A vihar, amely felforgatta Magyarországot

Nyugatról jött és órák alatt nagy felfordulást okozott az a viharzóna, amely szerda délután söpört végig az országon. A tűzoltóságokon égtek a vonalak, több mint kétezer bejelentés érkezett. A legtöbb kár Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Fejér megyében, valamint Budapesten volt.

Kora délután még jócskán 30 Celsius-fok fölött volt a hőmérséklet a Dunántúlon, a hidegfront és a vele érkező heves zivatargócok azonban pillanatok alatt lehűtötték a levegőt. Volt, ahol néhány óra alatt 15 fokot esett a hőmérséklet.

Köztéri hőmérő MTI Fotó: Mihádák ZoltánA vihar, amely heves széllel érkezett az első csapásokat Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyére mérte.

Zalaegerszegen, rövid ideig borsószem nagyságú jégeső esett. Szombathelyen is esett, de komolyabb károkról nem érkezett bejelentés.Nem úgy a környező településeken. Nemescsón villanyoszlopokat döntött ki a viharos szél, Simaságon egy családi házra dőlt az udvaron álló fa, amely gyökerestől fordult ki, Nick közelében pedig egy 15 méter magasságú fűzfa dőlt rá az elektromos vezetékre.

Veszprém megyében tüzet is kellett oltani

A szél a 8-as főúton Bándnál egy tehergépkocsi pótkocsiját borította fel, a forgalom egy ideig csak félpályán haladt. Ajka térségében mintegy tíz alkalommal kellett a tűzoltóknak kidőlt fákhoz vonulniuk, emellett Gyulafirátóton villanyvezetékre, Veszprémben pedig a vasútállomás közelében vasúti felsővezetékre dőlt fa. Hárskúton egy családi ház tetőszerkezetét rongálta meg a szél.

Halimbán az Ifjúság utcában villám csapott egy családi házba, az épület 100 négyzetméteres tetőszerkezetének fele lángra kapott. A tűzhöz az ajkai tűzoltók vonultak. Szintén villám csapott Balatonalmádiban a Napsugár utcában egy 3 szintes épületbe, itt komolyabb beavatkozásra nem volt szükség

A legjobb videókat itt gyűjtöttük össze.

Székesfehérvár és környéke is hamar elesett

Alig, hogy megjelentek az első fényképek és videók a Nyugat-Dunántúlon tomboló viharról, Székesfehérvár fölött is elsötétült az ég.

Az óránként 80-100 kilométeres szél megbontotta egy többszintes sorház tetőszerkezetét. A tetőről leszakadó törmelék parkoló autókat és más épületeket is megrongált. A még veszélyes darabokat a székesfehérvári tűzoltók eltávolították, és rögzítették a még ép részeket.

Épületre dőlt fa egy agárdi táborban, de az ott tartózkodó több mint harminc gyermek közül senki sem sérült meg. A fát a pusztaszabolcsi tűzoltók egy fővárosból érkező magasból mentő gépjármű segítségével távolítják el.

A viharos szélben kidőlt egy fa Székesfehérváron egy buszmegállóban, az ágai eltaláltak egy gyalogost, akit a mentők kórházba vittek. A Seregélyesi úton pedig egy leszakadt villanyvezeték miatt gyulladt meg két, a vezeték alatt parkoló személygépkocsi.

Gánt-Gránáson egy melléképületben keletkezett tűz villámcsapás miatt.

Tizenhat Fejér megyei településen áramkimaradásokat okozott a  vihar.  Este 8 órakor csaknem nyolcezer lakásban nem volt áram.

Budapest: kidőlt fák, akadozó közlekedés, több száz riasztás 

Délután öt óra körül a fővárost is elérte a vihar, amely szinte minden kerületben okozott kisebb nagyobb problémát.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több járata is fennakadásokkal közlekedett. Fakidőlés miatt rövid időre le kellett állítani a 3-as metrót, az eső miatt több villamos vonalon pótlóbuszok jártak.

Olvasónk felvétele

Budapest, I. kerület, Ág utca, szerda, 19:40 (Olvasónk küldte a felvételt)A hirtelen lezúdult csapadékot a csatornák nem tudták elnyelni, így sok helyen tengelyig jártak az autók a vízben.

Az aluljárókban sem volt jobb a helyzet. Olvasónk a Népligetnél készítette az alábbi videót.

A vihar leginkább az V., VI., VII., VIII., IX., X., XII., XX., XXI. és a XXII. kerületben okozott károkat. A XX. kerületben, a Nagysándor József utcában egy épület lakhatatlanná vált, míg a X. kerületben kerítést döntött ki a szél, a IX. kerületben pedig egy kidőlt fa rongált meg gázvezetéket, így a viharban a fővárosi tűzoltóknak gázömlést is meg kellett szüntetniük.

A zivatarzóna a légiközlekedésben is okozott fennakadást. A budapesti repülőtér felett néhány gépnek várakoznia kellett, de a felhőszakadást követően a gépek mind gond nélkül leszálltak.

Egy szociális intézmény tetejét elsodorta a szél

A vihar okozta károk miatt a Pest megyei katasztrófavédelem műveletirányítására szerda estig több mint négyszáz hívás futott be. A legtöbb jelzés Érd és Diósd környékéről érkezett.

Csámpai Attila szóvivője közölte: Érden, az Olvasztár utcában kidőlt fák akadályozták meg a bejutást a lakásokba, a Törcsvári utcában pedig egy épület kéményét döntötte le az erős szél.

A törökbálinti vasútállomáson egy leszakadt felsővezeték miatt gyulladt ki a zajvédő fal, a tüzet eloltották - tette hozzá.

A szóvivő elmondta: főként fakidőlésekhez és leszakadt villanyvezetékekhez riasztották a tűzoltókat. Több méter magas fák dőltek kerítésekre, háztetőkre, villanyvezetékekre. Érden a leszakadt vezeték a villanyoszlopot is magával rántotta - tette hozzá.

Az erős szél több helyen tetőszerkezeteket rongált meg. Érden, a Bádogos utcában egy szociális intézmény tetejét sodorta le. Az épületet átáztatta a víz, amely a konnektorokat is életveszélyessé tette. Az épület lakhatatlanná vált, az ott lakókat ideiglenes szálláson helyezik el.A vasutat is térdre kényszerítette a vihar

Mávinform tájékoztatása szerint az országon átvonuló vihar számos vonalon okozott beázásokat, a villámcsapások miatt több vonalon elromlott a biztosítóberendezés, fák dőltek a vasúti pályára, egymás után szakadnak rá a felsővezetékek a sínekre.

Egyes vonalakon már 180-220 percet várakoznak az utasok a szerelvényekben. A MÁV Zrt. arra kéri az utasokat, hogy a nyílt vonalon ne szálljanak ki a kocsikból, mert balesetveszélyes.

A MÁV Zrt. szakemberei a katasztrófavédelemmel közösen végzik folyamatosan a kárelhárítást és a helyreállítási munkát. A helyreállítás befejezése bizonytalan - írta a Mávinform.

A menetrend szerinti közlekedés várhatóan csütörtök hajnalra állhat helyre.

Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén is kapott a zivatarból

Heves megyében tíz középfeszültségű, valamint kétszáz kisfeszültségű távvezetékben történt szakadás vagy sérülés a vihar miatt - közölte a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján.

A tájékoztatás szerint estig hatvanhét, zömében fakidőlések miatti riasztás érkezett az ügyeletre.

Heves és Erdőtelek között a sínekre is fa dőlt, emiatt áll a vasúti forgalom, a vágányon egy vonat vesztegelt három utassal és a kéttagú személyzettel.

A Heves megyével szomszédos Borsod-Abaúj-Zemplén megyét szerda este érte el a vihar, az erős szél fákat döntött ki, ágakat szakított le.  Személyi sérülésről nincs hír.

Hőmérsékleti szélsőértékek este 19 óra 20 perckor

Hőmérsékleti szélsőértékek 19 óra 20 perckorA viharos széllel és heves zivatarokkal járó hidegfront kelet, délkelet felé fokozatosan elhagyja Magyarországot.

Somogyban tüzet okozó villámcsapás, kidőlt fák, leszakadt villanyvezetékek

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint Balatonbogláron a Kodály Zoltán utcában villám csapott egy fába, melynek letört ága hozzáérve a vasúti felsővezetékhez ugyancsak tüzet okozott. A Vikár Béla utcában a fél útpályát elzárta a forgalom elől egy kidőlt fa, és a kempingben is fákat csavart ki a szél, az egyik egy lakókocsira dőlt.

A nagy erejű széllel érkezett vihar Balatonszárszón letört egy faágat, ami hozzáért a vasúti felsővezetékhez és kigyulladt. Segesden, Szabáson és Nagykorpádon, továbbá Lábod és Mike között az útra dőlt fákat távolították el a tűzoltók. Kaposváron, a Mátyás király utcában egy 20 méter magas nyárfa hasadt ketté, letört ágai leszakították a villanyvezetéket.

A hivatásos és önkéntes tűzoltók mellett a KÖTÉL Egyesület is kivette a részét a viharkárok felszámolásában. Ők Kaposújlakon és Kaposváron az Egyenesi úton távolították el a veszélyes faágakat.