Ha kell, a horvát határt is lezárják

A szerb- magyar technikai határzár megépítése után a bevándorlók a horvát határon próbálkozhatnak majd, Somogyba és Baranyába terelve így a migránsokat. A Helyi Híradók Gelencsér Attila (Fidesz), Kaposvár országgyűlési képviselő bejelentéséből megtudta, hogy szükség lehet a horvát határ lezárására is.

Somogy megyének több mint száz kilométeres határszakasza van Horvátországgal, melynek jelentős részén ugyan a Dráva természetes akadály, de még így is marad egy hosszú, átjárható szárazföldi terület.

Gelencsér Attila (Fidesz), Kaposvár országgyűlési képviselője, az Országgyűlés jegyzője szerdai kaposvári tájékoztatóján a Helyi Híradóknak elmondta: a legnagyobb problémát az okozhatja, ha Magyarország tranzitországból célállomássá válik. Egy óriási különbséget látni kell a horvát és a szerb határ között: az előbbi schengeni, az utóbbi pedig schengeni és uniós határ is.

(MTI-fotó: Molnár Edvárd)



Ez azt jelenti, hogy a szerb határon át érkező bevándorlókat a nyugat-európai országok Magyarországra, míg a horvát határon át érkezőket Horvátországba toloncolják vissza. A dublini egyezmény szerint ugyanis minden bevándorlót az első uniós országba kell visszaküldeni. Hogy mikor fordul a helyzet, mikor válunk célországgá, nem tudni, de a kormány eltökélt abban, hogy megvédi a horvát határt, s ha kell, lezárja – hangsúlyozta a képviselő.

Gelencsér Attila sajtótájékoztatójának aktualitását az adta, hogy az Országgyűlés csütörtökön és pénteken rendkívüli ülésnapon tárgyalja az ország védelmére kidolgozott törvényjavaslatot. A 13 pontból álló tervezet egyebek mellett dönt a tranzitzónák kialakításáról, módosítja a honvédelmi törvényt és a büntető törvénykönyvet. Elhangzott: 95 somogyi rendőr teljesít szolgálatot a szerb-magyar határon. Tíz-húsz fő folyamatosan ott van, ők ügyintézői segítséget adnak.