, az valóba szír-e – jelentette ki Sógor Dániel Közel-Kelet-szakértő, arabista az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: attól függetlenül, hogy mi, európai államok hogyan viselkedünk, a német kormány hozzáállása, nyilatkozatai alapvetően erősíti a migrációt azokban az országokban, amelyekben polgárháború van, vagy egyszerűen csak nehéz az élet. Afganisztánban sokan gondolják úgy, hogy jobb lesz átmenni Németországba, ráadásul Iránban és Pakisztánban is milliós afgán menekülthalmazok vannak, nekik még rosszabb az életük, és még inkább úgy gondolják, jobb lesz továbbmenni – hangoztatta.

Csaknem 9500 migráns lépte át a magyar határt szombaton


(7.20) Szombaton 9472 illegális bevándorlóval szemben intézkedetek a rendőrök - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata.

E szerint magyar-horvát határon 9268, a magyar-szerb szakaszon pedig 181 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.

Az M1 aktuális csatorna információi szerint vasárnap hajnalban már csaknem kétezer migráns érkezett Hegyeshalomra, hogy onnan Ausztria felé folytassa útját.

Áder János növelné a menekültek támogatását


(01:09) Az ENSZ főtitkárárával tárgyalt Áder János köztársasági elnök New Yorkban. A magyar államfő három kérdésben kérte Ban Ki Mun támogatását és egyetértését. Például azt kérte tőle, hogy az ENSZ növelje meg azt az összeget, amelyet a szíriai menekültek ellátására és támogatására fordít. És azt is kérte, hogy támogassa azt a magyar kezdeményezést, hogy az Európai Unió 6 milliárd euróra növelje a menekültek támogatását.

A tegnapi nap történéseiről itt olvashat bővebben.