A TEK segítségével megfelelő védelmet kap a Sziget Fesztivál

Egy gyors bevetésű csoport van jelen állandó jelleggel a Sziget Fesztivál ideje alatt – mondta el a hirado.hu-nak Gerendai Károly. Az idei fesztivál a tavalyihoz hasonló szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlik majd. A fesztiválozni érkezőknek most is számítaniuk kell a jegy mellett a csomagok ellenőrzésére is.

A hirado.hu megkereste a Terrorelhárítási Központot (TEK), hogy megtudja, hány fővel és pontosan milyen hatáskörrel rendelkezik a csoport, az információinkat azonban – mely szerint TEK-esek vigyáznak a háttérből a szigetelőkre – a központ sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. Válaszában csupán annyit közölt, hogy a Sziget Fesztiválhoz hasonlóan nagy látogatottságú események minden esetben kiemelt biztonsági intézkedéseket igényelnek. A Terrorelhárítási Központ ezért figyelemmel kíséri a rendezvényeket és értékeli az esetlegesen felmerülő biztonsági kockázatokat. A TEK ez irányú tevékenységének további részletei nem publikusak.

(MTI-fotó: Mohai Balázs)

(MTI-fotó: Mohai Balázs)



Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője a hirado.hu-nak elmondta, hogy a biztonság kérdése már régóta fontos eleme a fesztiválra való felkészülésnek. A helyszínen már három hete tart a rendezvény építése, ezalatt biztonságiak őrzik a területet. Az építkezés megkezdése előtt minden alkalommal átvizsgálják a terepet. A fesztivál ideje alatt szigorú beléptetési rendet alkalmaznak – tette hozzá. A jegyek vizsgálata mellett mindig átvizsgálják a fesztiválra érkezők csomagjait is. Gerendai Károly szerint nem jellemzik komolyabb incidensek a rendezvényt, hiszen "ide alapvetően magukat jól érezni jönnek ki az emberek, nem úgy, mint egy futballmérkőzésre". Itt nem valaki ellen drukkolnak az emberek, nem kell az ellenfelet közösen utálni sem - mondta. A fesztivál alapítója szerint a szakembereket is rendre meglepi, hogy a fesztivál idején a szigeten erőszakos bűncselekményre nincs példa.

A Sziget Kft. ügyvezetője megjegyezte, hogy a jegyeladás a vártnak megfelelő ütemben zajlik, nagyjából annyi jegy fogyott el elővételben, mint tavaly ilyenkor. A napijegyek vásárlása pedig függ az aznapi programtól és persze az időjárástól. Minden rendezvényen vannak húzó nevek, idén többek között Robbie Williams miatt számítanak nagyon sok látogatóra.



Tavaly látogatórekordot döntött a sziget, 410-420 ezren voltak kint a fesztiválon. A fesztivál története alatt először a múlt évben még a rendezvény megkezdése előtt elfogytak a bérletek. A 2014-es Sziget idején még a napi rekord is megdőlt 85 ezer látogatóval.