Ostrom alatt Calais - egy magyar kamionos beszámolója

Ismét megrohamozták a kamionokat a bevándorlók Calais-nál. Legkevesebb 1500 migráns próbált meg átjutni Franciaországból Nagy-Britanniába a Csalagúton keresztül. Egy férfi meghalt, elütötte egy kamion. Az előző éjjel ugyanitt mintegy kétezren kísérelték meg az illegális átkelést. Ezrek zaklatják naponta a kamionsofőröket, az alagútban közlekedő vonatjáratokat pedig többször törölni kellett, mert a migránsok attól sem riadnak vissza, hogy ráugorjanak a sebesen száguldó vonat tetejére. A Híradónak egy helyszínen tartózkodó magyar kamionsofőr beszélt telefonon a tapasztalatairól.

Szó szerint megostromolták a bevándorlók a csatornaalagutat Calais-ban. Hiába védik szögesdrótok a bejáratot, hétfő éjjel mintegy kétezer migráns próbált meg átjutni az Egyesült Királyságba, kedd éjszaka pedig újabb ezerötszáz bevándorló ostromolta meg a terminált.

Egy szudáni férfi meghalt, mert egy kamion elütötte. Ő a kilencedik migráns, aki a Csalagútban vesztette életét. A vasúti átkelőt működtető Eurotunnel a londoni és a párizsi kormányhoz fordult segítségért, mert egyedül nem tud megbirkózni a menekültáradattal.

Magyar kamionos: a rendőrség tehetetlen

Az M1 telefonon elért egy kamionost, aki Franciaországban, a Csalagútnál jár. Varga Dénes azt mondta, a rendőrök tehetetlenek. Ha le is szedik a bevándorlókat a terminál előtt torlódó kamionokról, Calais-ban elengedik őket, és a migránsok nemsokára újra megjelennek az alagútnál.

Ő tartálykocsival jár, de annak is felmásztak már a tetejére, az araszoló ponyvás járműveket azonnal ellepik, felszakítják a ponyvát, letépik a lakatot, és keresik a helyet, ahol elbújhatnak. Sokszor kérnek ennivalót, cigarettát, és ha nem kapnak, a szélvédőt is betörik. A sofőrök pedig mást pedig nemigen tehetnek, bezárkóznak, és „várják a jó szerencsét” - mesélte.



Nem maradhatnak

A francia belügyminiszter már kedden tárgyalt brit kollégájával. Szerinte a probléma csak akkor szűnik meg, ha a migránsokat visszajuttatják abba az országba, ahonnan elindultak. Az Európai Unióba érkezett migránsok 70 százaléka megélhetési bevándorló, ezért nincs joguk ahhoz, hogy Európában maradjanak – érvelt Cazeneuve, aki azt is bejelentette, hogy további 120 rendőrt küldenek a Calais-i régió, és "mindenekelőtt az Eurotunnel" biztonságosabbá tétele érdekébe.

A brit belügyminiszter úgy vélekedett: meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy aki átkel a Földközi-tengeren, az Európában maradhat. A francia kormány már megszigorította Calais őrizetét, rendőröket vezényelt a helyszínre, a brit kormány pedig 9 millió fontot költ az Eurotunnel biztonságának javítására.

Theresa May később bejelentette, hogy az elmúlt napokban többen is átjutottak Angliába a franciaországi Calais közelében táborozó migránsok közül, számot azonban nem említett. A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap online kiadásának szerdai értesülése szerint azonban a brit hatóságok 148 embert fogtak el Folkestone városában, az alagút angliai termináljának közelében; a lap szerint ez az eddigi rekord.

(MTI/AP/Matthias Schrader)



London "minden pénzt megad" a francia drótkerítésekért

A hatóságok adatai szerint mintegy 5 ezer menekült vár még Calais-ban arra, hogy valami módon - az alagúton keresztül vagy kompon - eljusson Nagy-Britanniába. A Szingapúrban tárgyaló brit miniszterelnök a történtek miatt aggodalmát fejezte ki. Azt mondta, London mindent pénzt megad, hogy tovább épüljenek a drótkerítések Calais és más francia városok körül, hogy a migránsok ne jussanak be a kikötőkbe, a csatornaalagútba és azon keresztül Nagy-Britanniába.

Ausztria is bekeményít

Megerősítené az osztrák-magyar határ védelmét az osztrák belügyminisztérium és az igazságügyi minisztérium - jelentette be ugyancsak kedden az osztrák tárca illetékese. A határkontroll mellett a Magyarországról érkező vonatok ellenőrzése, a nyomozók számának növelése, a csempészek büntetésének szigorítása és speciális szakértő ügyészek alkalmazása szerepel a tervezett intézkedések között.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter megerősítette, hogy további határbiztosító ellenőrzésre van szükség. Az osztrák APA hírügynökség jelentése szerint a belügyminisztérium jelenleg megbeszélést folytat Magyarországgal az Ausztriába érkező vonatok ellenőrzéséről. A belügyminisztérium közlése szerint az osztrák és a magyar rendőrség közösen őrzi majd a vonatokat és az érintett magyarországi pályaudvarokat, így megakadályozhatják, hogy az illegálisan utazók Ausztriába menjenek tovább.

(MTI/EPA/Harald Tittel)