Nem félünk a Naptól, pedig kellene

A leégésért és a bőrrák kialakulásáért az UV-B sugarakat teszik felelőssé, és bár sokáig úgy tartották, hogy az UV-A sugarak ártalmatlanok – a szoláriumokban is ez éri a testet –, mindez megdőlt, mert kiderült, hogy az UV-A sugarak felerősítik az UV-B hatását.

A szakemberek folyamatos figyelmeztetései ellenére sokan még mindig nem veszik kellően komolyan a mértéktelen napozásban rejlő veszélyeket - hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. A napfénynek valóban nagyon jó hatása van a szervezetre, azonban középút a leghelyesebb - fogalmazott a bőrgyógyász.

Többen is úgy válaszoltak a Kossuth Rádió körkérdésére, hogy túlzásnak tartják a napfény káros hatása miatti aggodalmakat. Egy többgyermekes anyuka például azt mondta: saját magán egyáltalán nem használ fényvédőt, és a gyerekeinél is csak a legnagyobb melegben, a július-augusztusi hőségben, a strandon. A gyerekeknek szükségük van a napfényre, nem kell úton-útfélen kenni őket – fogalmazott a Napközben riporterének egy másik anyuka.

Illusztráció. MTI-fotó: Varga György



Órákon át a tűző napon

Nem félnek az idősek sem – reagált az összeállításra Dr. Nagy Éva bőrgyógyász, aki épp a minap látott nyugdíjasokat órákon át a napon feküdni úgy, hogy közben egyáltalán nem kenték magukat. A napfénynek elsősorban valóban nagyon jó hatása van a szervezetre, fokozza a vérkeringést, a vörösvértestek számát, erősíti az immunrendszert, hozzájárul a D-vitamin szükséglet fedezéséhez, azonban egyáltalán nem szabad elfeledkezni a káros hatásairól sem – figyelmeztetett a szakember. A középút a leghelyesebb, ebben az esetben főként a jó hatás érvényesül – foglalta össze.

A leégésért és a bőrrák kialakulásáért az UV-B sugarakat teszik felelőssé, és bár sokáig úgy tartották, hogy az UV-A sugarak ártalmatlanok – a szoláriumokban is ez éri a testet –, mindez megdőlt, mert kiderült, hogy az UV-A sugarak felerősítik az UV-B hatását. Az A-sugarak a kötőszövetben roncsolnak, öregítik a bőrt, amely így hamarabb ráncosodik. Ha tehát fényvédőt veszünk, érdemes megnézni, hogy a krém mindkettő ellen védjen – emelte ki Dr. Nagy Éva.
Itt hallgathatja meg az adást

A bőrrák kialakulásának kockázatát a fiatalabb korosztálynál a mértéktelen napozás növeli – folytatta. Bőrünk egy védőréteg, azonban ha nagy erővel, hosszú időn keresztül éri az erős sugárzás, kimerül az az enzim, amely a káros elváltozásokat megakadályozza – magyarázta a bőrgyógyász. Szólt arról is, hogy fontos az arcot, a szájat is óvnunk, a fény ugyanis provokálja a herpeszt, amely erős, legalább 50 faktoros védelem híján „elő fog jönni”.

Dr. Nagy Éva kitért arra is: sokan napvédő sapka, sőt fürdőruha nélkül viszik vízbe a gyerekeket, akik pillanatok alatt le tudnak égni. Régi tévhit, hogy a vízbe merülés véd, csónakban, vízibiciklin pedig gyakorlatilag a legkönnyebb leégni védekezés nélkül.

MTI-fotó: H. Szabó Sándor



Becsapós az árnyék

A gyerekek esetében még a leégésnél is hamarabb okozhat gondot a hőterhelés – hívta fel a figyelmet a Napközben műsorában Dr. Barta Krisztina háziorvos, pszichiáter. Gyerekekkel 9-10 óra előtt, illetve 4 óra után javasolt a nagy melegben a szabadban tartózkodni, a kritikus időszakot célszerű inkább hűsöléssel tölteni. A hőérzet miatt becsapós lehet a tengerparti árnyék, ahogy a bevizezett haj és fej sem jelent megoldást - jegyezte meg.

Érdemes lázcsillapítót vinni a nyaraláshoz, és figyelni arra, nehogy az esetleges napszúrás megkeserítse a teljes, pihenésre szánt időt - jelentette ki a szakember, kiemelve a folyamatos folyadékbevitel fontosságát gyermekek, felnőttek számára egyaránt.

Szemünk fénye

A szem kötőszövetei kiszűrik a káros UV-sugárzást, az a tendencia tehát, hogy mindenkire, még a gyerekekre is napszemüveget akasszunk, inkább csúnya marketingfogás – mondta el Dr. Domsa Patrícia gyermekszemész. Kérdésre válaszolva kijelentette: az UV-védelem szempontjából nincs jelentősége a lencse színének, sokkal inkább az UV-szűrőnek. A védőréteg ugyanakkor olcsó, azaz nem szükséges a legdrágább szemüveget megvásárolni – jegyezte meg.