Emléktáblát kapott Gereben Ágnes

Gereben Ágnes az egész népét tanította, s egész életére az intellektuális becsületesség és bátorság volt jellemző - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn Budapesten, a történész, irodalomtörténész, műfordító, kritikus emléktáblájának avatóünnepségén.

Semjén Zsolt arról beszélt: a tudós és férje, Kun Miklós történész valószínűleg más által teljesíthetetlen, múlhatatlan szolgálatot tett a magyar nemzetnek és értelmiségnek a bolsevizmus történetének feltárásában, egyesítve a történészi és a diktatúrák kutatásához térségünkben nélkülözhetetlen irodalomtörténeti felkészültséget.

Gereben Ágnes történész. (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Gereben Ágnes történész. (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)



Ezért volt döntő fontosságú, hogy Ágnes esetében a professzionális történész és az irodalomtörténész egybeesett - jelentette ki Semjén Zsolt, hozzátéve, tökéletes nyelvtudása mellett ritka tulajdonsága volt hatalmas személyes tapasztalata és ismeretségi köre.

"Tudta, kikkel kell beszélni és hova kell nyúlni" az archívum hatalmas adattömegében, mely, még élő szemtanúkat kell megszólaltatni, hogy hitelesen deríthessen fel egy addig fehér foltot - mondta a politikus.

Hangsúlyozta: Antiszemitizmus a Szovjetunióban című könyvének megírásával lehetőséget adott az egész magyar baloldalnak, hogy szembenézzen azzal, ami a kommunizmus idején történt, ami tökéletesen mutatja, hogy a bolsevizmus és a nácizmus gyökerében mennyire hasonló, a diktatúrák mennyire hasonló természetűek.

Ágnesnek és Miklósnak megvolt és megvan az a karizmája, hogy az egész néphez tud szólni - jegyezte meg a miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, hogy mindketten remekül hozzák közel a történelmet előképzettség nélküli embereknek is.

Semjén Zsolt közölte: a magyar nemzet és értelmiség mellett személyesen is köszönettel tartozik Gereben Ágnesnek a kapott segítségért, amikor "az orosz politika vagy egyházpolitika útvesztőjében" kellett őt navigálnia.



Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arra emlékeztetett: Gereben Ágnes fantasztikus munkát végzett, publikációi mögött olyan aprólékos munka búvik meg, hogy "vagy egy kiterjedt csapatot működtetett, vagy pedig életének, napjának mind a 24 óráját ennek a tevékenységnek szentelte", így tárt fel olyan adatokat, iratokat, amelyek elengedhetetlenek múltunk megértéséhez.

"Az ő érdeme az, hogy nagyon sok magyar polgár szembesülhetett azzal, hogy mindabban, amiben valami utópisztikus módon hitt, és amiről komolyan azt gondolta, hogy beteljesülhet, és egy jobb, szabadabb, boldogabb életet hozhat el az embereknek, amögött igazából milyen félelmetes terrorgépezet működött, és milyen módon játszotta ki az embereket egymással szemben" - fogalmazta meg Varga Mihály.

Gereben Ágnes 1947. szeptember 21-én, Budapesten született. 1966 és 1970 között a Szegedi Tanárképző Főiskola orosz-magyar szakos hallgatójaként tanult, 1972-ben orosztanár szakon végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán (ELTE BTK), s még ugyanebben az évben házasságot kötött Kun Miklós történésszel.

Az egyetem elvégzése után a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem (MKKE) nyelvtanára volt. 1982 és 1987 között a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem egyetemi docense volt. 1985-től az ELTE BTK művelődéstörténeti tanszékén tanított, tudományos főmunkatárs volt, 1999-ben habilitált.

Tudományos kutatásai során a századforduló orosz művelődéstörténete és a 20. századi orosz irodalom fehér foltjai, valamint a posztszovjet térség mai helyzete foglalkoztatták. 1977 és 1982 között a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kelet-Európai Irodalmi Kutatócsoportjának tudományos munkatársa volt. 1983-ban megszerezte az irodalomtudomány kandidátusa fokozatot.

A tanítás és könyvírás, szerkesztés mellett több száz történelmi-külpolitikai rádió- és tévéadást készített itthon és külföldön. Az M1-en 2010-től vezette Barangolások öt kontinensen című saját heti műsorát, amelyben aktuális külpolitikai kérdéseket elemzett meghívott vendégeivel.

2010-ben megkapta a Magyar Köztársaság lovagkeresztjét, 2011-ben Pro Urbe Erzsébetváros díjjal tüntették ki. Gereben Ágnes március 17-én, életének 68. évében hunyt el. Hétfőn töltötte volna be 68. életévét. Az emléktáblát szülőházának homlokzatán helyezték el, a VII. kerületben.

Kapcsolódó tartalom

Belföld
Eltemették Gereben Ágnest