Megindultak a vonatok a Keletiben, a migránsokat nem engedik be

Kedden nem sokkal 10 óra után megindult a vonatközlekedés a Keleti pályaudvaron - jelentette be a MÁV helyettes szóvivője az M1 aktuális csatorna műsorfolyamában. Migránsok nélkül indult a Railjet Bécsbe és Münchenbe, kiszorítják a menekülteket a nemzetközi pénztár elől, több száz illegális bevándorló tüntet a Baross téren. A pályaudvart reggel 9 óra után ürítették ki, az M1 Híradó helyszíni beszámolója szerint óriási volt a káosz.

A közös vasúti járőrszolgálatról február 13-án írták alá az együttműködési megállapodást a német és az osztrák belügyminisztérium, valamint az ORFK képviselői. A megállapodás alapján a Magyarországról Ausztrián át Németország felé tartó nemzetközi vonatokon, illetve az induló pályaudvarokon közös vasúti járőrszolgálatot hajtanak végre, hogy kiszűrjék a schengeni térségbe való továbbutazás feltételeivel nem rendelkező harmadik országbeli állampolgárokat. A rendőrök szúrópróbaszerű és kockázatelemzésen alapuló ellenőrzéseket hajtanak végre. A közös járőrszolgálatban a magyar rendőrség részéről a Készenléti Rendőrség állománya vesz részt. Az ellenőrzések során a vonatkísérő állomány hétnapos ciklusokban látja el szolgálatát. A járőrcsoportok két magyar, egy osztrák és egy német járőrből állnak.

Kedden nem sokkal 10 óra után megindult a vonatközlekedés a Keleti pályaudvaron - közölte a MÁV helyettes szóvivője az M1 aktuális csatorna műsorfolyamában. Váczi Viktor elmondta: hatósági intézkedés miatt a Keleti pályaudvart 9 óra 9 perctől zárták le, és információik szerint 10 óra 5 perctől újra engedélyezték a vonatközlekedést. Ez azt jelenti, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Hatvan-Miskolc és a győri vonal vonatai "előbb-utóbb" ismét a Keleti pályaudvarig fognak közlekedni.

A forgalom csak estére áll helyre

A helyettes szóvivő tájékoztatása szerint a vonatforgalom várhatóan csak a kora esti órákra fog helyreállni, addig jelentős késésekre és vonatelmaradásokra kell számítani. A menetrend változásairól a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálaton - 06 (40) 49 49 49 belföldről hívható szám, +36 (1) 444 44 99, külföldről hívható szám -, a MÁV csoport internetes elérhetőségén és a Vonatinfó mobilapplikáción lehet tájékozódni. Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a Bécs felé induló nemzetközi vonat beállt a vágányra, a turisták ott vannak a csarnokban, de migránsokat nem engednek be.

Kiszorítják a menekülteket a nemzetközi pénztár elől

A rendőrök 11 óra körül megkezdték a menekültek kiszorítását a Keleti pályaudvar nemzetközi pénztárának helyet adó csarnokból - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A csarnok korábban tele volt migránsokkal, akik jegyet akartak váltani valamelyik Németországba tartó vonatra. A rendőrök most kiterelik őket az épületből.

Migránsok nélkül indultak a Railjetek

Egyórás késéssel, migránsok nélkül elindult a Keleti pályaudvarról kedden - nem sokkal háromnegyed 11 után - a Bécsbe tartó Railjet - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A bécsi vonat menetrend szerint 9 óra 49 perckor indult volna, de a pályaudvar kiürítése miatt késve kezdte meg útját. A migránsokat sem a müncheni, sem a bécsi Railjetre nem engedték fel kedden. Időközben, negyed 12-kor elindult a pályaudvarról a Münchenbe tartó Railjet is, migránsok nélkül. A vonatra a magyar rendőrök mellett osztrák és német rendőrök is felszálltak.

Óriási volt a káosz

A pályaudvar hangosbeszélőjén 9 óra után közölték, hogy bizonytalan ideig a pályaudvar nem fogad és nem indít vonatokat. A rendőrök a főbejáratnál is sorfalat álltak és hangosbemondón, tolmács segítségével tájékoztatták a pályaudvaron és a pályaudvar előtt tartózkodó bevándorlókat, majd nem sokkal 10 óra után a nemzetközi pénztárnak helyet adó csarnok kivételével kiürítették a pályaudvart. A Híradó helyszíni tudósítójának beszámolója szerint korábban a pénztárak előtt hatalmas sorok alakultak ki, de jegyeket nem adtak ki. A pályaudvaron óriási volt a káosz és tapintható volt a feszültség, a migránsok abban bíztak, talán mégis indul nemzetközi járat, a magyarok a vonataikra várnak, a rendőrök pedig látnivalóan valamilyen parancsra. A Ma délelőttben megszólalt egy Egerbe készülő magyar utas is, aki elmondta, a rendőrök bilinccsel fenyegették meg, ha nem hagyja el pályaudvart.

Tüntetnek a migránsok

A migránsok jelenleg a Baross téren vannak, és demonstrációba kezdtek. Azt kiabálják, "Szíria", valamint "Germany" és "München", vagyis azt követelik, hogy engedjék őket továbbmenni Németországba. Több százan az érvényes, Németországba szóló vonatjegyüket lobogtatják. A 7-es és 8-as vágány közötti peronon demonstrálókat a Készenléti Rendőrség próbálja kiterelni a csarnokból. A pályaudvaron tartózkodó többi migránst csoportokban kísérik ki az épület elé.